Η κινητήρια δύναμη των πάντων είναι η αγάπη. Αυτό διαπίστωσα, για άλλη μια φορά, με το ρεπορτάζ που έκανα στο Αττικό, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό. Στην προκειμένη περίπτωση είναι η αγάπη για την ιατρική επιστήμη, η αγάπη για αυτό που καθείς επέλεξε να υπηρετήσει: η αγάπη για τον πλησίον, η αγάπη για το καθήκον.
Ήμουν λίγο ανήσυχη το προηγούμενο βράδυ και οδηγώντας στην Εθνική οδό για να φτάσω στο Χαϊδάρι, έκανα κάποιες δεύτερες σκέψεις… Οι ενδοιασμοί του προσωπικού και επαγγελματικού περιβάλλοντός μου για την ασφάλεια τη δική μου και κατά συνέπεια τη δική τους, με είχαν προβληματίσει. Ένιωσα αμέσως ενοχή. Το υγειονομικό προσωπικό δίνει τη μάχη καθημερινά. Εγώ θα πήγαινα εντελώς προστατευμένη και χωρίς καμία επαφή με ασθενείς Covid 19 κι ένιωθα ένα τσίμπημα φόβου; Αστείο! Οι δημοσιογράφοι των διεθνών δικτύων πώς δεν φοβήθηκαν να μπούνε στις εντατικές και να καταγράψουν τον Γολγοθά των γιατρών και ασθενών; Μάλωνα τον εαυτό μου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είδα μπροστά μου το μεγαλόπρεπο κτήριο του Αττικού νοσοκομείο και μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο για να σταθμεύσω το αυτοκίνητό μου, συνειδητοποίησα ότι επικρατούσε απόλυτη ησυχία και γαλήνη. Η έλλειψη προγραμματισμένων χειρουργείων, τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ο φόβος του κόσμου έχουν αδειάσει το νοσοκομείο “κόσμημα” των δυτικών προαστίων.
Επισκέφτηκα την Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική και στη συνέχεια τα εργαστήρια. Χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να νιώσω απόλυτη ασφάλεια. Από τους περίπου 1800 εργαζόμενους του νοσοκομείου δεν νόσησε παρά μόνο ένας γιατρός στις αρχές του ξεσπάσματος της επιδημίας, όπως μου εξήγησε η κύρια Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής Γυναικολογίας και Διευθύντρια της κλινικής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Γιατί; Πώς τα καταφέρατε;” ρώτησα. “Όταν ξέσπασε ο ιός στο εξωτερικό και ειδικά όταν έφτασε στην Ιταλία, διαβάσαμε και ενημερωθήκαμε για τα όσα συνέβησαν εκεί” μου είπε, και συνέχισε: “Κάναμε προτάσεις στη διοίκηση για τα μέτρα ασφαλείας και την οργάνωση του νοσοκομείου. Ζητήσαμε εξοπλισμό και χωρίσαμε τη γυναικολογική κλινική σε δυο πτέρυγες, έτσι ώστε να απομονώσουμε τελείως τις επίτοκες και νοσηλευόμενες μητέρες με κορονοϊό”.
Και οι προτάσεις από τους διευθυντές των τμημάτων, όχι μόνο εισακούστηκαν, αλλά εφαρμόστηκαν εγκαίρως. Το Αττικό έχει την τύχη να διοικείται από τον κύριο Σπύρο Αποστολόπουλο, με εμπειρία 35 ετών στο χώρο της υγείας. Συνέστησε γρήγορα την επιτροπή και τα μέτρα ασφαλείας τηρήθηκαν με στρατιωτική πειθαρχεία. Η αλήθεια είναι ότι μου θύμισε νοσοκομείο της Γερμανίας, που είχε χρειαστεί να νοσηλευτώ στα φοιτητικά μου χρόνια! Και το Αττικό, είναι η απόδειξη ότι δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την κεντρική πολιτική εξουσία.
Ξεκίνησα το κείμενο αυτό μιλώντας για την αγάπη και έτσι θα συνεχίσω. Αγάπη και πάθος για τη δουλειά της αποπνέει, όταν μιλάει για αυτή η κυρία Καλεντερίδου και όλοι οι συνεργάτες της. Καθηγητές, επίκουροι, μαίες, είναι μια γροθιά, μια δεμένη ομάδα. Και οι δυνατές ομάδες κάνουν πάντα τη διαφορά. Στηρίζουν ο ένας τη δουλειά του άλλου και όλοι μαζί τους ασθενείς τους. Κρυμμένοι πίσω από τις προστατευτικές στολές, θυμίζουν αστροναύτες. Με τον κλιματισμό κλειστό για λόγους ασφαλείας, τριπλά γάντια και την ειδική μάσκα συχνά να θολώνει από την υπερπροσπάθεια, χαμογελούν στις γυναίκες, που τρομαγμένες βιώνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία τοκετού και προσπαθούν να τους δώσουν κουράγιο.
Ψυχή της Γ’ Μαιευτικής και η Διευθύνουσα μαία, κυρία Ελένη Αλεξίου. Σπίτι της το νοσοκομείο αυτές τις μέρες. Όταν ήρθε στον κόσμο το πρώτο μωρό από μητέρα που νοσούσε από κορονοιό, είχε μόλις τελειώσει τη βάρδιά της. Δεν σκέφτηκε ούτε λεπτό να φύγει. Μπήκε αμέσως στο χειρουργείο. Ήθελε να βεβαιωθεί ότι όλα θα πήγαιναν καλά.
Το τσίμπημα του φόβου υπάρχει στις καρδιές όλων. Μέχρι αυτήν την ώρα, βάσει στοιχείων του ΕΟΔΥ, έχουν μολυνθεί με το ιό 245 υγειονομικοί. Η δουλειά όμως όταν την αγαπάς σε συνεπαίρνει. Τα ξεχνάς όλα. Κάνεις το καθήκον σου με αγάπη, με χαμόγελο.
Στο παρακάτω βίντεο που ετοίμασε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ θα πάρετε μια μικρή γεύση από τα όσα θα δείτε το Σάββατο 11 Απριλίου στην εκπομπή “Μαζί σου”.
Φιλιά σε όλους,
Μείνετε υγιείς,
Τατιάνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ