Ο παιδίατρος του TLIFE σου απαντά!

Ο παιδίατρος Δρ Σπύρος Μαζάνης απαντά στις απορίες σας!

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 2,5 χρονών και έχει ατοπική δερματίτιδα. Όλο του το σώμα έχει μικρά σπυράκια και τρομερή φαγούρα. Ο δερματολόγος μού είπε να τον κάνω μπάνιο με σκέτο νερό και κάθε τρεις μέρες με ένα φαρμακευτικό σαμπουάν που πρότεινε. Για τη φαγούρα να του δίνω atarax. Έχει 10 μέρες που ακολουθώ τις συμβουλές του αλλά συνεχίζει η ίδια κατάσταση”.

Απάντηση
Η ατοπική δερματίτιδα είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τον γιατρό του παιδιού σας. Η αγωγή που σας δίνει ο δερματολόγος είναι καλή αλλά αρχικά έχει επιλέξει να σας δώσει ό,τι γίνεται πιο ελαφρύ. Εφόσον τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται θα πρέπει να προστεθούν και άλλα φάρμακα, πράγμα το οποίο σίγουρα έχει στο μυαλό του ο γιατρός σας. Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια αλλεργία αγνώστου αιτιολογίας έχει σημασία εάν και στην οικογένεια υπάρχουν άλλα άτομα με αλλεργίες όπως δερματίτιδες, έκζεμα, άσθμα κ.λπ. και φυσικά ελέγχουμε το χώρο στον οποίο ζει το παιδί γιατί μπορεί κάτι από το εξωτερικό περιβάλλον να το ενοχλεί όπως σκόνες, ζώα, φυτά, απορρυπαντικά, ρούχα, παιχνίδια κ.λπ.

Ερώτηση
“Το μωράκι μου ειναι 9 ημερών και τα κόπρανα του ειναι σκληρά παρόλο που τον βοηθάμε δίνοντας του χαμομήλι. Το βράδυ, μια συγκεκριμένη ώρα, ξυπναει και κλαίει. Λέτε να έχει κολικούς και αν ναι πώς να το βοηθήσω;”

Απάντηση
Δεν μου λέτε τι είδους γάλα τρώει το μωρό σας. Συνήθως τα μωράκια που θηλάζουν δεν έχουν δυσκοιλιότητα, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει με τα παιδιά που τρώνε ξένο γάλα. Αν τρώει ξένο γάλα τότε θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο το οποίο είναι ειδικό για τα παιδιάκια που έχουν δυσκοιλιότητα. Βέβαια δυσκοιλιότητα σημαίνει όταν τα κακά του μωρού βγαίνουν βόλοι βόλοι σαν της κατσίκας και όχι απλώς σκληρά.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2 χρονών και 6 μηνών. Κάθε πρωί και βράδυ πίνει 240ml γάλα από το μπιμπερόν της. Θα ήθελα να ρωτήσω πότε θα πρέπει να σταματήσω το μπιμπερόν και να της το δίνω σε ποτήρι. Και κάτι ακόμη: είναι 15 κιλά. Είναι φυσιολογικό για την ηλικία της;”

Απάντηση
Ήδη από αυτή την ηλικία θα μπορούσε το παιδί να είχε σταματήσει το μπιμπερό και να πίνει με το κανονικό ποτηράκι ή με αυτά που έχουν επάνω ένα ειδικό στόμιο. Όσον αφορά στο βάρος του μωρού σας, για την ηλικία του είναι πολύ καλό.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 3 μηνών. Μπορώ να την κάνω μπάνιο στη θάλασσα;”

Απάντηση
Οι απόψεις διίστανται, αλλά γενικά ένα παιδάκι μετά τους δύο μήνες θα μπορούσε να μπει στη θάλασσα ή στην πισίνα, εφόσον φυσικά είναι καθαρή και να κάνει μπάνιο.

Read More

And More