Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 15 μηνών με ύψος 76 και βάρος 8660. Είναι δύσκολος στο φαγητό και κινητικός πολύ. Είμαστε λίγο πιο κάτω από την τελευταία καμπύλη βάρους. Είναι φυσιολογικό αυτό; Τι πρέπει να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα δεν μου γράφεις βάρος και ύψος γέννησης καθώς και εβδομάδα κύησης που γεννήθηκε το μωράκι σου. Μου φαίνεται πάντως ότι το μωρό σου πρέπει να είναι ψηλό. Όσον αφορά το βάρος του, καλό είναι να κάνετε μερικές εξετάσεις όπως γενική αίματος, σίδηρο, ΔΕΚ, αυξητική ορμόνη, βιταμίνη D, T3, T4, TSH και ακτινογραφία άκρας χειρός για υπολογισμό της οστικής ηλικίας.

Ερώτηση
“Ονομάζομαι Ξένια Λ., συγχαρητήρια για τη εξαιρετική βοήθεια που μας δίνετε! Έχω διδυμάκια 8 μηνών, το κοριτσάκι είναι 8900 και 70 πόντους. Έχουμε αρκετό καιρό πρόβλημα με το φαΐ της και αναγκάζομαι να την πιέζω. Το γάλα της το πίνει αρκετά ζεστό πρωί 200ml και βράδυ 220ml με διαλείμματα και θέλει να της το ξαναζεστάνω παρότι και καλοκαίρι. Φρουτόκρεμα φρέσκια τρώει σε μισή ώρα με παιχνίδια και τραγούδια 100γρ το πολύ. Το μεσημέρι ενώ έτρωγε με αρκετή όρεξη 200γρ τις κρεατοχορτόσουπες και κοτοχορτόσουπες εδώ και 1 εβδομάδα με παιχνίδια και εκεί 100γρ και συμπληρώνω με γάλα και όσον αφορά ρυζάλευρο με τίποτα δεν το θέλει! Ούτε 50γρ δεν τρώει! Με το που βλέπει το μπολ με το φαΐ το οποίο της φέρνω μετά από γκρίνια ότι πεινάει χαίρεται αλλά με το που πάω να της δώσω μια κουταλιά γκρινιάζει! Παρατήρησα και ένα πρήξιμο στα κάτω πιο μέσα ούλα το οποίο βέβαια υποχώρησε σε μια μέρα! Να είναι έτσι λόγω δοντιών; Έκανα εξετάσεις για ουρολοίμωξη αλλά βγήκαν όλες καθαρές. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Να την ζορίζω στο φαΐ; Φοβάμαι μην έχω αντίθετα αποτελέσματα! Τι θεωρείτε ότι μπορεί να συμβαίνει; Η ανάπτυξή της κατά εσάς πώς είναι; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα θα με ενδιέφερε να μου έγραφες τι γίνεται και με το άλλο παιδάκι. Έχει σημασία να δούμε την σύγκριση. Το συγκεκριμένο μωράκι σου έχει καλό ύψος και το βάρος δεν είναι άσχημο. Όσον αφορά την όρεξή της, θα μπορούσε να έχει μειωθεί και λόγω της οδοντοφυΐας και λόγω της ζέστης. Σε πρώτη φάση θα σου πρότεινα να μην δείχνεις αδυναμία και ανησυχία γιατί μπορεί και να το εκμεταλλεύεται σε βάρος του άλλου παιδιού. Χαλάρωσε για λίγο καιρό για να δεις αν από μόνη της θα ζητήσει να φάει καθώς κάποια στιγμή θα λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Καλό θα ήταν να κάνεις μερικές εξετάσεις γιατί για παράδειγμα μια πτώση του σιδήρου προκαλεί ανορεξία και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Επίσης κάνε εξέταση για θυρεοειδή, βιταμίνη D, ασβέστιο, ΔΕΚ, φεριττίνη και προσπάθησε να αλλάξεις τρόπο μαγειρέματος και γάλακτος γιατί πολλές φορές έχουμε παιδάκια που δεν τους αρέσουν οι σούπες αλλά προτιμούν πιο στερεές μορφές και το κουτάλι αντί για μπλέντερ και μπιμπερό, κλπ.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη έχω 4 παιδάκια 10, 9, 3 και 2.5 μηνών. Η τρίτη η κόρη μου είναι πολύ χαϊδεμένη και ούτε να μιλήσει καθαρά δεν την βλέπω να θέλει ούτε το μπιμπιλίνο να βγάλει. Είναι πανέξυπνο παιδί όλα τα καταλαβαίνει. Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πώς να την φερόμαστε; Όχι ότι την φερόμαστε σαν μωρό αλλά υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε επάνω στην συμπεριφορά μας που δεν κάνουμε;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα συγχαρητήρια για τα 4 παιδάκια σου! Καταρχάς αν αυτή είναι το μοναδικό κορίτσι της οικογένειας δικαιολογημένα σας εκμεταλλεύεται ειδικά όπως λες ότι είναι και τόσο έξυπνη. Φαίνεται ότι συμπεριφέρεται σαν να είναι το “παιδί σάντουιτς” όπως λέμε, που από την μια εκμεταλλεύεται και από την άλλη έντεχνα δεν θέλει να μεγαλώσει γιατί καταλαβαίνει ότι θα χάσει τα προνόμια που έχει και για αυτό μπεμπεδίζει, για να καθυστερήσει αυτή την εξέλιξη. Βασικά μην αγχώνεστε και μην την πιέζετε γιατί θα φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Δώστε λίγο χρόνο και θα ωριμάσει από μόνη της και μάλιστα θα ξεπεράσει και τα αδέλφια της!

Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας και συγχαρητήρια για το έργο σας. Η κόρη μου είναι 3 ετών, 15 κιλά και 95 εκ (γεννήθηκε 2.870 κιλά, 49 εκ φυσιολογικά την 38η εβδομάδα). Το πρόβλημα είναι ότι είναι πάρα πολύ επιλεκτική στο φαγητό σε σημείο που να τρώει μόνο μακαρόνια (σκέτα με λάδι), τυροπιτάκια, ομελέτα/ αυγόφετα και κάποια φρούτα ενώ πίνει 500 ml γάλα ημερησίως. Έχω δοκιμάσει να την αφήσω νηστική όπως λέτε όμως το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να περιμένει το βραδινό της γάλα χωρίς να την πειράζει καθόλου αφού δε θέλει καν να δοκιμάσει άλλα φαγητά ούτε ζηλεύει τα άλλα παιδάκια ή εμάς. Τι άλλο μπορώ να κάνω και επίσης η διατροφή που έχει μπορεί να της δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάπτυξή της; Σημειωτέον ότι είναι έτσι από 6 μηνών καθώς ακόμα και στα αλεσμένα ή τα έφτυνε ή δεν άνοιγε καν το στόμα της για να φάει. Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη από ό,τι βλέπω η μικρή σάς δουλεύει μια χαρά! Της έχετε αδυναμία και σας χειρίζεται! Αφήστε τη χωρίς να της προτείνετε τίποτα για φαγητό 2 μέρες και θα δείτε ότι θα ζητήσει μόνη της να φάει και μάλιστα ό,τι βρει μπροστά της! Αυτό στο προτείνω γιατί από ό,τι φαίνεται τελικά το μωρό σου τρώει αυτό που θέλει και σαφώς δεν είναι ανόρεκτο. Αν καταφέρετε πραγματικά να σταθείτε ψύχραιμοι θα διαπιστώσετε ότι το παιδί θα αρχίσει να ζητάει μόνο του να φάει.

Ερώτηση
“Έχω ένα 6χρονο γιο που πριν 3 χρόνια πέρασε λοιμώδη μονοπυρήνωση και την ξαναπέρασε πριν 3 μήνες. Είναι κάτι που πρεπε να φοβάμαι που την περνάει και την ξαναπερνάει;”

Απάντηση
Φυσικά και δεν πρέπει να ανησυχείς γιατί πρόκειται για μια ίωση η οποία μπορεί να την ξαναπεράσει ένα παιδί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει κάποια προδιάθεση ή κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ.Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών. Είναι 9850 γρ και 79,5 εκ. Τα δόντια άρχισε να τα βγάζει μετά τον χρόνο με πολλή γκρίνια και λίγο ανορεξία. Επίσης δεν παίζει με τα παιχνίδια της αλλά προτιμά σκούπα, κουτάλες για λίγα λεπτά . Είναι όλη μέρα δραστήρια και κινητική και γκρινιάζει αν δεν της κάνεις αυτό που θέλει. Η γκρίνια είναι από τα δόντια ή επειδή δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει και έχει υπερένταση; Το μεσημέρι κοιμάται μιάμιση ώρα και το βράδυ εννιά ώρες. Περιμένω τις συμβουλές σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη έχεις ένα πολύ φυσιολογικό παιδάκι! Κοιμάται πάνω από 10 ώρες το 24ωρο και τον υπόλοιπο χρόνο έχει τόση ενέργεια που δεν ξέρει πώς να την ξοδέψει! Βρες τρόπους δημιουργικούς και καινούργιους και αν έχεις την δυνατότητα στείλε την σε κάποιο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ή σε βρεφικό σταθμό προκειμένου να έχει καινούργιες παραστάσεις.

Read More

And More