Πάσχα στην Αθήνα! Ιδέες για να περάσεις καλά ακόμη κι αν μείνεις στην πόλη!

Το Πάσχα πλησιάζει και σιγά σιγά μπαίνεις και εσύ στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών. Η συγκεκριμένη γιορτή του χρόνου είναι από τις πιο όμορφες και σε συνδυασμό με την έναρξη της άνοιξης και τις ηλιόλουστες μέρες είναι σίγουρα μια ευκαιρία για να γιορτάσεις με την οικογένεια, τους φίλους, αλλά και τον αγαπημένο σου.
Μπορεί η κρίση να μην σου επιτρέπει να φύγεις έστω και για λίγες μέρες μακριά από το κέντρο, εσύ όμως δεν πρέπει να απογοητεύεσαι. Δες πως μπορείς να περάσεις καλά αυτό το Πάσχα, μένοντας στην πόλη και απολαμβάνοντας τις πιο όμορφες γωνιές της Αθήνας.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλή παρέα και πολύ όρεξη για να εξερευνήσεις τα πιο όμορφα σημεία της πρωτεύουσας.

Θέα που σου κόβει την ανάσα από το Λυκαβηττό
Ένα από τα πιο όμορφα μέρη που μπορείς να επισκεφτείς στην Αθήνα. Στην κορυφή του Λυκαβηττού θα απολαύσεις μια μαγική θέα, που όμοιά της δεν έχεις δει. Πάρε το τελεφερίκ από το τέλος της οδού Πλουτάρχου και ανέβα ως την κορυφή (μπορείς να κάνεις τη διαδρομή και με τα πόδια, αλλά είναι σίγουρα πολύ κουραστική).

Όταν φθάσεις και αφού σταθείς για λίγα λεπτά, απολαμβάνοντας τη θέα, μπορείς να καθίσεις για ένα καφέ στο bar – restaurant που υπάρχει εκεί.

Την Μεγάλη Παρασκευή αξίζει να βρεθείς στην εκκλησία του Άγιου Γιώργη και να δεις ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς, καθώς πολλοί από τους Επιτάφιους της πρωτεύουσας είναι ορατοί από εκεί. Η εικόνα των πιστών να περπατούν πίσω από τον Επιτάφιο κρατώντας αναμμένα κεριά, θα σου μείνει αξέχαστη.

Το γραφικό εκκλησάκι είναι το ιδανικό μέρος για να κάνεις και την Ανάσταση και αν στο επιτρέπουν τα οικονομικά σου να απολαύσεις το εορταστικό δείπνο σου με θέα την Αθήνα. (Το εστιατόριο “Ορίζοντες” προσφέρει εορταστικό μενού για την Ανάσταση με 70 το άτομο)

Βόλτα στο κέντρο της Αθήνας
Τις ημέρες των γιορτών το πολύπαθο από το τελευταία γεγονότα κέντρο της Αθήνας θα φορέσει τα καλά του και θα σε περιμένει να το εξερευνήσεις. Ξεκίνα με μια βόλτα από τη Βουλή, όπου μπορείς να δεις την αλλαγή της φρουράς στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και να κατηφορίσεις προς το Σύνταγμα και τον πεζόδρομο της Ερμού.

Το ιστορικό εκκλησάκι της Καπνικαρέας στο τέλος του δρόμου, με τους καθηγητές της Θεολογικής Σχολής να περιφέρουν το σώμα του Χριστού γύρω από το ναό, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά εορταστικά στιγμιότυπα του Πάσχα στην Αθήνα. Ενώ, λίγο πιο πέρα θα συναντήσεις την Αγία Ειρήνη στην Αιόλου.
Ακόμη, μια βόλτα στο Ζάππειο και τον Εθνικό κήπο, που ο δήμος έχει περιποιηθεί ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο είναι μια καλή επιλογή για περπάτημα και εξερεύνηση.

Για φαγητό μπορείς να επιλέξεις το “Βυζαντινό” στο Hilton, όπου θα απολαύσεις καινούριες γεύσεις στον πλούσιο μπουφέ, το βράδυ της Ανάστασης και του Πάσχα με 55 και 65 ευρώ το άτομο.
Το Μουσείο της Ακρόπολης και βόλτα στην Αρχαία Αγορά
Μια από τις πιο ιστορικές διαδρομές του κέντρου που θα σε κάνουν να νιώσεις τουρίστας ακόμη και στην Αθήνα είναι η βόλτα στο Μουσείο της Ακρόπολης και την Αρχαία Αγορά.

Ξεκίνα από την πλατεία της κορεατικής αγοράς, να επισκεφτείς τον ατμοσφαιρικό Κεραμεικό και να φθάσεις ως την Αρχαία Αγορά με τον Ναό του Ηφαίστου.

Στη συνέχεια θα περάσεις μέσα από τη Ρωμαϊκή Αγορά και θα κάνεις μία στάση στο λουτρό των Αέρηδων, πριν ανέβεις στην Ακρόπολη. Εκεί αξίζει εκτός από τον ιερό βράχο να επισκεφτείς το Μουσείο με εισιτήριο γενικής εισόδου 5 ευρώ.

Την Μεγάλη Παρασκευή ισχύει το μειωμένο ωράριο λειτουργίας στο Μουσείο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6.00 μ.μ., το Μεγάλο Σάββατο το ωράριο θα είναι 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Πρόσεξε, όμως, γιατί την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα το Μουσείο θα είναι κλειστό.

Μετά τη βόλτα και το δέος που θα νιώσεις μπροστά στα αρχαία μάρμαρα που κρύβουν τις ρίζες της ιστορίας μας, μπορείς να κατηφορίσεις προς τη Διονυσίου Αεροπαγίτου για να καταλήξεις στο Ολυμπιείο ή “Πύλη του Ανδριανού”. Εκεί μπορείς να κάνεις και ένα μικρό διάλειμμα για φαγητό. Μια ξεχωριστή επιλογή θα ήταν και ένα δείπνο για δυο στο εστιατόριο Dionyssos, που προσφέρει μια μαγευτική θέα στην Ακρόπολη. (Γιορτινό μενού μαζί με κρασί στα 58 ευρώ το άτομο).

Για το Πάσχα, μια από τις πλέον γραφικές περιφορές Επιταφίου στο κέντρο της Αθήνας είναι αυτή του Ναού του Σωτήρος στην Πλάκα, η οποία ξεκινάει από την οδό Κυδαθηναίων και ακολουθεί τα στενά δρομάκια της “συνοικίας των θεών”, ενώ, πολύ ξεχωριστή είναι και η περιφορά του Επιταφίου της Αγίας Αικατερίνης, με τα αρχαία ερείπια να δίνουν έναν επιβλητικό τόνο.

Μια πιο προσιτή πρόταση για φαγητό με την οικογένεια και τους φίλους είναι το εστιατόριο “Μάνη Μάνη” κοντά στην οδό Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη που προσφέρει εορταστικό μενού για το βράδυ της Ανάστασης με 22 ευρώ το άτομο.

Όσο για καφέ και φαγητό έχεις σίγουρα πολλές επιλογές ανάμεσα στα μαγαζιά στο πλακόστρωτο του Θησείου, αλλά και τα γραφικά ταβερνάκια στην Πλάκα και το Μοναστηράκι. Εκεί μπορείς να κάνεις μια στάση στον Μπαϊρακτάρη, μια από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αθήνας, που έχει αποτελέσει το πιο πολυσύχναστο στέκι γεύσης διασημοτήτων, πολιτικών και ηθοποιών. Για την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχει εορταστικό μενού με 15 ευρώ το άτομο.
Ανάσα οξυγόνου μέσα στο πράσινο
Αν η επιστροφή στη φύση είναι αυτό που σκέφτεσαι για τις φετινές γιορτές, τότε σίγουρα πρέπει να πας σε μια από τις μικρές πράσινες οάσεις της πόλης.
Στο λόφο του Φιλοπάππου θα απολαύσεις την άνοιξη σε 700 στρέμματα πνιγμένα στα πεύκα και να περπατήσεις στα μικρά μονοπάτια με την απαράμιλλη θέα στην Ακρόπολη, στο Ηρώδειο και τον Λυκαβηττό. Εκεί θα συναντήσεις και την όμορφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ή Λουμπαρδιάρη, αναστηλωμένη το 1955 από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη.

Στα Δυτικά της πόλης θα βρεις το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” που βρίσκεται στα σύνορα των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης, φιλοξενεί συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για όσους αγαπούν την παρακολούθηση των πουλιών (bird watching).

Μια ακόμη στάση μπορεί να είναι η ανάβαση στην Πάρνηθα και εξερεύνηση του μαγευτικού φυσικού τοπίου, ενός από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής. Αν αποφασίσεις να ανέβεις στο βουνό μπορείς να κάνεις και βόλτα με το τελεφερίκ, ενώ μην παραλείψεις να φας σε ένα από τα ταβερνάκια της περιοχής. (Μπορείς να απολαύσεις την Κυριακή του Πάσχα, ένα λουκούλλειο εορταστικό γεύμα με ψητά και αρνί σούβλας από 25 ευρώ το άτομο).
Πρώτη περιφορά του Επιταφίου και Ανάσταση στη Μητρόπολη
Στις 12 το μεσημέρι της Μεγάλη Παρασκευή μπορείς να επισκεφτείς τη Μονή Καισαριανής προκειμένου να παρακολουθήσεις την περιφορά του Επιταφίου μέσα στο καταπράσινο μαγικό τοπίο, ακριβώς στους πρόποδες του Υμηττού. Το Μοναστήρι της Καισαριανής κάνει την πρώτη περιφορά του Επιταφίου στις 2 το μεσημέρι.
Όσο για το Μεγάλο Σάββατο, σε όποια εκκλησία της Αθήνας και αν βρεθείς, από τη Μητρόπολη ως τον πιο απλό συνοικιακό ναό, το μήνυμα της Αναστάσεως θα είναι εκεί για να μας θυμίζει το “αγαπάτε αλλήλους”.

Βόλτα δίπλα στο κύμα
Για τους πιο ρομαντικούς μια βόλτα δίπλα στο κύμα και ένα καφεδάκι με φόντο το απέραντο γαλάζιο, εφόσον και ο καιρός το επιτρέπει, θα είναι η καλύτερη επιλογή για να χαλαρώσεις και να αναζωογονήσεις τη σχέση με τον σύντροφό σου.
Αν θέλεις να μείνεις κοντά στο κέντρο, μπορείς να πας ως το Μικρολίμανο, να περπατήσεις και να καθίσεις για καφέ με την παρέα σου. Αν πάλι προτιμάς μια πιο μακρινή διαδρομή, πάρε το αυτοκίνητο και κατέβα προς Γλυφάδα και Βουλιαγμένη. Ενώ, αν έχεις όρεξη για βόλτα μπες στο τραμ και απόλαυσε τη διαδρομή.

Τέλος, μια ξεχωριστή και οικονομική επιλογή για το Πάσχα είναι το εστιατόριο “Στάχυ” στο Elefsina Hotel που την Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα θα προσφέρει παραδοσιακά πιάτα από όλη την Ελλάδα. Θαλασσινά για το βράδυ της Μ. Παρασκευής, μαγειρίτσα και αρνί στο φούρνο για το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Η τιμή κυμαίνεται στα 25 ευρώ το άτομο χωρίς τα ποτά.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Tατιάνα

And More