Πίσω στην κορυφή της σελίδας
07.02.2016 | 13:26
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών και θα ήθελα τη γνώμη σας για το baby swimming”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη η γνώμη μου είναι θετική και μάλιστα από αυτή την ηλικία. Μη ξεχνάς ότι το μωρό σου ήταν τόσους μήνες μέσα στην κοιλιά σου και κολυμπούσε. Να ξέρεις ότι τα μωρά διατηρούν την ικανότητα της κολύμβησης μέχρι την ηλικία των 15 μηνών αν δεν διαταραχθεί από απότομες κινήσεις που θα τα φοβίσουν.

Ερώτηση
“Καλημέρα σας και καλή χρονιά! Υγεία σε όλα τα παιδάκια του κόσμου! Θα θελα κι εγώ να ρωτήσω, έχω ένα αγοράκι δύο ετών, θηλάζω τη νύχτα αλλά και δυο τρεις φορές την ημέρα, ανάλογα τις ώρες που μαι σπίτι γιατί εργάζομαι. Τρώει τα φρούτα του το πρωί και το γάλα του, αλλά από φαγητά ενώ έτρωγε λίγο μπιφτέκι, αυγό, τώρα δε τρώει τίποτα, το μόνο που του αρέσει είναι οι πατάτες και η σπανακόπιτα που φτιάχνω. Τι να κάνω; Να του αλέσω πάλι τα φαγητά όπως παλιά; Και θα θελα και τη συμβουλή σας για τον αποθηλασμό σιγά σιγά!! Ευχαριστώ για το χρόνο σας”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα συγχαρητήρια για το ότι ακόμη θηλάζεις. Μάλλον θα πρέπει να μάθεις να φτιάχνεις και άλλα φαγητά τόσο καλά όπως τις πατάτες και την σπανακόπιτα γιατί όπως έχεις ακούσει από μικρό... μαθαίνεις την αλήθεια! Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να ξαναγυρίσεις στο άλεσμα. Αφού όπως λες θέλεις να κάνεις αποθηλασμό θα πρέπει να μειώσεις τα γεύματα που θηλάζεις προκειμένου να εκμεταλλευτείς την πείνα του μωρού σου. Επίσης θα ήταν πιο εύκολο να το ταΐζει κάποιος άλλος και εσύ να απουσιάζεις διότι αν σε βλέπει του θυμίζεις το θηλασμό. Επίσης αν σκοπεύεις να πάει βρεφικό σταθμό θα είναι πιο εύκολο να παρασυρθεί και να φάει με τα άλλα τα παιδάκια.

Ερώτηση
“Αξιότιμε γιατρέ, έχω μια κόρη 29 μηνών και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λόγου και συμπεριφοράς. Μέχρι 18 μηνών έλεγε μερικές λέξεις, έκανε μιμήσεις με ζωάκια και ήχους και εκτελούσε κάποιες εντολές. Τώρα σπάνια θα χρησιμοποιήσει 3-4 λέξεις (τις ίδιες πάντα) και δείχνει να μην μας καταλαβαίνει γιατί δεν εκτελεί εντολές και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τίποτα από όσα της λέμε ή προσπαθούμε να της μάθουμε. Είναι δραστήρια, πολύ γελαστή αλλά και πολύ ισχυρογνώμων. Τι μας συμβουλεύετε να πράξουμε; Ευχαριστούμε πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη με ανησυχεί μόνο που λες ότι δεν σας παρακολουθεί και δεν εκτελεί ούτε απλές εντολές. Πρώτα πρώτα πρέπει να κάνετε έναν καλό ακουολογικό έλεγχο σε ΩΡΛ για να διαπιστωθεί ότι ακούει καλά και από τα δυο αυτιά και ύστερα πρέπει να το εξετάσει ειδικός αναπτυξιολόγος παιδίατρος για να κατατάξει το παιδί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εγκεφαλική του ανάπτυξη μήπως και χρειάζονται θεραπείες όπως εργοθεραπεία κλπ.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Έχω μια κόρη 4 ετών και 2 μηνών. Είναι ένα υγιές παιδάκι αλλά φέτος που ξεκινήσαμε το προνήπιο είναι συνέχεια μπουκωμένη με φλέματα. Το Σεπτέμβρη ξεκινήσαμε το σχολείο, μετά από δυο εβδομάδες έκανε βρογχιολίτιδα. Ήταν η πρώτη φορά που είχε πάρει αντιβίωση. Από κει και πέρα έχουμε συνέχεια φλέματα. Άλλες φορές με μύξες άλλες όχι, μόνο το βράδυ μπουκώνει η μύτη της. Έχει πάρει για αρκετό καιρό xozal, rupafin, mucosolvan, μια φορά θεραπεία με μάσκα flixotide aerolin. Ο γιατρός μας λέει ότι επειδή είναι η πρώτη της χρονιά έτσι θα πάει. Μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας και αν μπορώ να κάνω κάτι άλλο; Όλους αυτούς τους μήνες έχει πάει λίγες μέρες σχολείο λόγω των ιώσεων. Έχει πάρει πολλές φορές και για αρκετές μέρες xozal rupafin και δεν θέλω να την επιβαρύνω και άλλο με φάρμακα αλλά και να γίνει πλέον καλά. Να σας πω επίσης ότι είχαμε θέμα προσαρμογής με κλάματα που ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει αλλά όχι στο βαθμό που ήταν στην αρχή! Σας ευχαριστώ!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη αυτό που παθαίνει το παιδί σου λέγεται...σχολίτιδα, όπως λέμε αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα κλπ! Δηλαδή θέλω να σου πω χαριτολογώντας ότι αυτά τα παθαίνει επειδή κάθε μέρα στο σχολείο έρχεται σε επαφή με πολλά μικρόβια όπως άλλωστε και τα άλλα παιδιά και λογικό είναι να αρρωσταίνει. Δικαιολογείται να αρρωσταίνει μέχρι και 10 φορές τον χρόνο. Αν ο παιδίατρός σου δεν ανησυχεί ώστε να σου προτείνει να διακόψεις έστω προσωρινά τον σταθμό τότε θα κάνεις υπομονή γιατί συνήθως την δεύτερη χρονιά μειώνονται οι λοιμώξεις.

Ερώτηση
“Είναι ανησυχητικό; Η πρόσθια πηγή είναι ακόμα ανοικτή κατά πολύ αλλά η παιδίατρος πιστεύει ότι επειδή αυξάνεται κ το ύψος του συνεχώς κατά 3-4 πόντους μηνιαίως θέλει ο εγκέφαλός του χώρο για να αναπτυχθεί ακόμα. Εσείς τι πιστεύετε; Είναι φυσιολογικό το κεφαλάκι του;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη δεν γράφεις ποια είναι η ηλικία του παιδιού σου αυτή τη στιγμή. Σε γενικές γραμμές η πρόσθια πηγή κλείνει μέχρι τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής. Παρόλα αυτά συνυπολογίζεται και η περίμετρος του κεφαλιού και το άνοιγμα των ραφών.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 8 μηνών το οποίο το καλοδεχθήκατε στο ΙΑΣΩ. Γεννήθηκε στις 41 εβδομάδες 53εκ, 3.600kgr κ περίμετρο κεφαλής 37,5. Σήμερα είναι 79 εκ, 11.000kgr κ περίμετρος κεφαλής 49 εκ. Όλες οι μετρήσεις του κάθε μήνα είναι εκτός καμπύλης ανάπτυξης αλλά το κεφαλάκι του πάντα περισσότερο”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα πραγματικά οι διαστάσεις του μωρού σου είναι όλες κατά πολύ πάνω από τα ανώτερα όρια. Θα πρέπει πρώτα από όλα να δείτε την κληρονομικότητα. Ύστερα την κλινική εικόνα του μωρού, δηλαδή αν τα αντανακλαστικά του και η νευρολογική του εξέταση είναι καλή και αν υπάρχει λόγος να κάνετε αιματολογικές ή απεικονιστικές εξετάσεις που φαντάζομαι ότι ο παιδίατρος τα έχει στο μυαλό του και απλώς δεν έχει αποφασίσει να σας τις προτείνει αφού βλέπει ότι η εξέλιξη του μωρού σου είναι φυσιολογική.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το αγοράκι μου που είναι 35 μηνών. Γεννήθηκε στις 39 εβδομάδες 3,1kg, και 50cm. Τώρα είναι 13,5 kg, και 95 εκατοστά ύψος. Αυτό που με ανησυχεί είναι πως δεν έχει πάρει καθόλου ύψος από τον Αύγουστο ως τώρα, που ήταν πάλι σε μέτρηση του παιδίατρου 95 cm και 12,5kg. Ο παιδίατρος μας μίλησε για πτώση στις καμπύλες ύψους. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες εξετάσεις; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη από ότι βλέπω και το βάρος και το ύψος του παιδιού σου βρίσκονται στο μέσο όρο και δεν θα πρέπει να ανησυχείς. Εξάλλου ξέρουμε ότι κατά διαστήματα τα παιδιά έχουν αυτό που λέμε άλματα ανάπτυξης που σημαίνει αυξομείωση βάρους και ύψους. Αν βέβαια ο παιδίατρός σου ανησυχεί θα σου προτείνει κάποια στιγμή εξετάσεις όπως γενικές αίματος, για θυρεοειδή κλπ αλλά και ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία κλπ.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook