Πίσω στην κορυφή της σελίδας
17.05.2014 | 21:22
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Κάθε εβδομάδα, ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών για την υγεία των παιδιών!

Ερώτηση
“Τα δίδυμα κοριτσάκια μου γεννήθηκαν στις 36 εβδομάδες και 5 ημέρες και τώρα είναι 24 ημερών. Η μία γεννήθηκε 2400 γραμμ. και η άλλη 2700 και σήμερα είναι 3 και 3,5 κιλά αντίστοιχα. Τις ταΐζω κάθε 3 ώρες, 110 γραμμ δίνω στην πρώτη και 120 γραμμ. γάλακτος στη δεύτερη σύμφωνα με τις οδηγίες της παιδιάτρου. Πιστεύετε ότι είναι εντάξει η ποσότητα; Μέχρι πότε πρέπει να τις ταΐζω στο 3ωρο; Υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες που πρέπει να τρώει ένα βρέφος τους πρώτους μήνες; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Ένα μωρό όταν γίνει 30 ημερών θα πρέπει να έχει πάρει το λιγότερο 600 γραμμάρια βάρους από το βάρος που είχε όταν γεννήθηκε για να είμαστε σίγουροι ότι τρέφεται σωστά. Επομένως και τα δυο σας τα μωρά έχουν ανακτήσει αυτό το βάρος και δεν πρέπει να ανησυχείτε. Θα μπορούσατε σιγά σιγά να αραιώνεται τις ώρες των γευμάτων και να ακολουθείτε περισσότερο την όρεξη των παιδιών. Επίσης ελέγξτε την τρύπα της πιπίλας του μπιμπερό για να δείτε εάν τρέχει ικανοποιητικά. Εάν την ανοίξετε λίγο παραπάνω και καταφέρει το μωρό να φάει μεγαλύτερη ποσότητα τότε από μόνο του θα αραιώσει τα διαστήματα των γευμάτων.


Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω δυο παιδάκια, ένα αγοράκι 3 ετών και ένα κοριτσάκι 7 μηνών. Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας για το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β, το Bexsero. Δεν έχει μπει στον εθνικό εμβολιασμό και ο παιδίατρος μας σύστησε να το κάνουμε”.

Απάντηση

Βεβαίως και πρέπει να το κάνουν το εμβόλιο, όπως πρέπει να το κάνουν και όλα τα Ελληνόπουλα. Είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε αρκετά χρόνια δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την μηνιγγίτιδα τύπου Β και αυτό το εμβόλιο θα προστατεύσει την υγεία και τις ζωές των παιδιών. Το μόνο μειονέκτημα είναι οικονομικό γιατί ακόμα δεν το καλύπτουν τα ταμεία και το κόστος του είναι περίπου 120 ευρώ. Οι πληροφορίες λένε ότι περίπου σε 2-3 μήνες θα μπει στο Εθνικό Συνταγολόγιο και έτσι καλό είναι όσοι δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να περιμένουν αυτούς τους λίγους μήνες προκειμένου να εμβολιάσουν το παιδί τους.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών και θέλω να τον βάλω σε πρόγραμμα ύπνου διότι κοιμάται κάποιες φορές πολλές ώρες τη μέρα και το βράδυ αργεί να κοιμηθεί ή ξυπνάει μέσα στη νύχτα και κάθεται! Μπορώ να τον ξυπνάω άμα βλέπω ότι κοιμάται πολλές ώρες ή είναι ακόμα μικρός;”

Απάντηση

Το μωρό σας είναι πολύ μικρό, άρα βρίσκεται ακόμα σε περίοδο προσαρμογής του ύπνου και θα μπορούσατε πραγματικά σιγά σιγά να το οδηγήσετε σε ένα πρόγραμμα που θα επιθυμούσατε ρυθμίζοντας έτσι το βιολογικό του ρολόι. Φυσικά η μία μέθοδος είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας να το ξυπνάμε λίγο πιο νωρίς προκειμένου να το παρασύρουμε στις ώρες που εμείς θέλουμε να κοιμάται. Σε γενικές γραμμές ξέρουμε ότι ένα μωράκι πρέπει να κοιμάται 8-12 ώρες το 24ωρο. Εάν λοιπόν του μειώσετε τον ημερήσιο ύπνο σιγά σιγά θα αναγκαστεί να κοιμάται περισσότερες ώρες το βράδυ. Επίσης κατά τη διάρκεια της μέρας να έχετε όλους τους φυσιολογικούς θορύβους που υπάρχουν στο σπίτι, δηλαδή τηλεόραση, φως κλπ και το βράδυ όταν ξυπνάει να έχετε όσο γίνεται περισσότερη ησυχία και ένα μικρό φωτάκι νυκτός προκειμένου να καταλάβει το μωρό ότι υπάρχει μια διαφορετικότητα μέσα στο 24ωρο διότι σε αυτή την ηλικία δεν αναγνωρίζουν πότε είναι μέρα και πότε είναι νύχτα.

Ερώτηση
“Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας! Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών και έχει πλαγιοκεφαλία από δεξιά. Τον βάζω πλάγια από αριστερά αλλά κουνιέται συνεχώς και γυρνάει ανάσκελα, τον βάζω και μπρούμυτα όσο κάθεται γιατί μου είπαν ότι κάνει καλό και ενώ κοιμάται τον γυρνάω από την άλλη πλευρά αλλά μετά από 10 λεπτά ξυπνάει και κλαίει. Τι άλλο μπορώ να κάνω;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, καταρχάς θα πρέπει να σιγουρευτείτε με τον παιδίατρό σας και πιθανόν με κάποιον παιδοορθοπεδικό ότι αυτή η πλαγιοκεφαλία δεν έχει σχέση με κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας του μωρού όσον αφορά στο κρανίο του. Εάν είναι απλώς μια παραμόρφωση του κρανίου λόγω της θέσης που είχε μέσα στην κοιλιά τότε θα πρέπει σε κάθε ύπνο να του αλλάζετε πλευρό προκειμένου σιγά σιγά τα εύπλαστα οστά του κρανίου να αλλάξουν σχήμα και να μην υπάρχει πια αυτή η ασυμμετρία στο πρόσωπό του. Η θέση μπρούμυτα δε θεωρείται ασφαλής. Θα πρέπει να προσέχετε το μωρό σας και την ώρα που το ταΐζετε, δηλαδή να μην το έχετε όλο από τη μία πλευρά του χεριού σας αλλά και όταν το βάζετε στο ρηλάξ να προσέχετε το κεφάλι του να μη γέρνει όλο από τη μία πλευρά. Εάν παρόλη αυτή την προσπάθεια βλέπετε τους επόμενους μήνες ότι το μωρό δεν βελτιώνεται τότε πιθανόν θα χρειαστεί να κάνετε και ειδική φυσικοθεραπεία.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, η μικρή μου είναι 14 μηνών και η παιδίατρος μας είπε ότι σε αυτή την ηλικία πρέπει να επισκεφτούμε προληπτικά παιδοφθαλμίατρο. Στην πρώτη επίσκεψη το παιδί δεν καθόταν για να το εξετάσουν και οι μετρήσεις ήταν περίπου 4 βαθμούς υπερμετρωπίας οπότε μας είπε να ξαναπάμε και να βάλουμε 1 ώρα πριν ένα κολλύριο για να μεγαλώσει η κόρη και να μπορέσει να μετρήσει και σε 15 μέρες που πήγαμε και βάλαμε το κολλύριο είπε ότι έχουμε 6 βαθμούς στο ένα και 6,75 στο άλλο μάτι και πρέπει να βάλει γυαλιά για να μη δημιουργηθεί στραβισμός. Μήπως να την πάω και σε άλλο γιατρό; Πρέπει να φορέσει γυαλιά τώρα; Ισχύει ότι μπορεί να πάθει στραβισμό αν δεν τα φορέσει; Η υπερμετρωπία περνάει ή θα έχει μια ζωή;”

Απάντηση

Έχω την εντύπωση ότι η παιδίατρός σας κάτι είχε παρατηρήσει για να σκεφτεί ότι πρέπει σε τόσο μικρή ηλικία να το δει το παιδί παιδοοφθαλμίατρος. Εάν πραγματικά ο γιατρός που εξέτασε το μωρό σας είναι ειδικός οφθαλμίατρος για παιδιά τότε θα πρέπει να του έχετε εμπιστοσύνη στη διάγνωση δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και πάρα πολλοί ειδικοί γιατροί για τα μάτια των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση αφού έχετε κάποια αμφιβολία για το κατα πόσο το παιδί πρέπει να κάνει επίπονη θεραπεία με γυαλιά δεν θα ήταν άσκημα να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη από έναν άλλο παιδοοφθαλμίατρο προκειμένου να σιγουρευτείτε 100% ότι αυτή η θεραπεία είναι απαραίτητη για το παιδί σας.

Ερώτηση
“Το μωράκι μου είναι 5 μηνών. Δεύτερη φορά που αρρώστησε με βήχα και βουλωμένη μυτούλα. Την πρώτη φορά 3,5 μηνών πήρε από την αρχή αντιβίωση claripen και μάσκες lixotide και aerolin. Αυτή τη φορά κάναμε μάσκες για 10 μέρες αλλά δεν έχει περάσει ο βήχας και ο γιατρός τελικά μου έδωσε αντιβίωση claripen πρωί βράδυ και τις μάσκες. Πιστεύετε ότι έπρεπε να μας δώσει την αντιβίωση ή μόνο με τις μάσκες μπορούσαμε να περιμένουμε και άλλο; Δεν είναι πολύ κοντινό το διάστημα που παίρνει αντιβίωση;Υπάρχουν κάποια κριτήρια που θα μπορούσαμε να ξέρουμε εμείς σαν γονείς για το πότε πρέπει ένα παιδί να παίρνει αντιβίωση όταν ο γιατρός δίνει με το παραμικρό;”

Απάντηση

Η επιλογή του παιδιάτρου να χορηγήσει αντιβίωση και γενικότερα φάρμακα δεν είναι πάντοτε εύκολη και δεν το κάνει ελαφρά τη καρδία. Συνήθως λέμε ότι όταν αποφασίζουμε να δώσουμε φάρμακα σε ένα παιδί τα βάζουμε σε μια ζυγαριά, από τη μια μεριά τα φάρμακα και από την άλλη η αρρώστεια που έχει εκείνη τη στιγμή ώστε να δούμε ποιο από τα δύο κάνει λιγότερο κακό στο παιδί και να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι ένα παιδί πρέπει να παίρνει όσο γίνεται λιγότερα φάρμακα και ειδικά αντιβιώσεις. Εάν υπάρχει πραγματική ανάγκη να πάρει φάρμακα, τότε αυτό πρέπει να γίνεται διότι υπάρχουν αρρώστειες που ξεκινούν από ένα απλό σύμπτωμα και αν δεν θεραπευτούν σωστά μπορεί μετά να χειροτερέψουν την κατάσταση και να χρειαστεί το παιδί περισσότερες μέρες θεραπεία και ισχυρότερα φάρμακα και καμιά φορά και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Κατά συνέπεια εάν έχετε εμπιστοσύνη στο γιατρό σας θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτό που σας δίνει για να θεραπεύσει το μωρό σας. Επίσης καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση να συζητάτε με μεγαλυτερη λεπτομέρεια το τι έχει το παιδί, γιατί πραγματικά χρειάζεται τα φάρμακα και ποια είναι η δράση τους εκείνη τη στιγμή που θα τα χορηγήσετε.

Ερώτηση
“Γιατρέ το κοριτσάκι μου είναι 26 μηνών και βρίσκεται στα 11,5 κιλά και 86 εκατοστά. Γεννήθηκε στις 37 εβδομάδες, 2540 γραμμ. και 46 εκατοστά. Πρόκειται για παιδάκι που τρώει αλλά όχι μεγάλες ποσότητες. Να ανησυχήσω;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, βάσει των στοιχείων που μου δίνετε το βάρος του μωρού σας βρίσκεται στην 30η εκατοστιαία θέση, δηλαδή μέσα στα φυσιολογικά αλλά κάτω από τη μέση και το ύψος στην 25η εκατοστιαία θέση δηλαδή και αυτό κάτω από το μέσο όρο. Δεν έχετε ένα μωράκι ούτε πολύ παχύ ούτε πολύ ψηλό αλλά βρίσκεται στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να εξετάσουμε και το κληρονομικό του παιδιού δηλαδή ύψος-βάρος των γονιών αλλά και του κοντινού περιβάλλοντος και εάν νομίζετε ότι δεν σιτίζεται καλά, καλό θα ήταν να κάνετε εξετάσεις αίματος για σίδηρο μήπως και έχει κάποια σιδηροπενική αναιμία με αποτέλεσμα αυτό σε δεύτερο χρόνο να φέρνει ανορεξία στο παιδί.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα μωράκι 4 μηνών και εδώ και 2 εβδομάδες κάνει πράσινα κακά. Θηλάζω αποκλειστικά. Για ποιο λόγο κάνει πράσινα κακά;”

Απάντηση

Όταν ένα μωρό θηλάζει, το χρώμα των κοπράνων αλλάζει ανάλογα και με το τι τρώει η μητέρα. Μπορεί να είναι κίτρινα ή μουσταρδί ή πράσινα ή κιτρινοπράσινο. Σημασία έχει τα κόπρανα του μωρού να μην περιέχουν αίμα, βλέννες και να μην είναι δύσοσμα. Εκτός από την διατροφή της μητέρας, το χρώμα των κοπράνων μπορεί να επηρεαστεί εάν έχει κολικούς ή εάν περνάει κάποια ίωση στην κοιλίτσα του.

Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 3,5 χρονών. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες 2,630 κιλά, 49 εκατοστά ύψος και 34 εκατοστά περίμετρο κεφαλής. Σήμερα ζυγίζει 14,1 κιλά, έχει ύψος 97 εκατοστά και 49 εκατοστά περίμετρο κεφαλής. Είναι ένα αρκετά δραστήριο αγοράκι, τρώει από όλες τις διατροφικές ομάδες και έχει αρρωστήσει ελάχιστα. Παρόλα αυτά με προβληματίζει η ανάπτυξη της περιμέτρου κεφαλής και θα ήθελα τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας”.

Απάντηση

το βάρος του γιου σας βρίσκεται στην 50η  εκατοστιαία θέση δηλαδή δεν ειναι ούτε βαρύς ούτε αδύνατος. Το ύψος του βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση δηλαδή ανάμεσα στη μέση και στο κατώτερο πλην όμως μέσα στα φυσιολογικά επιπεδα. Η περίμετρος του κεφαλιού βρίσκεται στην 5η εκατοστισία θέση δηλαδή στα κατώτερα φυσιολογικά όρια. Το κεφάλι του παιδιού σας είναι μικρό αλλά εξεταζουμε και άλλους παράγοντες πως είναι η κληρονομικότητα και η νευρολογική κατάσταση του παιδιού. Εάν όλα αυτά είναι εντάξει τότε δεν πειράζει εάν το κεφάλι του είναι μικρό. Δεν θα ήταν άσχημα  πάντως να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος όπως βταμίνη D, βιταμίνη Α και ασβέστιο.



Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook