Πως να φτιάξεις την παραδοσιακή χορτόπιτα

Οι πίτες αποτελούν παράδοση για τη χώρα μας και κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στη νοστιμιά τους. Ανάμεσα στα φύλλα τους κρύβουν όλα τα μυστικά της πιο διάσημης διατροφής: της μεσογειακής, της δικής μας διατροφής!

Παρθένο ελαιόλαδο, απολαυστική φέτα και φυσικά μια ποικιλία χορταρικών της ελληνικής γης. Αν είσαι μάλιστα και τυχερή και μένεις στην επαρχία, τότε τα χορταράκια σου μπορούν να είναι άγρια κι ολόφρεσκα.

Είναι ένα θρεπτικότατο και πολύ υγινεινό κυρίως πιάτο, αλλά και σνακ που αγαπούν ιδιαίτερα και τα παιδιά. Δεν είναι μια απλή διαδικασία η προετοιμασία της -αν επιλέξεις να ανοίξεις μόνη σου το φύλλο, είναι όμως ό,τι πιο νόστιμο κι αγαπημένο για όλους μας.

Υλικά για 1 μέτριο ταψί

  • Για τη γέμιση: 600γρ. Φρέσκα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα,πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και μαϊντανό)
  • 250γρ. Φέτα πικάντικη και σκληρή τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι, πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • Για τo φύλλο*: 3 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 ½ κουταλιά ξίδι (προαιρετικά αν θες να γίνει τραγανό)
  • Χλιαρό νερό (Όσο πάρει για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια) *αλλιώς αγόρασε έτοιμο χωριάτικο φύλλο για πίτα
  • ½ φλιτζάνι γάλα και 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο

Προετοιμασία

01Πλύνε καλά όλα σου τα χορταρικά. Ψιλόκοψε και ρίξε σε μια λεκάνη. Αλάτισε ελαφρά και άφησε τα υγρά να βγάλουν λίγα από τα υγρά του. Στράγγιξε ανάμεσα στα χέρια και πέταξε τα παραπανίσια υγρά.

02Ρίξε στα χόρτα σου τη φέτα τριμμένη να πάει παντού, αλάτισε (με φειδώ γιατί η φέτα προσθέτει ένταση στη γέμιση) και πασπάλισε με λίγο πιπέρι

03Χτύπησε το αυγό με το γάλα και περίχυσε τα χόρτα. Ανακάτεψε να πάει παντού

04 Σε μια λεκάνη βάλε το αλεύρι και λίγο αλάτι και ανακάτεψε. Άνοιξε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίξε μέσα το ελαιόλαδο. Ανακάτεψε και κράτησε δίπλα σου μια κανάτα με χλιαρό νερό. Πρόσθεσε στη λεκάνη σιγά, σιγά ώσπου να πάρεις μια λεία ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Πλάσε τη ζύμη σε μπαλίτσα, σκέπασε και άφησε να ξεκουραστεί 10-15 λεπτά

05 Μοίρασε τη ζύμη σε έξι όμοιες μπαλίτσες. Κάθε μία από αυτές θα σου δώσει ένα φύλλο. Αλεύρωσε μια επιφάνεια εργασίας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ξεκίνα να ανοίγεις κάθε φύλλο. Φρόντισε να γίνει όσο πιο λεπτό μπορείς, χωρίς όμως να έχεις διαφορά στο πάχος του από σημείο, σε σημείο.

06 Στρώσε δύο φύλλα στο κάτω μέρος ενός λαδωμένου ταψιού. Κράτησε τις άκρες τους στα τοιχώματα του ταψιού.

07 Γέμισε το ταψί με τη μισή ποσότητα από τα χορτατικά σου και άπλωσε με τα χέρια σου να πάνε παντού. Στρώσε άλλο ένα φύλλο και από πάνω ρίξε τα υπόλοιπα χορταρικά. Γύρισε τις άκρες των φύλλων πάνω από τη γέμιση και λάδωσε ελαφρά με πινέλο.

08 Τέλος σκέπασε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα που έμειναν, λαδώνοντας με το πινέλο κάθε στρώση. Με τη βοήθεια ενός πινέλου μαγειρικής πίεσε τα φύλλα στις άκρες προς τα μέσα (σαν να στρώνεις ένα κρεβάτι). Χάραξε προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια. Αυτό θα σε διευκολύνει να κόψεις την πίτα σου αφού ψηθεί.

09 Χτύπησε το μισό φλιτζάνι γάλα με το ελαιόλαδο να γίνουν μια παχύρρευστη κρέμα. Περίχυσε την πίτα σου με το μείγμα, ώστε να πάρουν τα φύλλα ωραίο χρώμα και να μην ξεραθούν υπερβολικά. Βάλε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου

Tip no. 1

Ρίξε στη ζύμη 1 ½ κ.γ. ξύδι. Θα του δώσει πιο τραγανή υφή.

Tip no. 2

Το μαγικό συστατικό για να ανοίγεις το φύλλο σαν επαγγελματίας ονομάζεται νισεστές. Πρόκειται ουσιαστικά για πιο φίνο αλεύρι από άνθους αραβοσίτου που οι παλιές χρησιμοποιούσαν για τις πίτες τους.

Tip no. 3

Δοκίμασε κι αυτό! Βάλε μία μπαλίτσα από ζύμη, πίεσε να γίνει επίπεδη και πασπάλισε την επιφάνειά της με αρκετό νισεστέ. Άνοιξε έναν δίσκο στο μέγεθος ενός μέτριου πιάτου και ράντισε με λίγο ελαιόλαδο. Άλειψε το σε όλη την επιφάνειά του. Κάνε το ίδιο με άλλη μια μπαλίτσα ζύμης και εφάρμοσε τη μία πάνω από την άλλη. Άνοιξε το φύλλο κανονικά. Η ενδιάμεση στρώση ελαιολάδου θα ξεχωρίσει τα φύλλα στο ψήσιμο και έτσι θα ανοίγεις δύο φύλλα με μία κίνηση.

Kαλή σας όρεξη!

Φιλάκια,
Τατιάνα

And More