Πώς να διαχειριστείς το τέλος των διακοπών!

Οι μέρες με τα ηλιοβασιλέματα, την αλμύρα, τη θάλασσα, τις βουτιές, την άμμο, τον ανοιχτό ορίζοντα και την ξεγνοιασιά τελείωσαν. Επιστροφή στην καθημερινότητα. Κάτι, που σύμφωνα με έρευνες, προκαλεί μια πτώση στην ψυχολογία μας. Σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο.

Δεν είναι η ιδέα σου. Δεν είναι γιατί δεν ξεκουράστηκες αρκετά. Είναι γιατί ο οργανισμός με κάποιον τρόπο αντιδρά. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα χρησιμοποιείται άτυπα και ο όρος “κατάθλιψη” (post-vacation blues ή post-vacation depression), η οποία δυσκολεύει την επιστροφή στη δουλειά και μπλοκάρει την καθημερινότητα. Ευτυχώς, και σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάποιοι την περνάνε πιο ελαφριά, είναι πιο ρεαλιστές και την αντιμετωπίζουν άμεσα. Κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται περισσότερο και μπορεί να παρατηρήσουν μέχρι και διαταραχές στον ύπνο, έντονη αίσθηση κόπωσης -ψυχικής ή σωματικής, απροθυμία στη δουλειά.

Γιατί ήθελες λίγο ακόμα, γιατί η ξεγνοιασιά είναι προτιμότερη από την πίεση των υποχρεώσεων. Κι αυτό όμως είναι ένα στάδιο, φυσιολογικό, που δεν κρατάει πολύ. Θα περάσει και θα προσαρμοστείς ξανά στην καθημερινότητά σου.

Τι μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα και να διαχειριστείς την επιστροφή σου
-Άλλαξε το πού εστιάζεις.
Μην κάνεις φόκους στο τι έχασες, αλλά στο τί κέρδισες. Ταξίδεψε με το μυαλό σου στις αστείες στιγμές των διακοπών σου και άλλαξε τη διάθεσή σου. Θυμήσου κάτι που έκαναν τα παιδιά σου, κάτι που είπε ο σύντροφός σου, οι φίλοι σου. Στιγμές που σας προκάλεσαν γέλιο θα σε κάνουν αμέσως να νιώσεις καλύτερα. Μην τις αφήσεις να ξεχαστούν. Να τις αναπολείς συχνά. Θα σε κάνουν να χαμογελάς.

-Μην πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά αμέσως -αν αυτό είναι εφικτό. Προσπάθησε να ανεβάζεις σιγά σιγά το ρυθμό. Μην προγραμματίσεις σοβαρές συσκέψεις ή συναντήσεις από την πρώτη κιόλας μέρα. Μην βουτήξεις αμέσως στα βαθιά των υποχρεώσεων. Κάνε τα απαραίτητα και ό,τι μπορείς να αποφύγεις, άφησέ το για δυο μέρες αργότερα. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προλάβει να αφομοιώσει την αλλαγή.

-Σκέψου θετικά. Αναζήτησε τα καλά σημεία που έχει να σου προσφέρει η κάθε μέρα. Πάντα υπάρχουν, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να τα βλέπουμε. Προσπάθησε να ελέγξεις το μυαλό σου και να το κατευθύνεις στα θετικά.

-Κάνε μια βόλτα, έναν περίπατο. Θα σε χαλαρώσει, θα σε ηρεμήσει. Προτίμησε σε κάποιο κοντινό πάρκο ή και στη θάλασσα ακόμα. Η φύση μας ηρεμεί. Μπορεί ακόμα και να δοκιμάσεις το διαλογισμό. Κάτι απλό. Πάρε βαθιές ανάσες. Κλείσε τα μάτια σου και φέρε στο μυαλό σου υπέροχες στιγμές που σε έκαναν ευτυχισμένη. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα.

-Εξωτερίκευσε την ενέργειά σου. Αν το συνειδητοποιήσεις, στις διακοπές είμαστε πιο ενεργητικοί. Καθημερινά κάνουμε πολλά πράγματα. Κάτι που δεν σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις στη δουλειά. Οπότε βάλε ξανά τη γυμναστική στο πρόγραμμα.

-Φρόντισε τον προσωπικό σου χώρο. Το σπίτι σου. Είναι κάτι που επηρεάζει πολύ την ψυχολογία μας, οπότε όπως καταλαβαίνεις, ένας όμορφος, τακτοποιημένος χώρος, σίγουρα θα σου αλλάξει τη διάθεση. Μπορείς ακόμα και να προσθέσεις μικρές πινελιές, καινούριες, μικροπράγματα στη διακόσμηση που θα σου αλλάξουν το κέφι.

-Βάλε στόχους. Κάνε ένα πλάνο για τη νέα “σχολική” χρονιά με όλα αυτά που θέλεις να πετύχεις, που θέλεις να αλλάξεις. Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να νιώσεις ότι ξεκινάς τη σεζόν δυναμικά. Οι στόχοι σου μπορεί να περιλαμβάνουν όλους τους τομείς. Αλλαγές που θέλεις να κάνεις σε σένα, στο στιλ σου, στις συνήθειές σου. Πράγματα που θέλεις να καταφέρεις στη δουλειά σου, στις σχέσεις σου, στη ζωή σου γενικότερα. Το να θέτουμε στόχους μας δίνει πάντα μια δύναμη και έναν αέρα αισιοδοξίας.

-Κοιμήσου. Βάλε πρόγραμμα και προσπάθησε να το διατηρήσεις. Είναι πολύ ευεργετικό για τον οργανισμό μας να έχουμε μια συγκεκριμένη ώρα που κοιμόμαστε και ξυπνάμε. Κοιμήσου νωρίς και ξεκουράσου. Ξεκίνα τη μέρα σου χωρίς άγχος.

-Και γιατί όχι, άρχισε να οργανώνεις, έστω στο μυαλό σου, την επόμενη σου απόδραση. Ένα Σαββατοκύριακο με την οικογένειά σου, με τους φίλους σου, με το σύντροφό σου. Δεν έχει σημασία πότε θα γίνει αυτό. Σημασία έχει ότι σίγουρα θα σου φτιάξει το κέφι.

Και σιγά σιγά θα εγκλιματιστείς, θα μπεις στην καθημερινότητα και αυτό το μεταβατικό στάδιο, θα περάσει.

Φιλιά,
Τατιάνα

 

And More