Οι ειδικοί απαντούν: Μπορείς να χάσεις 10 κιλά σε 1 μήνα; Πώς θα αδυνατίσεις στην περιφέρεια;

Τι συμβαίνει και ενώ προσπαθείς να χάσεις κιλά δεν βλέπεις αποτέλεσμα; Γιατί τα κιλά της εγκυμοσύνης δεν λένε να φύγουν με τίποτα; Τι πρέπει να κάνεις για να πάρεις κάποια κιλά, αλλά να μην τα πάρεις σε ψωμάκια και μπούτια; Υπάρχει τρόπος να χάσεις με ασφάλεια και μόνιμα δέκα κιλά σε ένα μήνα;

Εσύ ρωτάς και οι ειδικοί της διατροφής απαντούν. Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διαιτολόγων του φροντίζουν να δώσουν απάντηση στις δικές σου απορίες σχετικά με τη δίαιτα και τη διατροφή. Θέλεις να ρωτήσεις κάτι ακόμη την ομάδα των ειδικών; Κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις στο τέλος του άρθρου…

Ερώτηση
Γεια σας! Εγώ είμαι 20 χρόνων, 47 κιλά και 1,63μ. Ύψος! Δεν γυμνάζομαι αυτό το διάστημα καθόλου! Θέλω να πάρω κάποια κιλά, αλλά δυσκολεύομαι αρκετά!

 

Το πρόβλημά μου είναι ότι αν πάρω, τα παίρνω όλα στην περιφέρεια! Μήπως φταίει η διατροφή μου;
Ελευθερία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Aγαπητή Ελευθερία,
Το γεγονός ότι παρουσιάζεις μια μείωση στο βάρος ίσως να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως ορμονικές διαταραχές ή διαταραχή του μεταβολισμού κ.α. Αρχικά η διατροφή σου θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες.

Άλλες πρακτικές οδηγίες έχουν ως εξής:
Η αύξηση βάρους χρειάζεται τη συστηματική εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων, έτσι ώστε να λαμβάνεις καθημερινά τις θερμίδες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό σου. Καλό είναι να δώσεις έμφαση στις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες:

1. Να αυξήσεις τα φρούτα.
2. Κατανάλωσε εύκολα σνακ: μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, cream crackers σίκαλης, μπισκότα, ρυζογκοφρέτες, φρούτα, κρέμες, γάλα, ρυζόγαλο , γιαούρτι, χυμοί.
3. Καθημερινή κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών
4. Καθημερινά να τρως 1-2 μπανάνες.
5. Τα φαγητά σου να τα συνοδεύεις πάντα με ψωμί και ελιές
6. Πριν τον ύπνο να πίνεις 1 ποτήρι γάλα
7. Το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι να τα συνοδεύεις πάντα με ελιές, τυρί και ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες.
8. Να τρως το βράδυ το ίδιο φαγητό με το μεσημεριανό.
9. Μετά το φαγητό να πίνεις 1 ποτήρι χυμό ή να τρως 1 φρούτο.
10. Να τρως σιγά και να μασάς καλά.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Προσπαθείς να πάρεις κιλά και δεν μπορείς. Τι πρέπει να κάνεις… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 17 χρόνων, έχω ύψος 1,55μ. και είμαι 51 κιλά. Μέχρι πριν τέσσερις μήνες γυμναζόμουν σχεδόν κάθε μέρα, εξασκώντας μια πολεμική τέχνη (τότε ήμουν 45 κιλά). Μέσα σε αυτό το διάστημα, λόγω χρόνου και διαβάσματος, σταμάτησα τη γυμναστική και τη σωστή διατροφή.


 


Επίσης, επειδή έχω σωματότυπο αχλάδι, το λίπος έχει συγκεντρωθεί μόνο στους γοφούς και τα πόδια. Μπορείτε να μου πείτε πως γίνεται να χάσω αυτά τα κιλά με τρόπο που να μπορεί να διευκολύνει το ότι διαβάζω;
Δέσποινα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Δέσποινα,
Ο πρώτος και βασικός κανόνας είναι να μην παραλείπεις ποτέ τα γεύματά σου. Μένοντας πολλές ώρες νηστική, πεινάς περισσότερο και καταφεύγεις σε γρήγορα γεύματα, αλλά και σε μεγαλύτερη ποσότητα, το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα να παίρνεις βάρος. Αντικατάστησε όλα τα λευκά με προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι), τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, βοηθώντας τον οργανισμό να παραμένει «χορτάτος» για περισσότερη ώρα και εμποδίζοντας τις εξάρσεις ινσουλίνης, που ενεργοποιούν την αποθήκευση λίπους. Επίσης, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι το κλειδί για μία ισορροπημένη διατροφή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και έχουν χαμηλή θερμιδική αξία.

Φρόντισε να καταναλώνεις καλά λιπαρά τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στα ψάρια και συμβάλουν στο κάψιμο του λίπους. Μη ξεχνάς το νερό, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και φυσικά προσπάθησε να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα.

Προτίμησε να καταναλώνεις:
• Πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες
• Καυτερά καρυκεύματα
• Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, μανιτάρια)
• Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (2 μερίδες καθημερινά)
• Φρούτα και Λαχανικά (4-5 μερίδες καθημερινά)
• Αμύγδαλα (30γρ. καθημερινά)
• Δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως/ ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι/πλιγούρι (6-8 μερίδες καθημερινά)
• Ανάλατοι ξηροί καρποί (30γρ. καθημερινά

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
: Μια δίαιτα για να χάσεις κιλά, να διώξεις τα “ψωμάκια” και την κυτταρίτιδα… Ένα μενού για κορίτσια με σωματότυπο αχλάδι. [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Είμαι 26 χρόνων, με ύψος 1,69μ. και βάρος 69 κιλά, με σωματότυπο αχλάδι. Θα ήθελα να μάθω ποιο είναι το ιδανικό βάρος για μέσα.
Βασιλική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασιλική,
Σύμφωνα με τα δεδομένα που μου γράφεις ο Δείκτης Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) σου είναι 24. Δες παρακάτω τα όρια μέσα στο οποία θεωρείται μια γυναίκα με βάση τον ΔΜΣ φυσιολογική:
Όταν ο ΔΜΣ είναι:

– 18,5 – 24,9: φυσιολογικό
– 25-29,9: υπέρβαρο
– 30-34,9: παχυσαρκία 1ου βαθμού
– 35-39,9: παχυσαρκία 2ου βαθμού
– >40: παχυσαρκία 3ου βαθμού
Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και το ποσοστό λίπους. Το ιδανικό ποσοστό λίπους διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Σε γενικές γραμμές, ο μέσος όρος για τις γυναίκες πρέπει να είναι μεταξύ 20-25%.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Μάθε ποιο είναι το ιδανικό σου βάρος. [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Καλημέρα, είμαι 38 χρόνων, έχω τρία παιδιά – 18, 16 και 14 ετών. Έχω ύψος 1,81μ. και είμαι 95 κιλά. Δεν ασκούμαι γιατί δεν έχω καθόλου χρόνο. Πάντα έκανα δίαιτες. Αυτό το διάστημα νηστεύω και κάνω δίαιτα συγχρόνως.

Έχω ήδη τρεις εβδομάδες και έχω χάσει μόνο τρία κιλά, ενώ τηρώ το διαιτολόγιο (που είχα πάρει από τη διαιτολόγο μου πριν κάποια χρόνια όμως). Έχω “κολλήσει”. Μήπως μπορείτε να μου πείτε πώς μπορώ να ξεκολλήσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Τζένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Tζένη ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:
1. Προσπάθησε να βεβαιωθείς με ένα ημερολόγιο καταγραφής ότι δεν μένεις νηστική παραπάνω από τρεις ώρες. Όταν πεινάς, συνδύασε ελαφριά και ταυτόχρονα χορταστικά σνακ όπως τα παρακάτω:

– Ρόφημα κακάο με 1κ.γ. μέλι & κανέλα & 1 φρούτο ή 5-7 αμύγδαλα ανάλατα
– Στικ καρότου και αγγουριού με ξίδι ή λεμόνι
– Φρουτοσαλάτα
– Τσάι με κρόκο Κοζάνης & 2 μπισκότα χωρίς ζάχαρη
– Αμύγδαλα ανάλατα & 1-2 φρούτα

2. Μην ξεχνάς να πίνεις ημερησίως τουλάχιστον 1,5 λίτρο υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ροφήματα κρόκου Κοζάνης,) που συμβάλλουν στη διάσπαση λίπους.

3. Το πράσινο τσάι είναι ενισχυμένο σε κατεχίνες, αντιοξειδωτικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.

4. Πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Τουλάχιστον 30 λεπτά περπάτημα ημερησίως θα βοηθήσουν τις επιπλέον καύσεις που πρέπει να κάνει ο οργανισμός σου.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Mήπως ο μεταβολισμός σου είναι αργός; Τι φταίει; Τι μπορείς να κάνεις; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Καλησπέρα. Με λένε Αριάνα και είμαι 35 ετών. Πριν από οχτώ μήνες γέννησα το τρίτο μου παιδάκι. Θα ήθελα να με βοηθήσετε να χάσω περίπου 20 κιλά.

Το ύψος μου είναι 1.69 και είμαι 88 κιλά. θέλω να αγαπήσω και πάλι το σώμα μου και να μην ντρέπομαι. Ευχαριστώ πολύ.
Αριάνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Προσπάθησε να υιοθετήσεις μια καινούρια διατροφική συμπεριφορά κάνοντας γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μένοντας πολλές ώρες νηστική, πεινάς περισσότερο και καταφεύγεις σε γρήγορα γεύματα αλλά και σε μεγαλύτερη ποσότητα, το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα να παίρνεις βάρος. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι το κλειδί για μία ισορροπημένη διατροφή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και έχουν χαμηλή θερμιδική αξία. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά βοηθούν στην αποθήκευση λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Αντιθέτως, φρόντισε να καταναλώνεις καλά λιπαρά τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στα ψάρια και συμβάλουν στο κάψιμο του λίπους. Μη ξεχνάς το νερό, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και φυσικά προσπάθησε να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα.

Προτίμησε να καταναλώνεις:
• Λουίζα με λεμόνι και κανέλα
• Τζίντζερ με πράσινο τσάι
• Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, μανιτάρια)
• Κράνμπερι με γιαούρτι (2 μερίδες καθημερινά)
• Φρούτα και Λαχανικά (5 μερίδες καθημερινά)• Δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως/ ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι/πλιγούρι (6-8 μερίδες καθημερινά)
• Ανάλατους ξηρούς καρπούς (30γρ. καθημερινά)

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: ΝΕΑ ΔΙΑΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ! Χάσε 4 πόντους και 2 κιλά [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 19 ετών και έχω ύψος 1,62μ. Τώρα τελευταία έχω πάρει κάποια κιλά και έφτασα 60 κιλά από 50.

 

Σας παρακαλώ, δώστε μου μια δίαιτα να χάσω 10 κιλά σε ένα μήνα. Ευχαριστώ!
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όλοι μας στην απεγνωσμένη προσπάθεια να χάσουμε βάρος προσπαθούμε με κάθε τρόπο και καταφεύγουμε σε γρήγορες λύσεις ώστε να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται η απώλεια, αλλά ούτε και εξασφαλίζεται η μετέπειτα συντήρηση του βάρους. Προσπάθησε να υιοθετήσεις σωστές διατροφικές συνήθειες, καθώς λόγω της ηλικίας σου πρέπει να καλύπτεις τις ανάγκες σου σε θρεπτικά συστατικά. Είναι καλό ακόμη να φροντίζεις την ενυδάτωση του οργανισμού σου, αλλά ακόμη καλύτερο θα ήταν εάν παράλληλα αύξανες και τη φυσική σου δραστηριότητα!!Η ηλικία σου είναι σύμμαχος σου για ένα σωστό και ισορροπημένο αποτέλεσμα .

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: ΔΙΑΙΤΑ: Χάσε 4% από το συνολικό σου βάρος σε ένα μήνα! [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Καλημέρα σας! Ονομάζομαι Αγγελική, είμαι 32 χρόνων και εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθώ να χάσω τα κιλά που έβαλα μετά την εγκυμοσύνη μου και δεν μπορώ.

Έχω προσπαθήσει και με διατροφολόγους και με τη δίαιτα Orac και πάλι τίποτα. Χάνω δύο κιλά, παίρνω τέσσερα. Έκανα εξετάσεις και είναι όλα νορμάλ. Δεν ασκούμαι καθόλου, δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο. Τι να κάνω;
Αγγελική

ΑΓΑΠΗΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε δικαιολογίες στον εαυτό μας έτσι ώστε να βρίσκουμε τρόπους να ξεφεύγουμε από το πρόβλημα μας που είναι τα κιλά. Όμως δυστυχώς το πρόβλημα είναι εκεί και μεγαλώνει. Είναι πολύ σημαντικό να θέσεις προτεραιότητες με τι ακριβώς θα ασχοληθείς όλη τη μέρα σου. Κάπου εκεί θυμήσου πόσο σημαντική είναι η τροφή για να κάνεις όλες τις υποχρεώσεις σου με διάθεση και ενέργεια. Αλλά και ένας τρόπο να εκτονωθείς!! Πίστεψέ με η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση θα σου δώσουν αυτό που επιθυμείς με αποτέλεσμα να κάνεις περισσότερα απ’ όσα κάνεις.

Βασικός κανόνας μην αμελείς ΕΣΕΝΑ!

ΔΩΣΕ ΘΡΕΨΗ, ΔΩΣΕ ΚΙΝΗΣΗ!
1. Καθιέρωσε καθημερινά να τρως ένα πλούσιο θρεπτικά πρωινό ώστε να αποφεύγεις πολλά διατροφικά εμπόδια στο υπόλοιπο της ημέρας σου (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως και κανέλα) .

2. Κατανάλωσε δυο κυρίως γεύματα με το βραδινό σου πιο ελαφρύ.

3. Ενσωμάτωσε σε καθημερινή βάση την φυσική σου δραστηριότητα.

4. Απόφυγε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και αντικατέστησε τα με πλούσιες σαλάτες και φρούτα.

5. Μην παραλείπεις να πίνεις αυξημένη ποσότητα υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι χωρίς ζάχαρη, ρόφημα με κρόκο Κοζάνης) που θα εντείνουν το μεταβολισμό σου.

6. Εμπλούτισε το διαιτολόγιο σου με πράσινα λαχανικά και φρούτα αφού περιέχουν αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών τα οποία διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης και τη διάσπαση του λίπους με αποτέλεσμα να οδηγούν στην απώλεια του βάρους.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: ΔΙΑΙΤΑ: Χάσε 3,5 κιλά, δύο πόντους και 5% λίπος σε 10 μέρες! [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

 

Έχεις απορίες σχετικά με τη διατροφή; Προσπαθείς να χάσεις κιλά και δεν τα καταφέρνεις; Θέλεις να μάθεις πως θα αποκτήσεις το τέλειο σώμα για εσένα; Στείλε την ερώτησή σου και η ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη θα σου δώσει την απάντηση

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

And More