Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Αντιμετωπίζω πρόβλημα με τον μεγαλύτερο γιο μου. Είναι έξι και 4 μηνών (26/2/2010). Γεννήθηκε 40 εβδομάδων με καισαρική. Το πρόβλημα είναι ότι τους τελευταίους έξι μήνες τραυλίζει συνεχώς, προφέρει συνεχώς την ίδια λέξη π.χ δεν λέει θα πάμε βόλτα, θα πει θα θα θα πα πα πα με με βο βο βο λτα. Άργησε να μιλήσει (όπως κι εγώ) αφού μέχρι τα 3.5 έλεγε μόνο τα βασικά, μόνο λέξεις μαμά μπαμπά π.χ. Εδώ και 2.5 χρόνια κάνει λογοθεραπεία και εργοθεραπεία και έχει μεγάλη πρόοδο. Μπορεί να μη τα λέει όλα καθαρά όμως είδαμε εξέλιξη στην ομιλία του. Όμως ανησυχώ γιατί ξαφνικά τραυλίζει. Το παιδί φαίνεται αγχωμένο όταν προσπαθεί να πει κάτι και δεν μπορεί. Αγχώνομαι κι εγώ γιατί το Σεπτέμβριο θα πάει Α Δημοτικού. Τι να κάνω για να το βοηθήσω; Σας ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι είναι καθαρά ψυχολογικό! Μάλλον κάτι τον τρόμαξε ή τον άγχωσε και του προκάλεσε τον τραυλισμό. Πάντως αυτά είναι αναστρέψιμα και υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου αφού ο ψυχολογικός παράγοντας εκλείψει. Μην τον αγχώνετε και μην περιμένετε να λυθεί το πρόβλημα άμεσα. Θέλει τον χρόνο του. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι του προκάλεσε το άγχος με πολύ διακριτικό τρόπο. Επειδή είναι μεγάλο παιδί και μπορεί να συνεργαστεί, ίσως να χρειαστείτε και την βοήθεια ενός παιδοψυχολόγου.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη χαίρετε! Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ανάπτυξη της κόρης μου καθώς με προβληματίζει! Γεννήθηκε στις 33 εβδομάδες 3650 kg, κ 51 εκ. ύψος. Σήμερα είναι 5,5 χρονών κ είναι 102 εκ. και 14 kg. Είναι ένα δύσκολο στο φαγητό παιδί κ τρώει κυρίως ζυμαρικά κ γάλα! Να σας τονίσω βέβαια ότι κ εγώ κ ο μπαμπάς της είμαστε 1,60 εκ. κ οι δυο! Είναι καλή η ανάπτυξή της ή πρέπει να κάνουμε κάποιους ελέγχους; Αν ναι ποιους; Οι συνηθισμένες αιματολογικές της εξετάσεις (σίδηρος, αιματοκρίτης κτλ.) είναι άψογες. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν πρέπει να αγνοούμε την κληρονομικότητα!Βέβαια έστω και αν τώρα οι εξετάσεις της είναι καλές, η μονοφαγία αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Θα σου πρότεινα να κάνετε μια ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία για να δείτε αν τα οστά της συμβαδίζουν με την χρονολογική ηλικία της, καθώς επίσης και εξετάσεις για θυρεοειδή, βιταμίνη D, βιταμίνη Β, σάκχαρο αίματος, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και πιθανόν να τη δει ένας παιδοενδοκρινολόγος.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ Μαζάνη, έχω μια κόρη 25 μηνών, γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες, 3500γρ με καισαρική και 51εκ. Σήμερα είναι 12 κιλά και 90εκ. Είναι ικανοποιητικές οι αναλογίες; Το τελευταίο διάστημα και ίσως λόγω ζέστης τρώει λίγο και κυρίως σαλάτες, φρούτα κ λαχανικά. Γενικά δεν διαλέγει φαγητά, τρώει από όλα αλλά λίγη ποσότητα. Επίσης θέλει να τρώει μόνη της με τα χέρια. Έχουμε κάνει αιματολογικές εξετάσεις κ ήταν όλα φυσιολογικά. Ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, οι διαστάσεις του παιδιού σου είναι απολύτως φυσιολογικές για την ηλικία της. Σίγουρα η απότομη ζέστη επηρεάζει λίγο την όρεξη των παιδιών τα οποία ζεσταίνονται περισσότερο από τους ενήλικες. Το ότι τρώει μόνη της με τα χέρια σημαίνει ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο! Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση και όλα θα πάνε καλύτερα.


Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 39 μηνών, έχει ύψος 102 και βάρος 13 κιλά. Έχουμε κάνει εξετάσεις αίματος και θυρεοειδή και έχει θυρεοειδή. Τώρα τον έχουμε ρυθμίσει. Να ανησυχώ; Τι να του δώσω να πάρει βάρος;”

Απάντηση
Μην ανησυχείς. Τώρα που θα ρυθμιστεί ο θυρεοειδής θα λειτουργεί ο οργανισμός του πιο φυσιολογικά. Απλώς θα πρέπει συχνά να κάνετε έλεγχο για τις τιμές των ορμονών του διότι σε αυτή την ηλικία λόγω της γρήγορης ανάπτυξής του εύκολα απορυθμίζεται ο θυρεοειδής και πρέπει να διορθώνετε την δοσολογία των φαρμάκων.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 8,5 μηνών την οποία θηλάζω και παράλληλα της δίνω συμπλήρωμα από ξένο γάλα. Τις τελευταίες μέρες ο θηλασμός είναι ολιγόλεπτης διάρκειας. Μόλις τη βάλω στο στήθος μου, μετά από λίγο θα σταματήσει μόνη της και θα αποτραβηχτεί από τη θηλή. Ως φυσικό επακόλουθο έχει αυξηθεί η ποσότητα του ξένου γάλακτος (από 90-120 ml στα 180-220 ml περίπου). Λόγω της μείωσης του χρόνου θηλασμού και αντικατάσταση γευμάτων από άλλες τροφές, θεωρείται ότι είναι κατάλληλη στιγμή για τη διαδικασία του αποθηλασμού; Και αν ναι ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για ένα φυσικό απογαλακτισμό; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, ήδη έχεις ξεκινήσει τον απογαλακτισμό αφού έτσι και αλλιώς η διατροφή του μωρού σου δεν είναι αποκλειστικά το γάλα. Ο πιο κατάλληλος τρόπος είναι η σταδιακή μείωση του χρόνου που μένει το παιδί στο στήθος ώστε ο οργανισμός σου σιγά-σιγά να μειώνει την παραγωγή του γάλακτος μέχρι να “στερέψει” εντελώς. Αυτό μπορεί να πάρει από μερικές εβδομάδες μέχρι και 2-3 μήνες.

Read More

And More