Τα πιο σπιτικά μου Χριστούγεννα

Τούτα τα Χριστούγεννα είναι πολύ διαφορετικά για μένα. Δεν έχω όρεξη να ντυθώ. Δεν έχω όρεξη να κάνω shopping. Δεν έχω όρεξη να ξοδέψω ούτε ένα ευρώ. Θέλω μόνο το σπιτάκι μου. Θέλω να κουρνιάσω στον καναπέ μου, να τρώω, να κοιμάμαι και να βλέπω ωραίες ταινίες. Θέλω να φοράω μόνο την παλιά μου φόρμα, αυτή που δεν με στενεύει πουθενά.


Θέλω μόνο την οικογένειά μου. Θέλω πολύ αγκαλιά. Θέλω να πάρω και να δώσω αγάπη.

Αυτά τα Χριστούγεννα αγκαλιάζω κάθε τρεις και λίγο τα πιτσιρίκια μου.Τα έχω κατσιάσει στα φιλιά. Κάθε μου πρόταση έχει μέσα τις λέξεις “σε λατρεύω”.

Το βαρύ κλίμα της οικονομικής ανέχειας, της ανεργίας και της ανασφάλειας δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Τα καταστήματα άδεια, τα εστιατόρια επίσης. Ακόμη και αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αγορές, δεν έχουν τη διάθεση.

Είναι αυτό που σας έγραφα καιρό πριν. Η κρίση αυτή θα μας φέρει όλους πιο κοντά και θα μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε τις αληθινές αξίες της ζωής. Είναι τα πιο σπιτικά Χριστούγεννα που έχουμε ζήσει ποτέ.

Βρισκόμαστε με φίλους, κουβεντιάζουμε, αλληλοϋποστηριζόμαστε. Η φτώχεια μοιράζεται, ο πλούτος όχι! Τη φτώχεια θέλουν όλοι να την μοιραστούν για να πάρουν κουράγιο. Τον πλούτο τον θέλουν όλο δικό τους.


Κάποιοι μάλιστα χρειάζονταν αυτή τη… σφαλιάρα για να συνέλθουν από την ξιπασιά που τους οδήγησε ο πλούτος. Σκέφτομαι μια στενή φίλη μου και χαμογελώ πικρά. Ο σύζυγός της απέκτησε τα τελευταία χρόνια τεράστια οικονομική δύναμη. Έτσι λοιπόν εκείνη άρχισε να αλλάζει.

Όταν αγόραζα δωράκια για τα παιδιά της, κοίταζε τη σακούλα πρώτα. Αν ήταν από ακριβό μαγαζί τα άνοιγε με κάποιο ενδιαφέρον. Αν τα ρούχα ήταν πανάκριβης εταιρείας τα εκτιμούσε. Αλλιώς τα πέταγε σε μια γωνιά με περιφρόνηση. Είχε αρχίσει να αποκτά ύφος
χιλίων Καρδιναλίων και επέλεγε τους φίλους της και τους φίλους των παιδιών της σύμφωνα με το πορτοφόλι ή μάλλον σύμφωνα με το μήκος του σκάφους τους!!!

Έτσι σταμάτησα να κάνω παρέα. Τώρα ο σύζυγός της έχει κι εκείνος, όπως πολλοί επιχειρηματίες, οικονομικό πρόβλημα. Ένα ταρακούνημα που πιστεύω ότι ήταν ένα μάθημα ζωής για εκείνη και για πολλούς ακόμη.

Τα Χριστούγεννα αυτά είναι διαφορετικά για όλους. Κι εύχομαι να φέρουν σε όλους ένα καλύτερο αύριο. Μπορεί η μετάβαση να είναι για κάποιους πολύ επώδυνη. Ίσως να είναι η δοκιμασία που θα μας κάνει όλους καλύτερους, πιο δυνατούς και πιο αληθινούς.
Χρόνια πολλά σε όλους!

Τατιάνα

And More