Πίσω στην κορυφή της σελίδας
07.06.2014 | 21:20
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις!

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, γέννησα στις 02/05/2014 με καισαρική τομή ένα αγοράκι στις 38 εβδομάδες και 3 ημέρες. Το μωράκι γεννήθηκε 3050 κιλά και 51 πόντους (φύγαμε από το νοσοκομείο 2850 κιλά). Τρώει ανά 3,5-4 ώρες από 60 έως 90 γραμμάρια. Θεωρείτε ότι είναι εντάξει για την ανάπτυξή του;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, επειδή υπάρχουν διάφορες απόψεις για το αν ένα παιδάκι τρώει καλά ή όχι, αν είναι παχύ ή αδύνατο, ειδικότερα όταν το βλέπουν οι γιαγιάδες και επηρεάζουν με αυτόν τον τρόπο τις μαμάδες, έχουμε μαθηματικά στοιχεία που αντιλαμβανόμαστε αν ένα παιδί αναπτύσσεται σωστά. Θα σου πω λοιπόν τι συμβαίνει. Ένα παιδί όταν γεννιέται δικαιούται να χάσει το 10% του βάρους που γεννήθηκε τις πρώτες 4 -6 μέρες της ζωής του. Ύστερα εφόσον το παιδί τρέφεται σωστά, τη 12η μέρα της ζωής του πρέπει να αποκτήσει ξανά το βάρος που γεννήθηκε. Στις 30 μέρες της ζωής του πρέπει να έχει πάρει το λιγότερο 600 γραμμάρια πάνω από το βάρος που γεννήθηκε και γενικά μετά παίρνει γύρω στα 20-30 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή περίπου 180 γραμμάρια τη βδομάδα. Αν έχεις αυτό το σχέδιο στο μυαλό σου μπορείς να καταλάβεις ανά πάσα στιγμή αν το παιδάκι σου αναπτύσσεται σωστά και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία τι ποσότητα τρώει ένα μωρό,διότι υπάρχουν μωρά που τρώνε μεγάλες ποσότητες και δεν παίρνουν βάρος και άλλα μωρά τρώνε λιγότερο γάλα και όμως αναπτύσσουν πολύ σωστά το βάρος του σώματός τους.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω μια κόρη 6 ετών με ύψος 1,11cm και 18800 κιλά και ένα γιο 4 ετών 1,04cm και 16800κg. Η μικρή μου είναι μικροκαμωμένη σε σύγκριση με τον αδερφό της. Θα έπρεπε να απευθυνθώ σε κάποιο αναπτυξιολόγο; Και κάτι ακόμη: ανά διαστήματα η κόρη μου εμφανίζει στο σώμα της 2 με 3 σπυράκια με πύον τα οποία φεύγουν βάζοντας τα betadine και μπορεί να τα βγάλει ξανά μετά από 5 μήνες. Μήπως είναι σταφυλόκοκκος και τι πρέπει να κάνω;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, όσον αφορά στα σωματομετρικά των παιδιών σου: το βάρος της κόρης σου βρίσκεται στην 20η εκατοστιαία θέση και το ύψος της στη 10η. Ο δε γιος σου έχει βάρος στην 60η εκατοστιαία θέση και ύψος στην 25η. Δηλαδή και τα δυο σου παιδιά σχετικά βρίσκονται μέσα στα φυσιολογικά όσον αφορά το ύψος τους αλλά κάτω από τη μέση. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την κληρονομικότητα δηλαδή ποιο είναι το ύψος το δικό σου και του πατέρα των παιδιών. Ο αναπτυξιολόγος δεν εξετάζει τη σωματική εξέλιξη των παιδιών αλλά την πνευματική τους και τη δεξιοτεχνία που έχουν να κάνουν κάποιες κινήσεις. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Τα σπυράκια που αναφέρεις για την κόρη σου μπορεί πράγματι να είναι μόλυνση από σταφυλόκοκκο αυτό που στην λαϊκή έκφραση λέμε “καλόγηρος”. Είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξεις με τον παιδίατρό σου. Πολλές φορές τα άτομα που έχουν προδιάθεση ή έχουν σακχαρώδη διαβήτη μολύνονται πολύ εύκολα από σταφυλόκοκκο. Εκτός εάν το παιδί κινείται σε χώρους που μπορεί να μολύνεται όπως είναι γυμναστήρια, το σχολείο, εάν περπατάει ξυπόλητη, εάν δεν πλένεται σωστά κ.λπ.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου,να 'στε καλά,που αφιλοκερδώς παρέχετε τις γνώσεις σας σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα, όπως η υγεία των παιδιών μας. Σε ερώτησή μου για το γιο μου (σας θυμίζω είχε πέσει στη σκάλα, κύλησε 4-5 σκαλιά και καθόταν στο πλατύσκαλο όταν τον βρήκα. Έλειψα για δευτερόλεπτα, απλά άκουσα ένα γδούπο και όχι κλάμα. Δεν τον είδα πώς χτύπησε, ούτε αν έχασε αισθήσεις, αν και έλειψα για 20-30 δευτερόλεπτα) μου απαντήσατε ότι πρέπει να το 'χω στο μυαλό μου ως ιστορικό, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι νευρολογικά προβλήματα ακόμη και στα 10-15 χρόνια μετά μπορεί να εμφανιστούν. Τι είδους νευρολογικά προβλήματα εννοείτε; Από επιληψίες μέχρι και ζαλάδες; Διαβάζω για χρόνια αιματώματα στο ίντερνετ και έχω αγχωθεί πάρα πολύ. Από τη στιγμή που χτύπησε έχει περάσει ένας μήνας και όλα είναι φυσιολογικά. Τον πήγα και σε έναν παιδοχειρουργό και μου πε να ξεχάσω το συμβάν. Δυστυχώς εδώ που είμαι δεν υπάρχει παιδονευροχειρουργός. Αν μπορούσατε να μου απαντούσατε τι εννοείτε με τον όρο νευρολογικά προβλήματα. Ευχαριστώ από καρδιάς”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, από τη στιγμή που ρωτάς ένα γιατρό, πρέπει να σου πούμε τα πράγματα ακριβώς όπως έχουν χωρίς να κρύψουμε κάτι. Έτσι και στη δική σου περίπτωση σού ανέφερα ότι υπάρχει πάντοτε μία επικινδυνότητα από τα χτυπήματα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι εσύ πρέπει από τώρα να αγχωθείς και να περιμένεις και να προκαλείς να έρθει το κακό. Φυσικά δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει πέσει και μάλιστα πολλές φορές και από σοβαρά ατυχήματα. Δε σημαίνει όμως ότι όλα αυτά τα παιδιά θα αποκτήσουν κάποιο νευρολογικό πρόβλημα όπως επιληψία κλπ. Ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό θα έχει αυτή την ατυχία και γι\' αυτό σε συμβουλεύω να ηρεμήσεις και να απολαύσεις τη ζωή με το παιδί σου διότι ό,τι είναι να γίνει θα γίνει, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε όμως μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας από δω και πέρα ώστε το παιδί να μην ξαναέχει ατύχημα δεδομένου ότι μετά το πρώτο αυτό ατύχημα μπαίνετε στην κατηγορία των οικογενειών που έχει πιθανότητες 80% να έχει και κάποιο άλλο ατύχημα το οποίο μπορεί να μην είναι πέσιμο αλλά λήψη φαρμάκων, κάψιμο κλπ.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 2 μηνών. Το μάθαμε στη συνεχή αγκαλιά, δεν μένει χωρίς αγκαλιά πουθενά, μόνο την τελευταία εβδομάδα σε ένα παιδικό γυμναστήριο (παιχνίδι κατάλληλο για βρέφη) για ένα τέταρτο το πολύ. Κοιμάται στην αγκαλιά μας μόνο και την νύχτα στο κρεβάτι μας, έχοντας το χέρι μου κάτω από το σβερκάκι του, πάλι αγκαλιασμένοι. Όταν τον αφήνουμε κάτω κλαίει σπαρακτικά με λυγμούς. Όσο περνάει ο καιρός αυτό με κουράζει και λόγω βάρους που αυξάνεται και λόγω ότι δεν μπορώ να κάνω το οτιδήποτε στο σπίτι μου και χρειάζομαι πάντα βοήθεια. Η αλήθεια πάντως είναι πως μου αρέσει αυτό το δέσιμο με το μωράκι μου αλλά τι μπορώ να κάνω; Φταίμε εμείς που έμαθε έτσι; Και γενικότερα εσείς το θεωρείτε αρνητικό όλο αυτό;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, φυσικά και έχεις κάνει μία κακή αρχή και είσαι εσύ υπεύθυνη για αυτό που συμβαίνει στο μωρό σου όπως και από μόνη σου το καταλαβαίνεις. Παρόλα αυτά το μωρό σου είναι πολύ μικρό και γι\' αυτό γρήγορα θα πρέπει να αλλάξεις αυτήν την συνήθεια. Δε σημαίνει ότι δεν αγαπάς το μωρό σου. Μπορούμε να δείχνουμε την αγάπη μας με πάρα πολλούς τρόπους. Στη συγκεκριμένη περίπτωσή όμως, όπως του συμπεριφέρεσαι αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσεις ένα μεγάλο ψυχολογικό πρόβλημα στο μωρό σου, το οποίο πολλές φορές μπορεί να το οδηγήσει και σε λανθασμένη συμπεριφορά που θα φανεί μέχρι και στην εφηβεία. Από μικρή ηλικία δηλαδή από τώρα το μωρό πρέπει να καταλάβει τους διαφορετικούς ρόλους που υπάρχουν μέσα στην οικογένεια. Δηλαδή μπαμπάς, μαμά, αδέλφια, παππούς, γιαγιά, μπαμπάς και μαμά κοιμούνται στο κρεβάτι τους κλπ αλλιώς το παιδί θα βρίσκεται σε μία σύγχυση. Κάποιοι παιδοψυχίατροι λένε ότι παιδάκια που συμπεριφέρονται από τόσο μικρή ηλικία έτσι διότι κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους, κάποια στιγμή ειδικά όπως στην περίπτωσή σου που έχεις αγοράκι, τους δημιουργείται το αίσθημα ότι είναι παντρεμένα με τη μαμά τους, ο πατέρας τους είναι αντίζηλος και στην εφηβεία μπορεί να θέλει να “σκοτώσει” τον πατέρα του. Ακούγονται λίγο σκληρά αυτά τα λόγια, όμως αφού ζητάς βοήθεια σημαίνει ότι και μόνη σου έχεις καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν δεν καταφέρετε μόνοι σας να βάλετε τα πράγματα σε μία σωστή βάση θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο ο οποίος έχει τη μέθοδο να σας βοηθήσει και σε γρήγορο χρονικό διάστημα να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω μια κόρη 5 χρονών και τους τελευταίους μήνες το βράδυ ροχαλίζει πάρα πολύ δυνατά και αναπνέει από το στόμα. Και πού και πού μου φαίνεται μπουκωμένη, Να έχει κρεατάκια; Να έχει αλλεργία; Εγώ είχα μέχρι πριν να γεννήσω τα 2 μου παιδιά, μετά ξαφνικά έφυγε. Και τώρα για τη μικρή μου κόρη να ρωτήσω κάτι: είναι 14 μηνών 8600 κιλά και 76 ύψος. Τρώει αλλά όσο θέλει εκείνη. Μου το διώχνει όταν χορτάσει. Γεννήθηκε 52 ύψος, 3170 κιλά, 38 εβδομάδων. Έχει όρεξη, περπατάει, δεν μου έχει αρρωστήσει. Ο γιατρός μου λέει ότι πήρε από μένα, είμαι μικροκαμωμένη”.

Απάντηση

Στην πρώτη ερώτησή σου, σε συμβουλεύω το παιδί να το δει κάποιος παιδοωτορινολαρυγγολόγος προκειμένου να διαπιστώσει εάν είναι κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) ή ρινική αλλεργία ή και τα δύο μαζί. Στην περίπτωση που είναι κρεατάκια, θα πρέπει να αποφασιστεί να αφαιρεθούν προκειμένου το παιδί να αναπνεύσει καλύτερα γιατί αν αυτό παρατείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα να αναπνέει με το στόμα μπορεί μακροπρόθεσμα να του δημιουργήσει ανατομικό πρόβλημα στο άνω χείλος. Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σου, το βάρος του μωρού σου βρίσκεται στην 15η εκατοστιαία θέση και το ύψος στην 40η. Εμείς θα θέλαμε ένα παιδί όταν κλείνει τους 12 μήνες της ζωής του να τριπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε πράγμα που στη δική σου περίπτωση δεν έχει συμβεί. Θα πρέπει να εξετάσεις μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα όπως εξετάσεις θυρεοειδή, ουροκαλλιέργεια, ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία κλπ.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω μια κόρη 2 μηνών, τη θηλάζω αποκλειστικά αλλά το τελευταίο διάστημα μου παρουσιάζει δυσκοιλιότητα. Δεν παραπονιέται όμως. Τι μπορώ να κάνω;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, δεν είμαι σίγουρος αν το παιδί σου έχει πραγματικά δυσκοιλιότητα. Δηλαδή τα κακά του βγαίνουν βώλοι-βώλοι σαν της κατσίκας; Διότι αυτό μόνο ορίζουμε εμείς σαν δυσκοιλιότητα. Πολλές φορές επειδή τα μωράκια σφίγγονται για να κάνουν τα κακά τους ή καθυστερούν, οι γονείς νομίζουν ότι είναι δυσκοιλιότητα όμως δεν είναι η αλήθεια. Εμείς ξέρουμε ότι τα παιδιά που θηλάζουν πάρα πολύ σπάνια θα κάνουν γνήσια δυσκοιλιότητα. Αντίθετα μπορεί να κάνουν μέχρι 10 φορές κενώσεις την ημέρα αλλά μπορεί να κάνουν και μία κένωση κάθε 4, 5 ή και 7 ημέρες. Άρα λοιπόν πρέπει πρώτα να συζητήσετε με τον παιδίατρο εάν είναι πραγματική δυσκοιλιότητα και αν συμβαίνει αυτό θα μπορέσεις να βοηθήσεις το μωρό σου βελτιώνοντας τη διατροφή σου ώστε αυτά που περνάνε στο μωράκι σου να το διευκολύνουν να κάνει σωστές κενώσεις.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, μπορείτε να μας δώσετε συμβουλές για την πρώτη αεροπορική εμπειρία των μωρών; Η κόρη μου είναι 10 μηνών και θα ταξιδέψουμε σε λίγες μέρες με αεροπλάνο. Αν σας είναι εύκολο να μας κατατοπίσετε με ένα αναλυτικό άρθρο σας. Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, εάν ψάξεις στην αναζήτηση του TLIFE υπάρχουν τουλάχιστον 2 σχετικά άρθρα που αναφέρονται στο πώς ταξιδεύουν τα παιδιά με αεροπλάνο, με αυτοκίνητο και με τρένο και με καράβι.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω μια κορούλα 3 μηνών και 10 ημερών την οποία ταΐζω με αποκλειστικό θηλασμό. Γεννήθηκε 2.890 kg, 47 εκ. ύψος και περίμετρο κεφαλής 34,5. Σήμερα είναι 4.660 kg, 59 εκ. ύψος και 39 εκ. περίμετρο κεφαλής. Από την αρχή της γέννησής της είχα παρατηρήσει ότι η πρόσθια πηγή κεφαλής είναι αρκετά μικρή κάτι που είχε δει και ο παιδίατρός μου. Στην τελευταία μας επίσκεψη στον γιατρό μου είπε ότι η πηγή της έχει σχεδόν κλείσει όμως δεν μας ανησυχεί καθώς το κεφάλι της αναπτύσσεται κανονικά. Ποια είναι η δική σας γνώμη; Θα πρέπει να ανησυχήσω ή να κάνω περαιτέρω εξετάσεις; Επίσης θα ήθελα να μάθω για την ανισοπτύχωση ισχύων καθώς στην τελευταία μας επίσκεψη ο γιατρός παρατήρησε κάτι τέτοιο και μας συνέστησε να κάνουμε ένα υπέρηχο ισχίων κι έως τότε να φοράμε διπλή πάνα. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, η πρόσθια πηγή των μωρών κλείνει από τον πρώτο χρόνο μέχρι τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής. Η ανάπτυξη του μωρού σου μέχρι τώρα είναι φυσιολογική. Πλην όμως εάν πραγματικά η πρόσθια πηγή έχει κλείσει ή πάει να κλείσει καλό είναι να κάνει 2-3 εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όσο είναι ακόμα το μωρό σου μικρό θα πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου διότι εάν περάσουν οι μήνες και κλείσει εντελώς η πρόσθια πηγή δεν θα μπορεί το μηχάνημα να στείλει τη δέσμη μέσα από την πρόσθια πηγή ώστε να μελετήσει τον εγκέφαλο. Οι επόμενες εξετάσεις που θα κάνετε είναι ανίχνευση της βιταμίνης D και της Α. Στην δεύτερη ερώτηση, όσον αφορά στα ισχία, σωστά σας είπε ο γιατρός σας να φοράτε διπλή ή τριπλή πάνα και κάποια στιγμή όπου να ναι θα πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα ισχίων προκειμένου να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις αρθρώσεις της λεκάνης.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, θα ήθελα και εγώ να σας θέσω ένα ερώτημα. Έχω ένα αγοράκι που τον Ιούνιο θα γίνει ενός έτους. Ο γιατρός μας σύστησε μέσα Μαΐου να δοκιμάσουμε ψάρι. Τι ψάρι μπορούμε να του δώσουμε; Θα πρέπει να να είναι φρέσκο ή και κατεψυγμένος Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, συνήθως λέμε ότι το μωρό μπορεί να φάει οποιοδήποτε φρέσκο ψάρι βγαίνει μέσα από τη θάλασσα. Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε με βακαλάο γιατί τον βρίσκετε πιο εύκολα φρέσκο είναι νόστιμος για το παιδί και ευκολοκαθάριστος. Από κει και πέρα όμως μπορεί να φάει σκορπίνες, δράκαινες, πεσκανδρίτσα, χριστόψαρο, κοκκινόψαρο, ροφό. Συστήνουμε να τρώει τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρι και αν είναι δυνατόν η μία από αυτές να είναι με ψάρια που περιέχουν ωμέγα λιπαρά όπως είναι τόνος, σολωμός, σαρδέλα, κολιός, φρίσσα, σκουμπρί κλπ. Ο σολωμός πρέπει να είναι ιχθυοτροφείου και όχι άγριος. Εάν πρέπει να είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο είναι ένα μεγάλο ερώτημα που έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια. Υποτίθεται ότι πραγματικά το φρέσκο θα είναι πολύ καλύτερο από το κατεψυγμένο. Όμως το ερώτημα είναι πόσο φρέσκο είναι το φρέσκο; Διότι εάν είναι κάποιων ημερών τότε αλλοιώνεται η περιεκτικότητά του σε θρεπτικές ουσίες. Όσον αφορά στα κατεψυγμένα, εάν η μεθοδολογία της κατάψυξης είναι σωστή, τότε διατηρούνται τα θρεπτικά τους συστατικά. Πόσο όμως είστε σίγουρη ότι έχει καταψυχθεί εμ το σωστό τρόπο;

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 4 ετών και 4 μηνών. Μέχρι τα 3,5 έπινε γάλα σκόνη με το μπιμπερό. Μετά όμως κόβοντας το μπιμπερό δεν ήθελε το γάλα σκόνη και ξεκινήσαμε το φρέσκο που έπινε κάθε βράδυ ένα ποτήρι. Το πρωί αρνιόταν να πιει και έδινα γιαούρτι να το αντικαταστήσω. Εδώ και ένα μήνα αρνείται να πιει και το φρέσκο. Πίνει ελάχιστα. Τι να κάνω; Να το αντικαταστήσω και αυτό με γιαούρτι; Να δώσω σοκολατούχο ρόφημα; Είναι ίσης διατροφικής αξίας; Φοβάμαι μήπως βαρεθεί και το γιαούρτι άμα δίνω 2 την ημέρα. Τι με συμβουλεύετε;"

Απάντηση

Πάρα πολλές αλλαγές μπορείτε να κάνετε προκειμένου να βρείτε τι αρέσει στο παιδί σας. Εάν δεν βρισκόμαστε στην περίπτωση εκείνη που απεχθάνεται γενικά τα γαλακτοκομικά μπορείτε να προσπαθήσετε οποιδήποτε γάλα προκειμένου να βρείτε τη γεύση που της αρέσει. Ακόμα και τα γάλατα σκόνη νουμερο 3 μπορείτε να τα δώσετε για αρκετά χρόνια ακόμα. Επίσης δοκιμάστε να δώσετε το γάλα με κουτάλι ή με ένα μπιμπερό με ανοιγμένη πολύ την τρύπα μπροστά. Άλλοι τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι να βάλετε το γάλα σε κούπα με κουάκερ ή δημητριακά ή ακόμα και τα φρούτα να τα κάνετε μαζί με γάλα. Όσον αφορά στο σοκολατούχο ρόφημα δεν θα σας το συνιστούσα, φεύγουμε τελείως πλεόν από το τι πρέπει να πίνει ένα παιδί και θα πρέπει να πίνει πολύ μεγάλες ποσότητες για να συμπληρώσει τις ουσίες που χρειάζεται να πάρει από το γάλα, τα γιαούρτια ή τα τυριά.




Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook