Κύστη στο λαιμό του παιδιού: Ένα συχνό πρόβλημα!

Η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία διόγκωσης της τραχηλικής περιοχής στην παιδική ηλικία, δηλαδή της περιοχής του λαιμού πάνω ή κάτω από το λεγόμενο “μήλο του Αδάμ”. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η διόγκωση-κύστη μπορεί να εμφανιστεί και στο εσωτερικό του στόματος στο πίσω μέρος της γλώσσας ή και στο πλάι του λαιμού. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται!

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται;
Εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά 3-10 χρόνων αλλά μερικές φορές αναγνωρίζεται και κατά την γέννηση ή την βρεφική ηλικία.

Από τι προκαλείται;
Πρόκειται για εμβρυϊκά κύτταρα του θυρεογλωσσικού πόρου που παρέμειναν μετά τον τοκετό. Ο θυρεογλωσσικός είναι ένας πόρος που σχηματίζει τον αδένα του θυρεοειδή και καθώς μεγαλώνει το έμβρυο έπρεπε να εξαφανιστεί. Λόγω λοιπόν της παραμονής του έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση αυτής της ανωμαλίας. Δηλαδή εκεί που έχουν εγκλωβιστεί τα κύτταρα εκκρίνουν βλέννη και δημιουργείται αυτή η κύστη.

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί έχει την κύστη;
Η κύστη γίνεται αντιληπτή σαν μία διόγκωση που εντοπίζεται λίγο πάνω ή κάτω από το μήλο του Αδάμ. Παρόλο που υπάρχει εκ γενετής συνήθως περνάει απαρατήρητη γιατί δεν προκαλεί πόνο μέχρις ότου γίνει εμφανής με το μάτι στο μέγεθος φακής ή μεγαλύτερη. Μερικές φορές η κύστη μολύνεται από μικρόβια και τότε το παιδί μπορεί να εμφανίσει πυρετό.

Πώς διαγιγνώσκεται;
Ο γιατρός και μόνο που θα δει το παιδί θα υποψιαστεί ότι έχει μία κύστη. Το χαρακτηριστικό είναι ότι όταν το παιδί καταπίνει ή ανοίγει το στόμα του, η κύστη κινείται πάνω και κάτω κοντά στο μήλο του Αδάμ. Εάν υπάρχει αμφιβολία τότε πρέπει να γίνει υπερηχογράφημα του τραχήλου του λαιμού ή μαγνητική τομογραφία όπου θα διαπιστωθεί πλήρως το μέγεθός της και η θέση της.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Η θεραπεία είναι χειρουργική. Συνήθως μαζί με την αφαίρεση της κύστης αφαιρείται και ένα μικρό τμήμα ενός οστού που λέγεται υοειδές οστό επειδή η διατήρησή του συνδέεται με την πιθανότητα να επανεμφανιστεί η κύστη.

Read More

And More