Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 4 ετών και μία κόρη 19 μηνών. Το πρόβλημα μας είναι πως ο μικρός θυμώνει πολύ εύκολα σε σημείο που κοκκινίζει ολόκληρος και γίνεται επιθετικός (λεκτικά). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να του κόβεται η αναπνοή και να μην μπορούμε να τον ηρεμήσουμε. Έχουμε προσπαθήσει να του μιλήσουμε πολλές φορές. Οι λόγοι συνήθως που θυμώνει είναι ανούσιοι. Να σας ενημερώσω πως δεν μου έχει εκφράσει καθόλου ζήλια προς την αδερφή του. Ζητάω την συμβουλή σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αντιμετωπίζετε κάτι πολύ συνηθισμένο όταν υπάρχουν 2 παιδάκια με αυτή τη διαφορά ηλικίας. Το αγοράκι σας αγαπάει την αδελφή του αλλά ταυτόχρονα ζηλεύει. Επειδή δεν θέλει να της κάνει κακό, πιέζεται ψυχολογικά και αντιδρά με τον τρόπο που περιγράφετε. Κάντε λίγο υπομονή, δείξτε του περισσότερο ενδιαφέρον και αγάπη χωρίς να καταλάβει ότι το κάνετε επίτηδες. Απασχολήστε το διακριτικά με διάφορες ασχολίες και αντικείμενα. Αν αρχίσει να πηγαίνει και παιδικό σταθμό θα είναι ακόμα καλύτερα.

Ερώτηση
“Η μικρή μου είχε να κάνει κακάκια 3 μέρες και πόναγε πολύ με αποτέλεσμα να της κάνουμε κλύσμα αλλά της κάναμε 2 κλύσματα την ίδια στιγμή και από τότε εδώ και 5 ώρες δεν σταματάει το κλάμα και δεν κοιμάται. Μόνο όταν την βάζω στην αγκαλιά μου σταματάει για λίγο. Πόσο κακό της έχω κάνει με τα δύο κλύσματα και πότε θα της περάσει; Σας ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση
Συνήθως τα κλυσματάκια ή τα υπόθετα γλυκερίνης που χρησιμοποιούμε δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Ή την έχετε τραυματίσει με το ρύγχος του κλύσματος και πονάει ή δεν έχει αδειάσει όλο το εντεράκι της και θέλει ακόμα να κάνει κακά.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 12 μηνών και τώρα τελευταία όταν βλέπει το μπιμπερό με το γάλα γυρνάει το κεφάλι του και κλαίει και δεν πίνει ούτε το πρωί ούτε το βράδυ. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Σε αυτή την ηλικία πολλά παιδιά βαριούνται τη γεύση του γάλακτος αλλά μετά από λίγες μέρες επανέρχονται. Μπορείτε να αλλάξετε μάρκα ή να βάζετε το γάλα σε άλλα τρόφιμα όπως στη φρουτόκρεμα. Αν του αρέσει η κρέμα σε σκόνη, βάλτε μέσα στο μπιμπερό ένα-δύο κουταλάκια κρέμα βανίλια ή δημητριακών. Επίσης μήπως έχει βαρεθεί το μπιμπερό; Δοκιμάστε να του δώσετε το γάλα με κουταλάκι ή με ποτηράκι.

Ερώτηση
“Θα ήθελα τη συμβουλή σας κ. Μαζάνη. Το παιδί μου θα κλείσει τον 5ο μήνα και είναι 7700 και 64 πόντους. Γεννήθηκε 3630 και 52 πόντους. Ενώ έτρωγε κάθε 3 ώρες από 160-180 ml, εδώ και μία εβδομάδα αρνούνταν να φάει και έκλαιγε ασταμάτητα μέχρι να του πάρουμε το μπιμπερό από το στόμα. Τον αφήσαμε να τού δώσουμε στις 4 ώρες και όντως πίνει από 170-210 ml. Τα γεύματα όμως από 5 έγιναν 4 και το τελευταίο είναι στις 8 το βράδυ. Μπορώ να τού καθυστερήσω το τελευταίο γείυμα; Υπάρχει πρόβλημα που μειώθηκαν τα γεύματα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Τα μωρά όταν είναι 5 μηνών θα πρέπει να διπλασιάσουν το βάρος της γέννησής τους, όπως έχει γίνει με το παιδάκι σας. Επίσης, μετά τον 4ο μήνα τα γεύματα συνήθως γίνονται 4 επομένως μην ανησυχείτε εφόσον η σωματική του ανάπτυξη εξελίσσεται φυσιολογικά.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 22 μηνών. Σε σχετική ερώτηση που έκανα στον παιδίατρό του για το πότε θα περάσουμε από τη σκόνη γάλα στο φρέσκο εκείνος είπε πως θα συνεχίσουμε σκόνη μέχρι 4 χρονών, απλά θα αλλάξουμε γάλα μετά τη συμπλήρωση του 2ου έτους. Χωρίς να γνωρίζω μού φάνηκε υπερβολικός. Ποια είναι η άποψή σας; Ευχαριστώ προκαταβολικά”.

Απάντηση
Η σύγχρονη παιδιατρική εδώ και 2 χρόνια ορίζει ότι τα παιδιά από τους 12 μήνες μέχρι τα 3-4 πρώτα χρόνια τους πρέπει να τρώνε γάλα νούμερο 3, το οποίο είναι σε σκόνη, εκτός από 2 εταιρείες (Nutricia και Milupa) που διαθέτουν γάλα νούμερο 3 σε υγρή μορφή. Το λεγόμενο φρέσκο γάλα ή το εβαπορέ δεν θεωρούνται πια κατάλληλα γι’ αυτές τις ηλικίες.

Ερώτηση
“Κ. Μαζανη καταρχήν συγχαρητήρια για το έργο σας!!! Έχουμε μια κορούλα 13 μηνών, πανεξυπνη και πολύ δραστήρια. Όπως και πολλοί συνάνθρωποί μας είμαστε και εμείς άνεργοι και όπως καταλαβαίνετε η καθημερινότητα μάς είναι πολύ πολύ δύσκολη. Αποφασίσαμε με τον άντρα μου να φύγει στό εξωτερικό, ώστε να αναζητήσει εργασία. Έτσι εγώ θα μείνω με την μικρή μας και με απασχολεί έντονα το τι περίπου συμπεριφορά και αντιδράσεις να αναμένω, καθότι είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους κ πώς να την/ τις αντιμετωπίσω. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης μου έχει να κάνει με την διατροφή. Λόγω του οτι δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, φροντίζουμε να έχει ΠΑΝΤΑ το γάλα της και το γιαούρτι της καθώς και φρούτα, όμως όσον αφορά κρέας, ψάρι κτλ δυστυχώς δεν μπορούμε να της τα παρέχουμε τακτικά (με εξαίρεση το κοτόπουλο),τρέφεται με πατάτες, ρύζι ,μακαρόνια με διαφόρους τρόπους μαγειρεμενα κι εμπλουτισμένα με κρεμμύδι, μυρωδικα κτλ. Τι θα μπορούσα λοιπόν ενναλακτικα να τής δίνω ώστε να προσλαμβάνει κάποια σημαντικα θρεπτικά συστατικά; Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα μωρά συνηθίζουν πολύ γρήγορα και προσαρμόζονται στην απουσία των αγαπημένων τους προσώπων. Θα της πείτε ότι ο μπαμπάς πάει στη δουλειά και γρήγορα θα γυρίσει. Θα επικοινωνεί μαζί του με το τηλέφωνο αλλά και μέσω εικόνας στο διαδίκτυο. Αναλογιστείτε πόσοι μπαμπάδες ταξιδεύουν στα καράβια για πολλούς μήνες. Όσον αφορά στη διατροφή της, νομίζω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να εξασφαλίσετε 80 γραμ. κρέας την ημέρα για τη μικρή. Φυσικά οι ζωικές πρωτεΐνες μπορούν να αντικατασταθούν με όσπρια, ασπράδι αυγών, δημητριακά κ.λπ.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη έχω ένα κοριτσάκι 23 μηνών και σε 2 μήνες θα γεννήσω και το δεύτερο παιδάκι μου. Σκεφτόμαστε με τον σύζυγο μου να την μεταφέρουμε σε μονό κρεβάτι και στην κούνια να βάλουμε το μωρό. Πότε αρχίζουν τα παιδιά να κοιμούνται σε κρεβάτι; Τι πρέπει να προσέξουμε; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να πάει στο κρεβάτι της αλλά μέχρι να σιγουρευτείτε ότι δεν θα πέσει ενώ κοιμάται, θα βάζετε στο πλάι τα ειδικά προστατευτικά.

Ερώτηση
“Σε ποια ηλικία είναι καλό να γίνονται αιματολογικές εξετάσεις σε ένα παιδί; Και ποιες ενδείξεις μάς ωθούν σε αυτό;”

Απάντηση
Αν δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα όπως πυρετός, ωχρότητα δέρματος κ.ά. όταν θα γίνει ενός χρόνου είθισται να κάνουμε ένα μικρό τσεκ απ με γενική αίματος, σίδηρο ορού και γενική ούρων. Από κει και πέρα, μία φορά κάθε ένα με δύο χρόνια είναι αρκετό.

Read More

And More