Πως να προστατέψεις το παιδί σου από την σεξουαλική κακοποίηση!

Μην φοβάσαι να μιλήσεις στο παιδί σου για την σεξουαλική κακοποίηση… Είναι σημαντικό και το ίδιο να γνωρίζει για να μην πέσει θύμα.

Η ψυχολόγος Ιφιγένεια Λαμπροπούλου σε συμβουλεύει και σε διευκολύνει να ενημερώσεις το παιδί σου σωστά!

Το να φοβάσαι εάν το παιδί σου πέσει θύμα κάποιου άρρωστου ανθρώπου δεν μπορεί να βοηθήσει το παιδί σου. Το να του φωνάζεις όποτε ανησυχείς μήπως του έτυχε κάτι όταν χάθηκε για λίγα λεπτά από το βλέμμα σου μέσα στο παιδότοπο…. δεν μπορεί να θωρακίσει το παιδί σου.

Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να μιλήσεις ανοιχτά για τους φόβους σου, για τους κινδύνους που υπάρχουν και να το «εκπαιδεύσεις» ώστε να γνωρίζει τι να κάνει. Αλλιώς, όπως εσύ φοβάσαι, έτσι και το παιδί όταν βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να προστατέψει τον εαυτό του, το μόνο που θα κάνει είναι να φοβηθεί κι εκείνο μένοντας όμως άπραγο!

Τι πρέπει να κάνεις…

Ενημερωθείτε οι ίδιοι οι γονείς σωστά!
Γνωρίζατε ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης ή απλά κινδύνεψαν ήταν θύματα ανθρώπων γνωστών τους, ανθρώπων που οι ίδιοι οι γονείς τους εμπιστεύονταν. Είναι λοιπόν λάθος να λέμε στο παιδί μας να φοβάται τους αγνώστους μόνο ή αυτούς που έχουν «περίεργη» φυσιογνωμία.

Η πρόληψη είναι η σωστή διαπαιδαγώγηση! Ο θύτης στοχοποιεί παιδιά που είναι συνεσταλμένα, ευγενικά, διακριτικά, παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση, παιδιά ντροπαλά, που δύσκολα θα βρούν το σθένος να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, πόσο μάλλον να πούν ΟΧΙ σε κάποιον που έχει εξουσία πάνω τους εκούσια ή ακούσια.
Ακόμα και τα υπερπροστατευμένα παιδιά μπορούν να υπάρξουν υποψήφια θύματα, ακριβώς γιατί δεν έχουν μάθει να τα βγάζουν πέρα μόνα τους. Το να προετοιμάσετε λοιπόν το παιδί σας να προστατευτεί από την σεξουαλική κακοποίηση, σημαίνει ότι πρέπει από νωρίς να του διδάξετε την αυτονομία, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυτοεξυπηρετείται μόνο του στην τουαλέτα στα 4 χρόνια του, πρέπει να το μάθετε ότι το σώμα του του ανήκει!

Συζητήστε ανοιχτά με το παιδί σας! Δεν είναι εύκολο να μιλάς για τόσο δύσκολα θέματα σε ένα μικρό παιδάκι. ΟΜΩΣ….είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει την διαφορά ανάμεσα στα «φυσιολογικά» χάδια και φιλιά και σε αυτά που δεν είναι.
Γι’ αυτό, εξηγήστε του ότι εκτός κι αν συντρέχει ιατρικός λόγος, ή εάν δεν ζητήσει βοήθεια το ίδιο, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγγίζει «αυτό που κρύβει το βρακάκι του». Το να του ζητούν κάτι στα κρυφά, δεν είναι κάτι που πρέπει να εμπιστεύεται! Ένα φιλί, μια αγκαλιά όταν πηγάζουν από όμορφο συναίσθημα και νοιάξιμο, δεν δίνονται στα κρυφά. Το να το απομονώνουν από τα άλλα παιδιά χωρίς λόγο…το να το τραβούν βίντεο ή φωτογραφίες χωρίς τη συγκατάθεσή σας, είναι κάτι στο οποίο πρέπει να αντιδράσουν και να σας ενημερώσουν άμεσα.

Πείτε του με απλά λόγια τι να κάνει! Απενοχοποιήστε το παιδί σας από την εντύπωση ότι δεν πρέπει να λέει όχι όταν κάτι το κάνει να δυσανασχετεί ή να νιώθει δυσάρεστα. Ενημερώστε το πώς δεν πρέπει να ακολουθεί αγνώστους εάν του το ζητήσουν ό,τι αντάλλαγμα κι αν του προσφέρουν, ούτε όμως και γνωστούς εάν πρώτα οι ίδιοι οι γονείς δεν έχετε ενημερώσει το παιδί σας (π.χ. σε περίπτωση που άλλαξε κάτι στο πρόγραμμά σας και δεν μπορείτε να πάρετε το παιδί σας από το σχολείο, απαιτήστε να του μιλήσετε από το τηλέφωνο η ίδια και να το ενημερώσετε…είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΑΣ!). Πηγαίνετε με το παιδί σας σε μια παραλία, σε έναν ανοιχτό χώρο και εξασκηθείτε μαζί του στο να μάθει να φωνάζει δυνατά!

Συμβουλή: Όταν πηγαίνετε με το παιδί σας σε μέρη με πολύ κόσμο και με πολλά άλλα παιδιά είναι καλό να ντύνετε με χρώματα που να ξεχωρίζουν αμέσως τα παιδιά σας μέσα στο πλήθος, ώστε να είναι συνεχώς στο οπτικό σας πεδίο.

And More