Hot Yoga! Καις έως και 1000 θερμίδες σε μία ώρα… Αντέχεις;

Πάρε την πετσετούλα σου, το νεράκι σου, φόρεσε στενά και μικροσκοπικά ρουχαλάκια και φύγαμε. Όχι δεν πάμε στην παραλία. Πάμε να κάνουμε Hot Yoga. Φαντάσου μια αίθουσα γυμναστικής όπου η θερμοκρασία θυμίζει πάντα καύσωνα του Αυγούστου…!!!

Ξαφνικά αισθάνεσαι πως το δέρμα σου παίρνει φωτιά. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, πρέπει όσο έχεις να αντιμετωπίσεις τη ζέστη να εκτελέσεις και μια σειρά από ασκήσεις yoga. Έχεις τρελαθεί; μάλλον θέλεις να μου πεις. Έχω να σου πω όμως πως με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κάψεις έως και 1000 θερμίδες σε μία ώρα, να σφίξεις όλο το σώμα και να αποκτήσεις ελαστικότητα που θα ζήλευαν ακόμη και… ακροβάτες!

H καθηγήτρια Hot Yoga Ελένη Πρέκα σου εξηγεί ό, τι πρέπει να γνωρίζεις για την ιδιαίτερη αυτή γυμναστική και σε τι μπορεί να σε οφελήσει.

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗ YOGA;
Οι ασκήσεις δεν διαφέρουν σε κάτι από τις κλασικές της Hatha Yoga. Η διαφορά είναι στη θερμοκρασία! Το δωμάτιο της Hot Yoga έχει μόνιμη θερμοκρασία στους 40,6οC για να ζεστάνει τους μύες και να προκαλέσει εφίδρωση. Είναι σαν να επιταχύνεις τα οφέλη της γυμναστικής στο maximum. Η εφίδρωση αποτοξινώνει τον οργανισμό, ενώ παράλληλα τον βοηθά να κάψει πιο γρήγορα θερμίδες.
Ο ιδρώτας που “χύνεις” είναι σαν να έτρεχες σε έντονο ρυθμό για 40 ολόκληρα λεπτά χωρίς σταματημό. Την ίδια ώρα οι ΄’καυτοί” μύες προστατεύονται από τραυματισμούς και γυμνάζονται πιο αποτελεσματικά.

Τι προσφέρει η Hot Yoga;

Με μόλις δύο φορές άσκηση την εβδομάδα θα δεις τεράστια διαφορά στο σώμα αλλά και τη διάθεσή σου. Άλλωστε αυτό συμβαίνει από την πρώτη κιόλας φορά που θα το δοκιμάσεις. Με τις ασκήσεις της Hot Yoga θα καταφέρεις:

1. Να αποκτήσεις ελαστικότητα: H Hot Yoga μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του εύρους των κινήσεων του ατόμου, στην αποφυγή τραυματισμών κατά τη διάρκεια άσκησης και να βοηθήσει στην επούλωση παλαίοτερων μυϊκών τραυμάτων. Με τον καιρό θα δεις διαφορά και στη στάση του σώματος αφού η σπονδυλική στήλη γίνεται πιο δυνατή, τεντώνει και ευθυγραμμίζεται.

2. Να χάσεις βάρος: Δεν θα βρεις εύκολα άλλο είδος εξάσκηση που να σε βοηθά να κάψεις 1000 θερμίδες σε μία μόλις ώρα. Η Hot Yoga aυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, σε βοηθά να ιδρώσεις με αποτέλεσμα να καις θερμίδες ενώ παράλληλα “στοχεύσει” στην οξείδωση των λιποειδών κυττάρων καίγοντας το λίπος.

3. Nα αισθανθείς καλύτερα και να διώξεις το άγχος: Η άσκηση, οι βαθιές αναπνοές και ο διαλογισμός έχουν δείξει ότι μειώνουν το άγχος και η Hot Yoga συνδυάζει και τα τρία. Η προσπάθεια του μυαλού να συγκεντρωθεί στις στάσεις σε ένα ζεστό περιβάλλον θα σε κάνει να “βγεις” λίγο από την καθημερινότητα και να καθαρίσει το μυαλό του από όσα σε αγχώνουν. Παράλληλα οι ασκήσεις της Hot Yoga ενισχύουν την έκκριση της μελατονίνης στον οργανισμό. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα μπορέσεις επιτέλους να κοιμηθείς σαν πουλάκι, χωρίς έννοιες.

4. Να προστατεύσεις τον οργανισμό σου: Η υψηλή θερμοκρασία λειτουργεί σαν ένας “ελεγχόμενος” πυρετός. Όπως το σώμα ανεβάζοντας τη θερμοκρασία προσπαθεί να εξοντώσει τους ιούς της γρίπης, έτσι και όσο βρίσκεσαι στους 40 βαθμούς και κάνεις yoga αυξάνεις την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία καταπολεμούν ασθένειες και βακτήρια. Το σώμα παράγει επίσης περισσότερη ιντερφερόνη (πρωτείνες που παράγονται και απελευθερώνονται από τα λεμφοκύτταρα) που αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων.

5. Να ανακουφιστείς από τους πόνους: Η Yoga προωθεί τη λίπανση των αρθρώσεων που οδηγεί με τη σειρά της στην ανακούφιση αισθημάτων δυσκαμψίας και γενικότερης δυσφορίας, προληπτικά αλλά και ενεργητικά. Σκέψου πως καλύπτεις όλο σου το σώμα με μια τεράστια θερμοφόρα. Δεν είναι μεγάλη ανακούφιση; Παράλληλα, κάνοντας τις ασκήσεις προστατεύεις τη μέση και τα γόνατα από πόνους και ενοχλήσεις!
Τέλος, πολλές στάσεις της hot yoga απελευθερώνουν την ένταση και το σφίξιμο στη περιοχή του λαιμού και των ώμων. Καθώς χαλαρώνει αυτή η περιοχή, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και οι πονοκέφαλοι συνήθως μειώνονται η απομακρύνονται εντελώς.

Η καθηγήτρια yoga Ελένη Πρέκα μας δείχνει κάποιες απλές ασκήσεις για όλο το σώμα. Φυσικά και μπορείς να τις δοκιμάσεις από το σπίτι, αφού πρόκειται για ασκήσεις yoga! Πολύ απλά δεν θα έχεις τα πρόσθετα οφέλη της υψηλής θερμοκρασία που προσφέρει ο ειδικός χώρος της Hot Yoga.


Πάρε θέση όρθια με τα πέλματα των ποδιών να κοιτάνε ευθεία μπροστά. Άνοιξε τα χέρια προς τα πάνω, προκειμένου να τεντώσεις όλο τον κορμό και την σπονδυλική στήλη και αφού ενώσεις τις παλάμες φέρε και τα δύο χέρια μπροστά από το στήθος. Φέρε το δεξί πέλμα του ποδιού ψηλά στο ύψος των μηρών και πίεσε με το γόνατο προς τα έξω για να φέρεις αντίσταση και να μπορέσεις να παραμείνεις στη θέση. (Ενδέχεται να χρειαστεί να το κάνει με τη βοήθεια του χεριού στην αρχή). Μείνε στη θέση για 4-5 αναπνοές και στη συνέχεια κάνε το ίδιο και με το αριστερό πόδι.


Κάθησε στο στρωματάκι με τα χέρια πίσω, στην ευθεία της λεκάνης. Ανασήκωσε τα πόδια με τα πέλματα τεντωμένα μπροστά και τάση να “φύγουν” προς τα εμπρός. Βρες την ισορροπία σου και σήκωσε τα δύο χέρια ψηλά για να τεντώσει η σπονδυλική στήλη. Στη συνέχεια φέρε τα χέρια στην ευθεία μπροστά σε παράλληλη θέση μεταξύ τους. Μείνε για 4-5 αναπνοές και στην εκπνοή επίστρεψε τα πόδια στο στρωματάκι.


Κάθησε στα γόνατα και ακούμπησε με τα χέρια από την μέσα πλευρά των αστραγάλων. Τέντωσε τον κορμό “βγάζοντας” τον θώρακα προς τα έξω. Γείρε προς τα πίσω το κεφάλι με στόχο να κοιτά ευθεία προς τα πίσω και μείνε στη θέση για 4-5 αναπνοές. Με την εκπνοή επίστρεψε αργά αργά μπροστά.


Από όρθια θέση λύγισε το δεξί γόνατο προς τα πίσω. Πίασε το πέλμα με το δεξί σου χέρι και τράβηξε προς τα επάνω όλο το πόδι. Το αριστερό χέρι είναι τεντωμένο ψηλά. Τέντωσε και τον κορμό και φέρε το χέρι και όλο τον κορμό προς τα εμπρός. Ο στόχος είναι να έρθει ο θώρακας σε παράλληλη θέση με το έδαφος. Μείνε 4-5 αναπνοές και στην εκπνοή κατέβασε το δεξί πόδι. Κάνε την ίδια άσκηση με το αριστερό πόδι.


Από όρθια θέση κάνε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Το πέλμα του αριστερού ποδιού κοιτάει προς τα έξω, ενώ το δεξί που είναι μπροστά έχει κατεύθυνση προς τα εμπρός. Άνοιξε τα χέρια σου διάπλατα στο ύψος των ώμων, με τις παλάμες ανοικτές. Τέντωσε τον κορμό σου και γείρε το σώμα προς τα εμπρός, ώστε το δεξί χέρι να ακουμπήσει στο δεξί πέλμα. Το αριστερό χέρι είναι τεντωμένα προς τα επάνω. Γύρισε το κεφάλι προς τα επάνω να κοιτάζει το αριστερό χέρι. Μείνει στη θέση για 4-5 αναπνοες και με την εκπνοή επίστρεψε στην αρχική θέση. Κάνε την ίδια άσκηση με το αριστερό πόδι μπροστά.

(Ευχαριστούμε το studio Hot Yoga Athens, στους χώρους του οποίου έγινε η φωτογράφηση
τηλ. 2106756770)

Read More

And More