DIET TIPS: Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις ερωτήσεις σου

”Γιατί ενώ ακολουθώ κατά γράμμα τη δίαιτα δεν χάνω κιλά; ” … ”Κατάφερα να απαλλαγώ από τα περιττά κιλά που είχα θέσει ως στόχο αλλά ξαφνικά τα ξαναπήρα! Τι συμβαίνει;” … ” Ο περιορισμένος χρόνος δεν μου επιτρέπει να τραφώ σωστά και υγιεινά. Τι μπορώ να κάνω για να χάσω κιλά;” Ερωτήσεις που λίγο πολύ όλοι έχουμε θέσει στον εαυτό μας και έχουμε αναζητήσει λύσεις αλλά πολλές φορές χωρίς επιτυχία.
Η επιστημονική ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη με τους έμπειρους ειδικούς, απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα και σε όποια άλλη απορία έχεις με το βάρος και τη διατροφή σου, τις οποίες μπορείς φυσικά να μας στέλνεις..

Ερώτηση
Καλησπέρα! Θα ήθελα να μάθω αν είναι εντάξει να χρησιμοποιώ στέβια στον καφέ μου αντί για ζάχαρη. Όχι μόνο για λιγότερες θερμίδες αλλά και για διατροφικό όφελος.
Μαρίνα

Αγαπητή Μαρίνα,
Μπορείς να χρησιμοποιείς στέβια για πολλούς λόγους. Καταρχάς μειώνεις τις θερμίδες από τη ζάχαρη αλλά επιπλέον λαμβάνεις πολλά οφέλη γιατί η στέβια περιέχει αντιοξειδωτικά και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος, στη ρύθμιση αρτηριακής πίεσης και είναι ιδανική για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και έχει αντιγηραντική δράση.

Αθηνά Ρούντου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 1.70 και 68 κιλά και θέλω να χάσω 8 κιλά. Κατά διαστήματα χάνω αλλά ξαναπαίρνω. Είμαι φοιτήτρια και δεν μπορώ να ελέγξω εύκολα τη διατροφή μου αφού τρώω στην εστία. Πάντως πηγαίνω 4 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο. Το θέμα μου είναι ότι ενώ μπορεί να προσέχω τις 2 εβδομάδες, την τρίτη θα με πιάσει κάτι μια μέρα και θα φάω πάρα πολύ. Έτσι μπορεί να παίρνω κιλά;
Μαρία

Αγαπητή Μαρία,
Είναι πολύ καλό που έχεις βάλει στην καθημερινότητά σου την άσκηση, αλλά πρέπει να τη συνδυάσεις με σωστή διατροφή για να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Αρχικά, η μέρα σου πάντα πρέπει να ξεκινάει με πρωινό (π.χ ανάλατοι ξηροί καρποί, ρυζογκοφρέτες, μπάρες δημητριακών, cream crackers σικάλεως, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, αποξηραμένα φρούτα) που να τα καταναλώνεις ανά 3 ώρες μέχρι να φτάσεις στο κυρίως γεύμα σου, όποτε κι αν είναι αυτό. Έτσι θα πετύχεις τα μικρά και συχνά γεύματα για να αυξήσεις τις καύσεις σου και να χάνεις βάρος. Επίσης να μην ξεχνάς την ενυδάτωση του οργανισμού σου! Να πίνεις καθημερινά 1,5 λίτρο νερό την ημέρα και πράσινο τσάι, το οποίο βοηθάει επιπλέον να μειώσεις το λίπος σου.

Αθηνά Ρούντου
Διαιτολόγος- διατροφολόγος

Ερώτηση
Γεια σας, είμαι 17 χρονών. Είμαι 50 κιλά και έχω ύψος 1.64. Θέλω να χάσω 2 κιλά. Τι μου προτείνετε;
Βασιλική

Αγαπητή Βασιλική,
Το βάρος σου βρίσκεται ήδη σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν παρόλα αυτά θέλεις να χάσεις 2 κιλά ακόμα τότε:
Αύξησε την πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικό ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης). Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου είναι η αυξημένη πρόσληψη υγρών (8-10 ποτήρια καθημερινά), τα οποία ενισχύουν τις καύσεις και συμμετέχουν στην αποβολή τοξινών μέσω της διούρησης και της εφίδρωσης.
Κατανάλωσε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά καθημερινά. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά μειώνουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη διάσπαση λίπους (λιπόλυση).
Μείωσε το αλάτι. Είναι γνωστό ότι το αλάτι αυξάνει σημαντικά το αίσθημα της δίψας αλλά και της πείνας συμβάλλοντας στην αύξηση της συνολικής θερμιδικής μας πρόσληψης. Επιπλέον, η μεγάλη πρόσληψη αλατιού ενδέχεται να οδηγήσει σε κατακράτηση περιττών υγρών στο σώμα (κατακράτηση).
Αύξησε τη φυσική δραστηριότητα. Ιδανικός συνδυασμός διατροφή και άσκηση, που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις μεγαλύτερες καύσεις.

Αθηνά Ρούντου
Διαιτολόγος- διατροφολόγος

Ερώτηση
Χαίρεται! Είμαι 45 ετών με ύψος 1.77 . Τον Οκτώβριο του 2013 ήμουν 118 κιλά. Πήγα σε διατροφολόγο και μόνο με διατροφή (χωρίς γυμναστική) τον Μάρτιο του 2014 έφτασα 100 κιλά. Μέχρι τον Ιούνιο κατάφερα να χάσω ακόμα 2 κιλά και από τότε έχω κολλήσει στα 98 κιλά. Δεν παρέκκλινα από το διατροφικό μου πρόγραμμα. Η μόνη μου αμαρτία ήταν ότι έτρωγα γαριδάκια. Ποιο είναι το λάθος και έχω μείνει σε αυτά τα κιλά; Φταίω εγώ ή ο διατροφολόγος;

Βασίλειος

Αγαπητέ Βασίλειε,
Η μεγάλη απώλεια κιλών έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να σταθεροποιείται για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξισορροπήσει την αναλογία λίπους-νερού-μυϊκής μάζας. Προκειμένου να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου είναι σημαντικό να εντάξεις φυσική δραστηριότητα και να σιγουρευτείς ότι στο διατροφικό σου πρόγραμμα δεν ξεφεύγεις στα ακόλουθα σημεία:
Συχνότητα γευμάτων
Προσεκτική κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού
Αυξημένη πρόσληψη υγρών (2 λίτρα καθημερινά)
Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες
Αποφυγή εξαντλητικής υποθερμιδικής διατροφής

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος- διατροφολόγος

Ερώτηση
Γεια σας! Πρόσφατα έκανα μια πολύ αυστηρή δίαιτα και έχασα 15 κιλά από τα οποία ξαναπήρα τα 12. Το θέμα είναι ότι ο μεταβολισμός μου έπεσε πάρα πολύ και κάνω ελάχιστες καύσεις. Τι πρέπει να κάνω για να αρχίσει να δουλεύει και πάλι; Να σας πω ότι είμαι 1.64 και 59 κιλά και θέλω να πάω στα 55.
Ειρήνη


Αγαπητή Ειρήνη,
Σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματος, το βάρος σας θεωρείται φυσιολογικό. Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να επιστρέψεις στην ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία ενεργοποιούν το μεταβολισμό σου. Αντίθετα, μην εμπιστεύεσαι υποθερμιδικές δίαιτες μονοφαγίας που εξαντλούν τον οργανισμό σου και οδηγούν στη μείωση του μυϊκού ιστού, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να ταλαιπωρείται και να κάνει λιγότερες καύσεις. Το ιδανικότερο θα ήταν να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με τρόφιμα από όλες τις ομάδες αλλά και 30 λεπτά καθημερινής δραστηριότητας.

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος- διατροφολόγος

Ερώτηση
Είμαι 22 χρονών με ύψος 1.69 και 73 κιλά. Πέρυσι ήμουν 120 κιλά. Τα 35 τα έχασα στους τρεις μήνες το καλοκαίρι. Ξέρω πως δεν είναι λογικό αλλά ευτυχώς δεν παρουσίασα κάποιο πρόβλημα υγείας. Τώρα έχω ξεκινήσει πάλι δίαιτα μαζί με γυμναστήριο αλλά έχω κολλήσει και δεν μπορώ να χάσω ούτε 1 κιλό! Τι φταίει; Έχω αρχίσει να απογοητεύομαι.
Όλγα


Αγαπητή Όλγα ,
Η απώλεια 35 κιλών μέσα σε 3 μήνες είναι υπερβολικά γρήγορη με αποτέλεσμα να χάνεις μυϊκή μάζα, πράγμα το οποίο δεν είναι καλό αφού μακροπρόθεσμα μπορεί να συντελέσει στη μείωση του μεταβολισμού σου. Για σωστή απώλεια βάρους καλό είναι να:

1. Ξεκίνας πάντα τη μέρα σου με πρωινό (γάλα και δημητριακά ολικής)

2. Αποφεύγεις τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι

3. Μη μένεις παραπάνω από 3 ώρες νηστική

4. Καταναλώνεις καθημερινά 2-3 φρούτα και 1-2 σαλάτες

5. Εβδομαδιαία να τρως 2 φορές ψάρι, 2 φορές κοτόπουλο σε συνδυασμό με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ή καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής.

6. Εβδομαδιαία να τρως 2-3 φορές όσπρια, λαδερά ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία θα τα συνδυάζεις με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 5-6 ελιές.

7. Για βραδινό να προτιμάς τονοσαλάτα ή γάλα/ γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή σαλάτα με αυγό βραστό και τυρί ή τοστ και σαλάτα.

8. Να πίνεις 2-3 λίτρα υγρά καθημερινά

9. Καταναλώνεις καθημερινά 30γρ. ανάλατων ξηρών καρπών.

10. Πίνεις καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος- διατροφολόγος

Ερώτηση
Είμαι 70 κιλά και θέλω να χάσω 10 κιλά χωρίς να πεινάω. Έχω 3 παιδιά και τρέχω όλη μέρα. Τι να κάνω;

Μπέλλα

Αγαπητή Μπέλλα,

Ο πρώτος και βασικός κανόνας είναι να μην παραλείπεις ποτέ τα γεύματά σου. Μένοντας πολλές ώρες νηστική, πεινάς περισσότερο και καταφεύγεις σε γρήγορα γεύματα αλλά και σε μεγαλύτερη ποσότητα, το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα να παίρνεις βάρος. Αντικατέστησε όλα τα λευκά σε προϊόντα ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, βοηθώντας τον οργανισμό να παραμένει «χορτάτος» για περισσότερη ώρα και εμποδίζοντας τις εξάρσεις ινσουλίνης, που ενεργοποιούν την αποθήκευση λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι το κλειδί για μία ισορροπημένη διατροφή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και έχουν χαμηλή θερμιδική αξία. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά βοηθούν στην αποθήκευση λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Αντιθέτως, φρόντισε να καταναλώνεις καλά λιπαρά τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στα ψάρια και συμβάλουν στο κάψιμο του λίπους. Μη ξεχνάς το νερό, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και φυσικά προσπάθησε να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα.
Προτίμησε να καταναλώνεις:
• Πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες
• Καυτερά καρυκεύματα
• Άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. ψάρι, μανιτάρια)
• Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (2 μερίδες καθημερινά)
• Φρούτα και Λαχανικά (5 μερίδες καθημερινά)
• Αμύγδαλα (30γρ. καθημερινά)
• Δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως (4 μερίδες καθημερινά)

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος- διατροφολόγος

And More