Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Είμαι μητέρα ενός αγοριού 20 μηνών. Ο γιος μου κοιμάται συνήθως 13:00- 15:00 το μεσημέρι και το βράδυ γύρω στις 21:00 και ξυπνάει στις 07:30 το πρωί. Ο σύζυγός μου μου λέει ότι πρέπει να τον ξανακοιμίζω μέσα στην ημέρα και ότι το παιδί ταλαιπωρείται να κοιμάται μια και έξω το βράδυ. Εντούτοις εγώ αποφεύγω να τον ξανακοιμίσω γιατί τότε κοιμάται γύρω στις 23:30. Θεωρώ ότι είναι πολύ αργά και για αυτόν και για εμάς. Θα ήθελα επιπλέον να σημειώσω ότι δεν δείχνει να δυσφορεί που είναι τόσες ώρες συνεχόμενα ξύπνιος. Θα ήθελα την άποψή σας επί του θέματος! Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, έχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ να μην διαταράξεις τις συνήθειες που έχει το μωρό σου. Σε αυτή την ηλικία θα ήμασταν ευχαριστημένοι εάν ένα παιδί κοιμόταν και μόνο 8 ώρες το 24ωρο και όχι 12 που κοιμάται το δικό σου, αρκεί φυσικά ένα μωρό να μην δείχνει εκνευρισμό, ότι θέλει να κοιμηθεί και υπάρχει κάποιο πρόβλημα και δεν μπορεί να το κάνει. Επομένως σου προτείνω κι εγώ να συνεχίσεις με το σύστημα αυτό και να ξέρεις ότι σπάνια ένα παιδί αυτής της ηλικίας κοιμάται με ένα τόσο καλό ωράριο.

Ερώτηση
“K. Μαζάνη έχω μια κόρη 5,5 ετών. Από 4 ετών διαπιστώσαμε ότι έχει κρεατάκια και διογκωμένες αμυγδαλές. Μέτα από σύσταση του γιατρού έκανε πολλά μπάνια το καλοκαίρι και φέτος όντως η κατάστασή της ήταν πολύ καλύτερη με μόνο ένα επεισόδιο ήπιας ωτίτιδας την άνοιξη. Όλο το χειμώνα δεν αρρώστησε καθόλου. Το πρόβλημα είναι ότι φέτος πάλι τέτοια εποχή όπως και πέρσι ξεκινάει να ροχαλίζει πολύ έντονα και να δυσκολεύεται να αναπνεύσει στον ύπνο της. Μέχρι να ξεκινήσει τα μπάνια υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που να τη βοηθήσει; Λίγο πριν την ωτίτιδα είχε πάλι ξεκινήσει να ροχαλίζει και μετά την αντιβίωση σταμάτησε εντελώς για δυο μήνες. Ο ΩΡΛ που επισκεφτήκαμε δεν μας σύστησε κάποια φαρμακευτική αγωγή παρά μόνο τα μπάνια στη θάλασσα. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, επειδή το διάστημα που το παιδί αφαίρεσαι τις αδενοειδής εκβλαστήσεις είναι αρκετά κοντινό δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας τους αλλά μάλλον πρέπει να έχει αλλεργική ρινίτιδα η οποία επιδεινώνεται με την παρουσία κάποιων λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Φυσικά και δεν πρέπει να περιμένεις μόνο το καλοκαίρι για να κάνει μπάνια το παιδί, μπορείς από τώρα να χρησιμοποιήσεις διάφορα διαλύματα προκειμένου να καθαρίζει η μυτούλα του παιδιού. Άλλωστε και τα μπάνια στη θάλασσα αυτό το σκοπό έχουν, καθώς το νερό με το αλάτι που μπαίνει μέσα στη μύτη καθαρίζει τις μύξες και κάνει το βλενογόνο να υποχωρεί από τη διόγκωση που πιθανόν έχει. Μπορείς λοιπόν να βάζεις πολύ φυσιολογικό ορό κατά τη διάρκεια τουο 24ώρου αλλά και διαλύματα σε μορφή σπρέι που περιέχουν θαλασσινό νερό αποστειρωμένο σε ισότονη κατάσταση που ουσιαστικά μιμούνται αυτό που θα έκανε το παιδί σου το καλοκαίρι στη θάλασσα. Επίσης μπορείς να κάνεις και διάφορα διαλύματα με otrivin, tobradex και φυσιολογικό ορό τα οποία μπαίνουν στη μύτη σε μορφή σταγόνων στις φάσεις που επιδεινώνεται η ρινίτιδα και το ροχαλητό από κάποια ίωση. Κάτι άλλο που έχω να σου προτείνω είναι να βάζεις μια δύο σταγόνες λάδι ευκαλύπτου κάτω από τα ρουθούνια του παιδιού, δηλαδή στο άνω χείλος, κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυτό βοηθάει κατά κάποιο τρόπο να ανοίγει η μύτη και να αναπνέει καλύτερα.

Ερώτηση
“Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 18.5 μηνών. Γεννήθηκε στις 35 εβδομάδες και έκατσε στη ΜΕΝΝ μια εβδομάδα αλλά όλα πήγαν καλά. Τώρα είναι 11.200 με ύψος 81 cm. Περπάτησε 15 μηνών περίπου χωρίς να μπουσουλήσει ποτέ. Πάντα ήθελε να τον βοηθάμε να σηκωθεί όρθιος και όταν ήταν καθιστός και δεν μπορούσε να πιάσει ένα παιχνίδι πάλι εμείς να του το φέρουμε. Ακόμα και τώρα έτσι θέλει και με προβληματίζει λίγο αυτό. Τον έχω δει να σηκώνεται κάποιες φορές μόνος του. Δεν σκαρφαλώνει σε έπιπλα αν και τεντώνεται, σηκώνει λίγο το ποδαράκι του, παίρνει ό,τι θέλει και γλιστράει προς τα κάτω μετά. Ανεβαίνει χαμηλά σκαλιά αν του κρατάω το ένα χέρι, σε πιο ψηλά θέλει να του κρατάω και τα δυο και ούτε λόγος να ανεβεί μόνος του με χέρια πόδια. Είναι κάτι ανησυχητικό; Καταλαβαίνει πάρα πολλά πράγματα λέει λεξούλες και δείχνει ότι δεν μπορεί να μας πει, θέλει να τρώει μόνος του πολλές φορές αλλά το γάλα πάλι θέλει να του το δίνω εγώ και επίσης και το νερό του. Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα εάν είχα ένα τέτοιο παιδί σε αυτή την ηλικία που είναι το μωρό σου δεν θα ανησυχούσα καθόλου για όλα αυτά που συμβαίνουν αλλά θα ήμουν και ευχαριστημένος διότι λόγω της εβδομάδας κύησης που γεννήθηκε, το παιδί σωματομετρικά είναι σε πολύ καλά επίπεδα αλλά και η νευρολογική του συμπεριφορά είναι άριστη καθώς στην ηλικία των 15 μηνών αυτά που κάνει είναι υπεραρκετά. Να ξέρεις ότι το φυσιολογικό φάσμα της νευρολογικής εξέλιξης ενός μωρού σε αυτή την ηλικία ποικίλλει. Άλλα παιδιά περπατάνε πιο γρήγορα ή μιλάνε περισσότερο και άλλα λιγότερο. Όμως αυτά που κάνει το μωρό σου είναι εντελώς φυσιολογικά. Προσπάθησε με τους ίδιους ρυθμούς να του δίνεις ερεθίσματα, μην αγχώνεσαι, μην το αγχώνεις και η εξέλιξή του θα είναι πάρα πολύ καλή.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3,5 μηνών. Πριν 20 μέρες κάναμε τα πρώτα του εμβόλια. Τρία. Μέχρι τότε έπινε 150 γάλα κάθε τρεις ώρες. Περίπου 850-900 την ημέρα. Μετά τα εμβόλια ήταν αδιάθετος για τρεις μέρες κ δεν έτρωγε καλά. Από τότε όμως σπάνια πιάνουμε τα 800 γραμμάρια. Πίνει 100 ml κ μετά τίποτα κ αυτά με δυσκολία. Τι μπορεί να φταίει;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν μια διαταραχή της όρεξης στο μωρό αλλά αυτό θα κρατήσει 2-3 μέρες μετά τον εμβολιασμό. Από κει και πέρα επανέρχεται κανονικά στην προηγούμενη κατάσταση. Δεν πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει στο μωρό σου προέρχεται από τα εμβόλια. Είναι πολύ πιθανόν να έχει ξεκινήσει η οδοντοφυΐα του ειδικά εάν έχει σάλια και αυτό να δημιουργεί έναν προβληματισμό στη διατροφή του. Επίσης η απότομη αλλαγή του καιρού προς πιο ζεστές θερμοκρασίες και εφόσον ακόμα το ντύνεις αρκετά μπορεί να του δημιουργούν μια αδιαθεσία αλλά θα πρέπει να υπολογίσεις εάν η ποσότητα που πίνει είναι αρκετή μόνο εάν βλέπετε ότι παίρνει αρκετό βάρος. Δεν γράφεις το βάρος που έχει το μωρό σου αλλά γενικά σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να παίρνει γύρω στα 150 ml γάλα ανά κιλό βάρους κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Ερώτηση
“Καταρχάς ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές. Ο γιος μου, που είναι 29 μηνών, ενώ έχει μεγάλη ευχέρεια λόγου, κάνει προτασούλες, ξέρει τραγουδάκια και λεξούλες στα αγγλικά, μπερδεύει τις αντωνυμίες. Πιστεύετε ότι είναι κάποια διαταραχή ή είναι απλά ένα γλωσσικό μπέρδεμα λόγω της ηλικίας; Απλά μου κάνει εντύπωση πώς καταλαβαίνει τα πάντα και τον μπερδεύει κάτι τέτοιο”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, να υποθέσω ότι οι λεξούλες που λέει στα αγγλικά το μωρό σου είναι γιατί στην οικογένεια κάποιος μιλάει αγγλικά; Δηλαδή είναι δίγλωσσο; Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο να καθυστερήσει να μιλήσει ενώ καταλαβαίνει τα πάντα μέχρις ότου τακτοποιήσει μέσα στο κεφαλάκι του τις δύο γλώσσες. Από κει και πέρα για την ηλικία του αυτά που λέει είναι αρκετά και δεν θα ανησυχούσα εφόσον το παιδί ακούει καλά και από τα δυο του αυτιά γιατί ξέρουμε ότι αν υπάρχει κάποια διαταραχή στην ακοή ένα παιδί καθυστερεί να μιλήσει.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να μάθω παρακαλώ τη γνώμη σας για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, υπάρχουν αρκετά εμβόλια για την μηνιγγίτιδα καθώς η ασθένεια αυτή δεν προκαλείται μόνο από ένα μικρόβιο αλλά από αρκετά και για κάποια από αυτά έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα εμβόλια. Επειδή τον τελευταίο καιρό γίνεται αρκετή συζήτηση για ένα καινούργιο εμβόλιο που είναι για τον μηνιγγιτιδόκοκκο β και λέγεται bexero υποθέτω ότι μάλλον για αυτό το εμβόλιο είναι η ερώτησή σου. Εάν λοιπόν είναι έτσι τα πράγματα, η γνώμη μου είναι όπως και η γνώμη άλλων παιδιάτρων, ότι είναι ένα απαραίτητο εμβόλιο, συνιστάται να γίνεται από την ηλικία των 2 μηνών και πάνω και δεν δημιουργεί κάποια ιδιαίτερα ή περισσότερα προβλήματα από τα άλλα εμβόλια. Συνήθως ένα παιδί μπορεί να κάνει πυρετό για ένα με δύο 24ωρα μετά τον εμβολιασμό ή για 2-3 μέρες να πονάει το σημείο στο οποίο έγινε η ένεση.

Read More

And More