Πίσω στην κορυφή της σελίδας
14.11.2015 | 21:13
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Γιατρέ, παρατηρώ πως οι γονείς που έχουν μωρά περίπου 10 μηνών συνηθίζουν να τα μαθαίνουν να μιμούνται τις πάπιες, τις αγελάδες, να δείχνουν που είναι τα μάτια, η μύτη τους, να στέλνουν φιλιά, να χαιρετάνε και άλλα πολλά. Είναι ωφέλιμο αυτό για τα μωρά; Να προσπαθήσω να μάθω και εγώ το μωρό μου; Μήπως μετατρέπουμε τα μωρά μας σε “θέαμα”, σε “τσίρκο” όταν τους λέμε συνεχώς κάνε το ένα και κάνε το άλλο για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πραγματικά εάν αυτό αγγίζει τα όρια της υπερβολής δεν είναι θετικό για το παιδί. Σε αυτή τη μικρή ηλικία το να παροτρύνουμε το παιδί να κάνει αυτές τις μιμήσεις αποτελεί μέχρι ένα βαθμό μία άσκηση και μία αξιολόγηση για να δούμε εάν το παιδί θυμάται, αντιλαμβάνεται και επικοινωνεί μαζί μας. Σε αντίθετη περίπτωση, ένα παιδί που δεν αντιδρά και δεν εκτελεί κάποια πράγματα θα μπορούσε να έχει κάποια νευρολογική πάθηση. Επομένως εάν γίνεται μέσα σε λογικά πλαίσια και όχι καταναγκαστικά τότε είναι μέχρι ένα βαθμό επιθυμητό.

Ερώτηση
“Το παιδί μου είναι 4,5 χρονών και πιπιλάει το χέρι του. Πότε θα σταματήσει; Τι πρέπει να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δυστυχώς έχει φτάσει σε μεγάλη ηλικία το παιδί ώστε να μπορέσεις να κόψεις αυτή την κακή συνήθεια “μαχαίρι” όπως λέμε. Θα έπρεπε η προσπάθεια να έχει ξεκινήσει από πιο μικρή ηλικία δηλαδή περίπου 1,5 χρονών. Βέβαια και τώρα μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα στην προσπάθειά σας να μειώσετε μέχρι να εξαλείψετε αυτή την κακή συνήθεια. Επειδή ξέρουμε ότι το πιπίλισμα προκαλεί ευφορία και ηρεμία καθώς εκκρίνονται μέσα στον οργανισμό του παιδιού κάποιες ουσίες οι οποίες προκαλούν αυτή την ευχαρίστηση λογικά εάν συνεχώς του τραβάμε το χέρι ώστε όπως λέμε “να του το χαλάμε” τότε σιγά σιγά από εκεί που το ευχαριστιέται πάρα πολύ θα αρχίσει μία ας το πούμε μείωση της εξάρτησης και σε ένα χρονικό διάστημα το οποίο είναι διαφορετικό για κάθε παιδί θα απαλλαγεί από αυτό το πιπίλισμα. Επίσης μπορείτε να του παρουσιάζετε αυτό που λέμε “ισοδύναμα” δηλαδή τη στιγμή εκείνη με κάποια παιχνίδια ή με άλλα πράγματα και με διακριτικό τρόπο, χωρίς να καταλάβει ότι το κάνετε επίτηδες να του αποσπάτε την προσοχή ώστε σιγά σιγά να μειωθεί αυτή η εξάρτηση από το δάχτυλό του.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ δυο πράγματα για την κόρη μου. Γεννήθηκε 22/12/14, 2250 γραμμάρια, 49 ύψος και 32 περίμετρο κεφαλής. Μπήκε κατευθείαν στην ΜΕΝΝ λόγω ταχύπνοιας για 14 μέρες. Την τελευταία φορά που πήγαμε στον γιατρό ήταν 8,5 μηνών και ζύγιζε 6900, 68 ύψος και 42,5 περίμετρο κεφαλής. Θα ήθελα να μου πείτε πώς βλέπετε την ανάπτυξή της γιατί το βάρος της με ανησυχεί λίγο. Τρώει κανονικά, βέβαια ακόμα δοντάκια δεν έβγαλε. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα δεν μου γράφεις πόσων εβδομάδων κύησης ήταν όταν γεννήθηκε το μωρό σου γιατί βάσει των σωματομετρικών της γέννησης υπολογίζω ότι μάλλον ήταν λίγο πρόωρο αφού χρειάστηκε να νοσηλευτεί αρκετές μέρες στη ΜΕΝΝ. Εάν είναι έτσι τα πράγματα τότε θα πρέπει να περιμένεις ακόμα να περάσει καιρός προκειμένου το παιδί να βελτιώσει τα σωματομετρικά του γιατί τα πρόωρα παιδάκια χρειάζονται 1 με 2 χρόνια για να φτάσουν αντίστοιχα τα παιδιά της ηλικίας τους. Παρόλα αυτά το βάρος του παιδιού σου βρίσκεται στην 15η εκατοστιαία θέση δηλαδή χαμηλό μεν αλλά μέσα στα φυσιολογικά, το ύψος του είναι πολύ ικανοποιητικό γιατί βρίσκεται στην 51η εκατοστιαία θέση, δηλαδή δεν είναι ούτε ψηλό ούτε κοντό και η περίμετρος κεφαλής που αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι στην 20η εκατοστιαία θέση δηλαδή μεταξύ της μέσης και του κατώτερου. Συμπερασματικά, εφόσον το παιδί σου τρώει καλά, θα κάνετε λίγο υπομονή και καθώς περνάει ο καιρός θα βελτιωθούν τα σωματομετρικά του παρόλο που πρέπει να έχεις πάντα υπόψη σου ότι η ανάπτυξη ενός παιδιού εξαρτάται και από γονιδιακούς παράγοντες δηλαδή κατά πόσο οι γονείς του είναι ψηλοί ή όχι.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη έχω ένα κοριτσάκι 17 μηνών. Γεννήθηκε ολοκληρώνοντας τις 40 εβδομάδες με καισαρική, 3400 γρ 51 εκ. Σήμερα είναι 10100 γρ (στάσιμη 2 μήνες) κ 84 εκ. Ειναι λίγο δύσκολη στο φαγητό. Τρώει όλες τις τροφές αλλά με κυνηγητό και λίγο. Έχουμε κάνει εξετάσεις ούρων κ αίματος κ είναι όλα φυσιολογικά. Το τελευταίο διάστημα βγάζει αρκετά δόντια. Επίσης είναι υπερκινητικό μωρό. Περιμένω τις συμβουλές σας... “

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, τα σωματομετρικά του μωρού σου βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητική θέση δηλαδή το ύψος στην 75η, δηλαδή είναι αρκετά ψηλό και το βάρος στην 45η δηλαδή στη μέση. Λογικά δεν θα πρέπει να ανησυχείς και θα σου πρότεινα να μειώσεις το κυνηγητό για να φάει γιατί το παιδί αντιδρά και το κάνει παιχνίδι. Επειδή η εξέλιξή του είναι φυσιολογική, άφησέ το να πεινάσει μόνο του αρκεί όταν θα πεινάσει να του προτείνεις σωστές τροφές, όχι δηλαδή γλυκίσματα και πράγματα που θεωρούμε περιττά. Επίσης, την περίοδο που ένα παιδί βγάζει δόντια, σίγουρα διαταράσσεται λίγο η συμπεριφορά του όσον αφορά τη διατροφή αλλά αυτό είναι καθαρά περαστικό.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες απαντήσεις σας. Η κόρη μου είναι σχεδόν 3 ετών και ο γιος μου 3 εβδομάδων. Ατυχώς η κόρη μου έκανε το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου 1,5 μήνα πριν κλείσει τα δύο και την 2η δόση 2 μήνες μετά. Τώρα δεν ξέρω αν πρέπει να γίνει η τρίτη δόση δεδομένης της απόκλισης του 1,5 μήνα. Θεωρείτε πως πρέπει να κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς η μικρή ξεκίνησε πρώτη φορά παιδικό για να προστατεύσουμε το μωρό ή ο αποκλειστικός θηλασμός παρέχει επαρκή προστασία; Με τον αποκλειστικό θηλασμό χρειάζεται από τον τέταρτο μήνα έως ότου ξεκινήσουν οι στέρεες τροφές συμπλήρωμα σιδήρου προς αποφυγή αναιμίας ή είναι βλαβερά αυτά τα συμπληρώματα στα μωρά; Το μωρό είχε πολύ κοντό χαλινό σε βαθμό που η γλώσσα μπροστά έπαιρνε σχήμα καρδούλας, ατυχώς ούτε στην κλινική μας το επεσήμανε ο παιδίατρος, ούτε η παιδίατρος μας κατά την πρώτη εξέταση. Όταν της το αναφέραμε εμείς μας απάντησε πως μέχρι τα 2-3 έτη μπορεί να φύγει μόνο του. Στην προσπάθειά μου να ενημερωθώ για το θέμα του χαλινού δεν βρήκα κάποιον που να συμφωνεί με αυτή την άποψη, παιδοχειρουργοί και λογοθεραπευτές που ρώτησα θεωρούν δεδομένο ότι θα προκύψει πρόβλημα από την ομιλία μέχρι και πρόβλημα στη στοματική κοιλότητα και την οδοντοφυΐα, ποια είναι η δική σας άποψη; Πότε μπορεί να ξεκινήσει κολυμβητήριο το μωρό; Τώρα με τον παιδικό η μικρή είχε πρόσφατα πυρετό όπου χρειάστηκε αντιπυρετικό μόνο μια φορά και αντιβηχικό σιρόπι, σε τέτοια ήπια συμπτώματα τι κάνω αν επιμένει ο βήχας, η παιδίατρος την εξέτασε και είπε πως δεν είναι κάτι σοβαρό αλλά αν επιμείνει ο βήχας να δώσουμε αντιβίωση για να προστατέψουμε το μωρό; Είναι σωστή πρακτική αυτή; Μήπως έτσι δε δυναμώσει τελικά το ανοσοποιητικό της; Σας ευχαριστώ και πάλι για τις πολύτιμες συμβουλές σας!”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά στην πρώτη ερώτηση για το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου, επειδή το διάστημα είναι πάρα πολύ μικρό όσον αφορά τη διαφορά στη δοσολογία θα σου πρότεινα να μην κάνεις την τρίτη δόση καθώς ήδη με αυτές τις δύο δόσεις θεωρείται το παιδί εμβολιασμένο. Το αντιγριπικό εμβόλιο βεβαίως και πρέπει να το κάνει η μικρή σου προκειμένου και η ίδια να προστατευτεί από τη γρίπη αλλά και ο γιος σου. Επίσης συστήνουμε όλοι που ασχολούνται στο ίδιο σπίτι με το γιο σου να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης προκείμενου να προφυλαχτεί το μωρό. Όσον αφορά τον αποκλειστικό θηλασμό και το σίδηρο, εάν ένα παιδί τρέφεται πραγματικά σωστά και παίρνει την απαιτούμενη ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται κανονικά δεν χρειάζεται να πάρει καθόλου σίδηρο. Παρόλα αυτά και τα παιδιά που παίρνουν ξένο γάλα θα μπορούσαν να έχουν μια σιδηροπενική αναιμία γι' αυτό εάν ο παιδίατρος βλέπει ότι το χρώμα του μωρού δεν είναι πολύ καλό δηλαδή είναι ωχρό όπως επίσης και τα ματάκια του τότε κάνουμε μια γενική αίματος με σίδηρο και φεριτίνη και αν προκύπτει ότι πραγματικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα τότε χορηγούμε συμπλήρωμα σιδήρου. Όσον αφορά τον κοντό χαλινό θα σου πρότεινα να τον κόψεις από τώρα καθώς είναι μια πράξη πάρα πολύ ελαφριά, δεν χρειάζεται ούτε ράμμα ούτε αιμορραγεί αυτή η μικρή μεμβρανίτσα η οποία ουσιαστικά μπορεί να κοπεί και στο ιατρείο του παιδοχειρουργού ενώ εάν το αφήσεις να μεγαλώσει, αυτή η μεμβρανίτσα μπορεί να γίνει πολύ σκληρή με αποτέλεσμα να χρειαστεί και τοπική νάρκωση και κάποιο ράμμα αργότερα. Αφού λοιπόν είναι μια τόσο μικρή επεμβασούλα καλύτερα να την κάνετε από τώρα και να ηρεμήσετε και να μην έχετε άγχος αν θα μπορέσει να μιλήσει και αν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στη στοματική κοιλότητα. Για το κολυμβητήριο είναι μια πολύ καλή ιδέα που ένα παιδάκι λέμε ότι μετά τους 3 μήνες μπορεί να το ξεκινήσει με ασφάλεια και ουσιαστικά μόνο καλό μπορεί να του κάνει. Όσον αφορά τη χορήγηση αντιβίωσης ή όχι στην κόρη σου αυτό κρίνεται κατά περίπτωση ανάλογα με το τι έχει το παιδί εκείνη τη στιγμή που είναι άρρωστο. Δεν θα δώσεις αντιβίωση στην κόρη σου για να προστατέψεις το άλλο παιδί. Θα δώσεις αντιβίωση μόνο εάν η κόρη σου τη χρειάζεται για να θεραπεύσει τη δική της ασθένεια.

Ερώτηση
Έχω ένα κορίτσι 15 μηνών και έχει 8.400 κιλά. Γεννήθηκε 2,720 κιλά. Γάλα δεν πίνει, μόνο κρεμούλες τρώει και σουπίτσα είναι πολύ λίγο το φαγητό της δεν βάζει τα απαιτούμενα κιλά τι να κάνω;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα τα στοιχεία που μου δίνεις είναι πάρα πολύ λίγα για να έχω μία σαφή εικόνα για το παιδί σου δεδομένου ότι δε μου γράφεις ούτε αν γεννήθηκε πρόωρο ούτε αν έχει κάνει κάποιες εξετάσεις προκειμένου να δεις γιατί το παιδί δεν τρώει καλά και δεν παίρνει το απαιτούμενο βάρος καθώς βρίσκεται στην 10η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι μέσα στα φυσιολογικά αλλά αρκετά χαμηλό. Θα σου πρότεινα να κάνεις γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια, γενική αίματος, σίδηρο ορού, φεριτίνη, ΔΕΚ και TSH για θυρεοειδή προκειμένου να ξεκινήσεις από κει να ελέγχεις το παιδί μήπως χρειάζεται να πάρει κάποια θεραπεία.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου έχω ένα κοριτσάκι ενάμιση χρονών. Πριν 26 μέρες ξύπνησε και άρχισε να κουτσαίνει την πρώτη μέρα, ούτε το γόνατο δεν δίπλωνε, τη δεύτερη μέρα ήταν καλύτερα αλλά κούτσαινε για 10 μέρες και μετά της πέρασε. Τώρα έχει 4 μέρες όταν ξυπνά το πρωί κουτσαίνει για μια ώρα περίπου και της περνά. Σήμερα μου το έκανε και το απόγευμα. Όπως βλέπω έρχεται και φεύγει. Πόνο δε μου δείχνει να έχει, παίζει όπως πριν και κάνει ό,τι και πριν. Τι μπορώ να κάνω; Σας παρακαλώ απαντήστε μου το συντομότερο γιατί με άγχωσαν για ασθένειες σοβαρές. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, όπως περιγράφεις τα πράγματα δε φαίνεται να είναι κάτι σοβαρό γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε το παιδί να έχει συνεχόμενο πόνο. Εάν ήταν κάτι σοβαρό το παιδί θα πονούσε συνεχώς με πολύ μικρές αυξομειώσεις. Αφού το κάνει μόνο όταν ξυπνάει, το πιθανότερο είναι ότι πιάνεται στον ύπνο του ανάλογα με κάποια στάση που παίρνει. Δηλαδή φαίνεται σαν να είναι μουδιασμένο και μετά σιγά σιγά να επανέρχεται. Εκείνο που φοβόμαστε σε αυτές τις περιπτώσεις πάντως είναι εάν το παιδί έχει πάθει κάποια πάθηση που λέγεται υμενίτιδα που συνήθως συμβαίνει όταν ένα παιδί χοροπηδάει από τους καναπέδες και τα καθίσματα και έτσι δημιουργείται ένα πρόβλημα στο μηρό. Θα σου έλεγα για λίγες μέρες να περιορίσεις την κινητικότητα του παιδιού, δηλαδή να μην περπατάει στα πόδια του αλλά ακόμα και στην τουαλέτα να το πηγαίνετε αγκαλιά, να κάθεται μόνο στο κρεβάτι του και αν μετά από αυτές τις 2 μέρες εξακολουθεί να έχει το πρόβλημα τότε θα πρέπει να το δει παιδοορθοπαιδικός μήπως ακριβώς έχει κάποια υμενίτιδα.



Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook