Ο παιδίατρος απαντά!

Ερώτηση
“Γιατρέ, έκανα εξέταση για την TSH στον 2,5 ετών γιο μου και ήταν 5,01, με φυσιολογική τιμή 0,27- 4,2. Επαναλάβαμε την εξέταση και η τιμή του τώρα είναι 2,37 με φυσιολογικές τιμές 0,27- 4,2. Γιατί την πρώτη φορά ήταν ανεβασμένη; Πρέπει να επαναλάβουμε την εξέταση και πότε;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς δεν αναφέρεις για ποιο λόγο κάνατε αυτήν την εξέταση. Έχει το παιδί σου κάποια συμπτώματα; Είναι υπερβολικά παχύ, υπερβολικά αδύνατο; Είχε κάποιο πρόβλημα από τη μέρα που γεννήθηκε και χρειάστηκε να επαναλάβετε την εξέταση; Όλα αυτά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε στα χέρια μας. Εν πάσει περιπτώσει, αφού έχει δύο εξετάσεις οι οποίες μεταξύ τους διαφέρουν θα πρέπει να την επαναλάβεις τουλάχιστον μετά από 3 μήνες αλλά αυτή τη φορά να κάνεις και συμπληρωματικό έλεγχο του θυρεοειδή αδένα, δηλαδή Τ3, Τ4 και αντιθυρεοειδικά αντισώματα ώστε να δεις συνολικά τη λειτουργία του θυρεοειδή.

Ερώτηση
“Όταν ήμουν 5 μηνών έγκυος κόλλησα τοξόπλασμα. Όταν γεννήθηκε το μωρό και μέχρι να γίνει 6 μηνών στέλναμε εξετάσεις στο Παστέρ. Τα igm ήταν αρνητικά και ο πλακούντας που κάνανε βιοψία ήταν αρνητικός και μου είπαν ότι δεν πέρασε η λοίμωξη στο παιδί. Τώρα που είναι 4 ετών πρέπει να κάνουμε καμιά εξέταση σχετικά με το τοξόπλασμα;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όχι, φυσικά και δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια εξέταση για τη συγκεριμένη πάθηση αφού εξαντλήθηκε ο έλεγχος που έπρεπε να γίνει μετά τη γέννηση του παιδιού σου.

Ερώτηση
“Τα παιδιά μου είναι 14 και 7 ετών. Η παιδίατρος με ενημέρωσε ότι πρέπει να κάνουν το νέο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Εγώ όμως φοβάμαι και δεν ξέρω τι είναι σωστό, να το κάνουν ή όχι;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς εφόσον πηγαίνεις τα παιδιά σου σε κάποιον παιδίατρο πρέπει να του έχεις και εμπιστοσύνη σε αυτό που σου λέει. Εν πάσει περιπτώσει όσον αφορά σε αυτό το εμβόλιο φυσικά και πρέπει να το κάνουν τα παιδιά σου. Συγκεκριμένα, πρέπει να κάνουν δύο δόσεις σε μεσοδιάστημα δύο μηνών η μία από την άλλη. Επίσης μπορείς αναλυτικά στο σχετικό θέμα που έχουμε κάνει για το ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο β (ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ)

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα μωράκι 14 μηνών. Θήλαζα αποκλειστικά μέχρι τους 12 μήνες, σταμάτησε μόνος του το θηλασμό αλλά δεν δέχεται το ξένο γάλα με τίποτα, με πρώτη απόπειρα να κόψω το μητρικό από τους 8 μήνες. Έχω δοκιμάσει 5 διαφορετικές σκόνες, εβαπορέ και φρέσκο σκέτα ή στην φαρίν λακτέ αλλά το μυρίζει και δεν την τρώει! Από γαλακτοκομικά μόνο γιαούρτι τρώει, το βράδυ αντί για γάλα φτιάχνω φαρίν λακτέ. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Να ανησυχώ;”

Απάντηση
Σίγουρα το μωρό σου βρίσκεται στην κατηγορία εκείνων των παιδιών που αφού απόλαυσαν 100% το μητρικό θηλασμό αντιστέκονται να πάνε σε ένα άλλο γάλα καθαρά για ψυχολογικούς λόγους διότι το άσπρο και το γάλα το έχουν συνδυάσει με τη μαμά τους. Αργά ή γρήγορα αυτό θα αλλάξει και το παιδί θα φάει τελικά κάποιο από τα γάλατα που υπάρχουν στην αγορά. Θα μπορούσες πάντως να δοκιμάσεις να δώσεις το γάλα με κουτάλι μήπως και με αυτή τη διαδικασία αποφασίσει να το τρώει αντί να το πίνει ή με εκείνα τα κυπελλάκια που έχουν στόμιο και φυσικά δε μοιάζει με μπιμπερό ή με το στήθος της μάνας. Επίσης θα μπορούσες να φτιάχνεις την κρέμα φαρίν λακτέ ή τη μπισκοτόκρεμα ή την βανίλια χρησιμοποιώντας αντί για νερό κάποιο γάλα οπότε έτσι θα παίρνει και μία ποσότητα γάλακτος.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 2,5 μηνών. Τον θηλάζω αποκλειστικά. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Ενεργείται μόνο με τη βοήθεια κλύσματος ανά 10 ημέρες. Προσπαθήσαμε σύμφωνα με τη καθοδήγηση παιδιάτρου να του δώσουμε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος αλλά δεν δέχεται το μπιμπερό ούτε βέβαια και πιπίλα. Τι μου προτείνετε; Ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς το παιδί που θηλάζει σχεδόν ποτέ δεν κάνει δυσκοιλιότητα διότι το γάλα της μαμάς περιέχει ουσίες που βοηθούν τη φυσιολογική κένωση του παιδιού. Αντίθετα είναι πάρα πολύ συνηθισμένο τα ξένα γάλατα να δημιουργούν δυσκοιλιότητα. Βέβαια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δυσκοιλιότητα είναι μόνο όταν τα κακά του μωρού βγαίνουν βώλοι-βώλοι σαν της κατσίκας και όχι αν καθυστερεί σε χρονικό διάστημα για να έχει κάποια κένωση. Και αυτό διότι ξέρουμε ότι τα παιδιά που θηλάζουν μπορεί να κάνουν κενώσεις και κάθε δέκα και δεκαπέντε μέρες αρκεί να μη βγαίνουν, όπως είπαμε, σκληρά.

Ερώτηση
“Γεια σας, γιατρέ. Το κοριτσάκι μου έκλεισε πριν λίγες μέρες τους 10 μήνες. Γεννήθηκε με βάρος 3190 και ύψος 50cm, τώρα είναι 8300 και 72 cm. Είναι καλά τα σωματομετρικά του στοιχεία; Ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ξέρουμε ότι ένα μωρό πρέπει όταν θα κλείσει τους 12 μήνες της ζωής του να έχει τριπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε και να έχει πάρει περίπου 20 με 22 εκατοστά ύψος. Άρα εσένα βάσει της ηλικίας που βρίσκεται, και το βάρος είναι πολύ καλό και το ύψος του. Επομένως να μην ανησυχείς.

Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια! Η κόρη μου είναι 25 μηνών και από το χρόνο περίπου υποφέρουμε από πυώδεις αμυγδαλίτιδες. Είναι υπερτροφικές και έχει και κρεατάκια. Σε ένα μήνα πήραμε 3 φορές αντιβίωση. Παθαίνει και άπνοιες στον ύπνο της. Πιστεύετε ότι είναι σε ηλικία να αφαιρεθούν; Μας είπαν ότι είναι επείγουσα περίπτωση, θα αφαιρεθούν στα 3 αντί στα 4 που είναι κανονικά. Εσείς τι λέτε; Γίνεται και νωρίτερα;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η απόφαση για να γίνει αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) λαμβάνεται αφού μελετήσουμε καλά το πρόβλημα του παιδιού. Σίγουρα εάν ένα παιδί κάνει πάνω από 5 αμυγδαλίτιδες το χρόνο είναι ένδειξη για να γίνει η επέμβαση. Επίσης, εάν έχουμε ένα παιδί όπως το δικό σου το οποίο κατά τη διάρκεια του ύπνου κάνει άπνοιες είναι και αυτός ένας σοβαρός λόγος να αφαιρεθούν και τα κρεατάκια και οι αμυγδαλές διότι και είναι αιτία να αρρωσταίνει συχνά αλλά και αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού. Επομένως, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ηλικία που θα αφαιρεθούν δηλαδή αν είναι 3 ή 4 ετών αλλά πότε θεωρείται επείγον προκειμένου να βλετιωθεί η ποιότητα της ζωής του.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, το κοριτσάκι μου είναι τριών χρονών. Πότε πρέπει να σταματήσουμε το μπιμπερό; Όσες φορές προσπάθησα να της δώσω γάλα με καλαμάκι δεν το πίνει ούτε το πρωί ούτε το βράδυ. Ποια μέθοδο να ακολουθήσω; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Πράγματι είναι μια δύσκολη περίπτωση για το πότε ένα παιδί θα απαλλαγεί από το μπιμπερό αλλά να συνεχίσει να πίνει το γάλα του για τα επόμενα χρόνια. Στην πράξη βλέπουμε ότι όσο πιο νωρίς ξεκινάει αυτή η διαδικασία, δηλαδή περίπου στον πρώτο χρόνο της ζωής, τόσο πιο εύκολο γίνεται. Στην ηλικία που βρίσκεται το παιδί σας έχει πλέον συνηθίσει σε αυτή την ευκολία, έχει τη δική του άποψη και αντίδραση και έτσι είναι αρκετά δύσκολο να απαλλαγεί από το μπιμπερό. Πλην όμως δεν πρέπει να αφήσετε τις προσπάθειες σας, θα πρέπει να συνεχίσετε με διάφορους τρόπους μέχρι και σε σημείο να μειώσετε την ποσότητα που τρώει προκειμένου να πεινάσει και να αναγκαστεί να φάει το γάλα που θα της δώσετε με το κουταλάκι ή με το ποτηράκι. Επίσης δεν γράφεις εάν το παιδί τρώει τις υπόλοιπες τρόφες αλεσμένες ή σε πιο στερεά μορφή διότι και αυτό αποτελεί ένα κίνητρο και μία εκπαίδευση του παιδιού ώστε να αφήσει το μπιμπερό και τα εύκολα και να μασήσει τις τροφές του καλύτερα. Επιπλέον, θα πρέπει να ξέρεις ότι σε αυτή την ηλικία το μπιμπερό μπορεί να δημιουργήσει τερηδόνα στα δοντάκια του γι’ αυτό οπωσδήποτε, τουλάχιστον το βράδυ, θα πρέπει μετά το γάλα να πλένεις τα δοντάκια όσο μπορείς καλύτερα με μία γαζούλα αποστειρωμένη ή με μία μαλακή οδοντόβουρτσα έστω και χωρίς οδοντόκρεμα.

Ερώτηση
“Το παιδί μου είναι 5 χρονών με συνεχόμενες βρογχιολίτιδες και βρογχίτιδες. Εδώ και 15 μέρες βήχει. Κάνουμε εισπνοές αλλά ο βήχας επιμένει. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η βρογχιολίτιδα χαρακτηρίζει παιδιά πολύ μικρότερης ηλικίας δηλαδή κάτω από 2 ετών. Οι βρογχίτιδες είναι αυτές που εμφανίζονται στα μεγαλύτερα παιδιά όπως το δικό σου. Θα πρέπει να βρείτε την αιτία για την οποία το παιδί παθαίνει συχνές βρογχίτιδες. Είναι λοιμώξεις επειδή πάει στον παιδικό σταθμό; Είναι αλλεργικές βρογχίτιδες κλπ; Βάσει της σωστής διάγνωσης και από πού προέρχονται οι βρογχίτιδες, τότε αποφασίζουμε τι θεραπεία θα του κάνουμε, διότι υπάρχουν και φάρμακα αθώα και μπορεί το παιδί να τα παίρνει για πολλούς μήνες προκειμένου να μειώσει τις κρίσεις της βρογχίτιδας. Επίσης, στην ηλικία που βρίσκεται, θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ καλός παιδοπνευμονιολογικός έλεγχος με μία εξέταση που λέγεται σπειρομέτρηση, δηλαδή βάζουμε το παιδί να φυσήξει σε ένα μηχάνημα για να δούμε πόσος αέρας μπαίνει στα πνευμόνια του και πόσος βγαίνει ώστε να δούμε την αναπνευστική ικανότητα του παιδιού και αν πρόκειται για βρογχικό άσθμα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω μια εγγονή 4 μηνών. Θηλάζει μικτά το πρωί και βράδυ μητρικό, την υπόλοιπη μέρα σινελακ ξένο γάλα. Μεσημέρι έχει γκρίνια σα να πονάει. Ενεργείται κάθε 2 μέρες, υδαρή. Είναι φυσιολογικό; Πώς πρέπει να κοιμάται; Ανάσκελα; Στο πλάι; Επίσης το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου πότε πρέπει να το κάνει; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή γιαγιά με τα άγχη που έχεις για την εγγονή σου, θα πρέπει να ξέρεις ότι το παιδάκι που θηλάζει κάνει υδαρείς κενώσεις, δηλαδή σαν διάρροια αλλά αυτό δεν θεωρείται παθολογικό. Όσον αφορά στη γκρίνια που έχει το μεσημέρι, θα μπορούσαν να είναι πονάκια στην κοιλίτσα, οι λεγόμενοι κολικοί του πρώοτυ 3μήνου-4μήνου οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δώσετε λίγο χαμομήλι ή με ένα πιστολάκι (μαλλιών) να ζεστάνετε την κοιλίτσα του ή να κάνετε ένα μίγμα χαμομήλι με λάδι και να κάνετε μασάζ με αυτό το χαμομηλέλαιο κλπ. Επίσης θα μπορούσε αυτή η γκρίνια να προέρχεται από την προετοιμασία του παιδιού ώστε να κάνει τα κακά του έστω και αν τα κάνει μετά από μία ή δύο μέρες. Όσον αφορά στη στάση που πρέπει να κοιμάται ένα μωρό, ακόμα εκείνο που ισχύει επίσημα είναι να κοιμάται στο πλάι, δηλαδή πότε στο ένα πλευρό και πότε στο άλλο ώστε αν κάνει κάποιον εμετό να μην κινδυνεύσει. Τελευταία γίνονται πολλές μελέτες μήπως τα παιδιά είναι καλύτερο να κοιμούνται ανάσκελα, με γυρισμένο όμως το κεφαλάκι δεξιά ή αριστερά, όμως ακόμα δεν είναι η απόλυτα επίσημη θέση που πρέπει να τη συστήνουμε. Όσον αφορά στο εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου, επειδή υπάρχουν δύο, του μηνιγγιτιδόκοκκου B και του μηνιγγιτιδόκοκκου C, και τα δύο γίνονται από τους 2 μήνες της ζωής και μετά.

Read More

And More