Ταξίδεψε μαζί μου στο κάστρο της Μονεμβασιάς!

Αν ψάχνετε προορισμό για να περάσετε μερικές μέρες το Πάσχα σας προτείνω ανεπιφύλαχτα την Μονεμβασιά. Πήγα με το Νίκο αυτό το Σαββατοκύριακο. Ήταν η πρώτη φορά. Και πάντα η πρώτη φορά, η πρώτη επαφή με ένα τόπο είναι ξεχωριστή.

Όταν είδα το κάστρο να ορθώνεται πάνω στον απόκρημνο βράχο, ένιωσα δέος. Για όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, η παλιά πόλη είναι χτισμένη μέσα σε ένα μεσαιωνικό κάστρο. Τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα καφέ και τα ταβερνάκια κρύβονται μέσα στα ψηλά τείχη που προστάτευαν κάποτε τους κατοίκους της από κουρσάρους και πειρατές.

Το αυτοκίνητο και οτιδήποτε μηχανοκίνητο σταματά έξω από τα τείχη της. Γι αυτό αν μείνετε μέσα στην παλιά πόλη μην πάρετε πολλές αποσκευές μαζί σας. Η μεταφορά τους μέχρι το ξενοδοχείο θα είναι μαρτυρική.
Όταν διαβεί κανείς την πύλη, αντικρίζει τα πανέμορφα συντηρημένα και αναπαλαιωμένα κτίσματα . Η αρχιτεκτονική τους συνδυάζει την πέτρα και τα ζεστά γήινα χρώματα με το άρωμα του Αιγαίου. Η βουή της θάλασσας σε συνοδεύει παντού. Η πόλη θυμίζει “πλωτό” κάστρο και η θέα όπου κι αν κάτσει κανείς παραπέμπει λίγο σε Σαντορίνη και Καλντέρα.
Περπατήσαμε μέχρι την Άνω Πόλη. Είναι κτισμένη στην πάνω πλευρά του βράχου, με θέα, από ψηλά, το Μυρτώο πέλαγος. Το ανέβασμα είναι δύσκολο αλλά υπέροχη εμπειρία και πολύ καλή γυμναστική. Όταν φτάσει κανείς στην κορυφή η θέα της πόλης από ψηλά κόβει την ανάσα. Υπέροχο συναίσθημα. Αν πάτε μην βαρεθείτε το περπάτημα. Θα με θυμηθείτε.
Σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι κάτι λεπτές πίτες με φύλο και γέμιση χορταρικών ή τυριών. Τις τσάκισα παρόλο που δεν αγαπώ ιδιαίτερα τις πίτες. Έχω ζητήσει τη συνταγή από τον chef του ξενοδοχείου που μείναμε και θα σας την γράψω μόλις μου τη στείλει.
Τις φωτογραφίες που βλέπετε τις τράβηξα με το κινητό μου για σας. Έτσι για να σας ταξιδέψω λίγο….


Φιλάκια και καλή εβδομάδα.
Τατιάνα

And More