Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!

Κάθε βδομάδα, ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις και λύνει τις απορίες σας για τα θέματα υγείας των παιδιών! Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου!

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 6 ετών και γεννήθηκε με σχετικά αυξημένη τριχοφυΐα. Ενώ οι περισσότερες τριχούλες έπεσαν τα πρώτα χρόνια,το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται στην πλάτη της και μάλιστα αρκετά έντονο. Θα πρέπει να απευθυνθώ σε ενδοκρινολόγο; Επίσης ο αφαλός της είναι προς τα έξω. Πρόκειται για κάποιου είδους κήλη;”

Απάντηση

Όσον αφορά στην τριχοφυΐα εφόσον σας ανησυχεί θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παιδοενδοκρινολόγο που θα κοιτάξει προς όλες τις κατευθύνσεις μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Για το 2ο θέμα, τον αφαλό εάν πετάει αρκετά δηλαδή πάνω από ένα μικρό αμύγδαλο τότε πρόκειται για ομφαλοκήλη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το δει παιδοχειρουργός για να αποφασιστεί αν πρέπει να χειρουργηθεί.


Ερώτηση
“Μου είπε η παιδίατρος να φοράω στον 11 μηνών γιο μου όλη μέρα παπουτσάκια για να μάθει να περπάταει και να τα συνηθίσει. Άλλοι λένε το πόδι του παιδιού να είναι χωρίς παπούτσι. Τ ι προτείνετε;”

Απάντηση

Εφόσον το παιδί σας έχει αρχίσει να περπατάει και μπορεί να φοράει παπούτσι καλό είναι καταρχήν να του πάρετε ένα σωστό παπούτσι. Αυτό προϋποθέτει να είναι μποτάκι δερμάτινο και μέσα η σόλα να έχει καμάρα για να το προφυλάξει από την πλατυποδία. Καλό είναι να το φοράει κάποιες ώρες της ημέρας και οπωσδήποτε όταν βγαίνετε εκτός σπιτιού.


Ερώτηση
“Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μπει ένα μωρό στο μάρσιππο και πότε στη στράτα;”

Απάντηση

Στο μάρσιπο μπορεί να μπει από τη στιγμή που θα γεννηθεί και μάλιστα είναι πάρα πολύ βολικός διότι αυτός που το μεταφέρει δεν καταπονεί τη σπονδυλική του στήλη, έχει τα χέρια του ελεύθερα και το παιδί αισθάνεται την επαφή με το σώμα του. Όσον αφορά στη στράτα, εδώ και πολλά χρόνια έχει καταργηθεί στα παιδιά από τους παιδοορθοπαιδικούς διότι εκτός του ότι δημιουργεί ατυχήματα μπορεί να δημιουργήσει και κακώσεις στα οστά της λεκάνης.

Ερώτηση
“Τι κάνουμε σε περίπτωση που καταπιεί κάτι το μωρό και σφηνώσει στο λαιμό του;”

Απάντηση

Όλοι οι γονείς θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να έχουν πάρει μια μικρή εκπαίδευση πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που συμβεί κατι αντίστοιχο με αυτό που περιγράφετε. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού προσπαθούμε να το γυρίσουμε μπρούμυτα, του χτυπάμε ελαφρά την πλάτη μήπως και αυτό που έχει καταπιεί το πετάξει προς τα έξω. Επίσης αν νομίζουμε ότι μπορούμε να το πιάσουμε με το δάχτυλό μας τότε το βάζουμε μέσα στο στόμα του και προσπαθούμε να βγάλουμε αυτό που έχει σφηνώσει.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα μωράκι 11 μηνών και δεν τρώει καθόλου το αβγό. Το αφήνω 8 λεπτά μετά το βράσιμο γιατί μου είπε ο παιδίατρος ότι πρέπει να το τρώει σφιχτό, βάζω και λίγο λαδάκι αλλά δεν το τρώει με τίποτα. Τι να κάνω;”

Απάντηση

Καταρχήν μην ανησυχείτε διότι το αβγό δεν θεωρείται πια πρωταρχική τροφή για το παιδί όπως ήταν παλιά. Εάν το παιδί δεν το τρώει δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Σίγουρα πρέπει να το τρώει καλά μαγειρεμένο γιατί φοβόμαστε ότι στο ωμό αβγό μπορεί να βρίσκεται ένα μικρόβιο που λέγεται σαλμονέλα. Αν δεν το τρώει σφιχτό μπορείτε να το κάνετε στο αντικολλητικό τηγάνι με νερό σαν μάτι όμως θα πρέπει στο τέλος να ρίξετε πολύ ζεστό νερό επάνω έστω και λίγο λάδι προκειμένου ο κρόκος να σφίξει. Επίσης μπορείτε να το δώσετε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή όπως π.χ. Ομελέτα αρκεί να το φτιάξετε ελαφριά και να έχει μαγειρευτεί καλά όλο το αβγό.

Ερώτηση
“¨Εχω ένα αγοράκι 4 ετών. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τρίζει συνεχώς τα δόντια του. Θα ήθελα να ρωτήσω τι σημαίνει αυτό και αν αντιμετωπίζεται”.

Απάντηση

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που κάνει το παιδί σας το κάνουν πάρα πολλά παιδιά και ανησυχεί τους γονείς. Πράγματι σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να σπάσει ακόμα και κάποιο δόντι. Συνήθως το κάνουν τα παιδιά εκείνα που είναι αρκετά ζωηρά, νευρικά και υπερκινητικά. Στις ελαφριές περιπτώσεις προσπαθείτε να ηρεμήσετε το παιδί πριν κοιμηθεί, να μη βλέπει τηλεόραση, να του λέτε ένα παραμυθάκι να πίνει χαμομήλι ή γάλα με μέλι και αν το τρίξιμο εξακολυθεί να γίνεται σε έντονο βαθμό τότε ένας παιδοορθοδοντικός μπορεί να κατασκευάσει μασελίτσες από σιλικόνη που φοράει το παιδί με ασφάλεια για να μην καταστρέψει τα δόντια του.

Ερώτηση
“Γιατρέ, ο γιος μου είναι 5 χρονών. Από 2,5 χρονών αρνείται να φαει το ο,τιδήποτε. Το μόνο που έτρωγε ήταν κουσκουσάκι (νερόβρασμενο) και πιλάφι τα οποία εξακολουθούμε να τρώμε έως και τώρα. Δεν δέχεται να δοκιμάσει καμία άλλη γεύση φαγητού ούτε όσπρια, ούτε κρέας, τίποτα. Καθημερινα τρώει μόνο μακαρόνια, πιλάφι. Φυσικά του έδινα σίδηρο. Ανησυχώ πολύ, φοβάμαι μήπως έχει παιδική ανορεξία. Ειναι 18 κιλά για την ηλικία που είναι. Θα ήθελα τη βοήθεια σας. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, σίγουρα αυτή η μονοφαγία δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στο παιδί σας. Δεν παίρνει όλες τις ουσίες τις οποίες χρειάζεται. Σημασία όμως έχει, από ό,τι περιγράφετε, ότι το παιδί σας δεν είναι ανόρεχτο, απλώς τρώει αυτά που του αρέσουν. Είναι λοιπόν στο χέρι σας να φερθείτε πιο έξυπνα να μην του δίνετε να τρώει αυτά που θέλει αλλά να υπάρχουν μικρές ποσότητες στο πιάτο του από αυτά που πρέπει να φάει. Αργά ή γρήγορα αφού δοκιμαστεί από την πείνα θα αναγκαστεί να αρχίσει να τρώει όλες τις τροφές. Θέλει υπομονή και επιμονή και διακριτικότητα να μην καταλάβει το παιδί ότι το κάνετε επίτηδες μέχρις ότου αρχίσει να λειτουργεί το αίσθημα της αυτοσυντήρησης.

Ερώτηση
“Θηλάζω τη μικρή αποκλειστικά, είναι 4 μηνών. Εδώ και 10 μέρες μόλις φάει μετά από μία ώρα κάνει κακά, κιτρινοπράσινα νερουλά, με σποράκια. Από όταν γεννήθηκε τέτοια κακά κάνει, νερουλά με σποράκια άσπρα. Αυτό είναι καλό ή σημαίνει ότι δεν χορταίνει; Τον 2ο και 3ο μήνα πήρε 500 γραμμ. Αλλά είναι πολύ ήσυχη, το βράδυ δεν ξυπνάει καθόλου για φαγητό. Ξέχασα να σας πω ότι παίρνω το Τ4 50mg για θυρεοειδή. Ο ενδοκρινολόγος μού είπε ότι μπορώ να θηλάσω κανονικά. Ευχαριστώ και περιμένω απάντησή σας”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη από ό,τι φαίνεται το μωρό σας θηλάζει μια χαρά. Αυτό που τρώει είναι υπεραρκετό, η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική και τα κακά που κάνει είναι απόλυτα φυσιολογικά των παιδιών που θηλάζουν. Καμία λοιπόν ανησυχία, συνεχίστε έτσι όπως κάνετε.

Read More

And More