Ποινή φυλάκισης για τους Dolce & Gabbana!

Ποινή φυλάκισης με αναστολή ενός έτους και οκτώ μηνών την δόθηκε στους σχεδιαστές μόδας Domenico Dolce και Stefano Gabbana με την κατηγορία φοροδιαφυγής για εισόδημα που αγγίζει περίπου το € 1 δισ. (£ 850 εκατ.)
Το δικαστήριο του Μιλάνου αποφάσισε ότι το δίδυμο είχε πουλήσει τα παγκοσμίου φήμης εμπορικά σήματα του σε μια εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο το 2004 για να αποφύγει την κήρυξη φόρου επί των δικαιωμάτων. Τους δόθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 500.000 € που ανήκουν στον εθνικό φορολογικό οργανισμό Ιταλίας.

/

Το δίδυμο, που δεν ήταν στο δικαστήριο για την απόφαση και δεν έκανε καμία άμεση δήλωση, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία και ο δικηγόρους τους δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.
Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, μια κατηγορία αυτού του είδους αναστέλλεται έως ότου η καταδίκη γίνει οριστική. Λαμβάνοντας υπόψη όμως τη διάρκεια της διαδικασίας προσφυγής φαίνεται απίθανο οι Dolce & Gabbana να δουν ποτέ το εσωτερικό ενός κελιού.

Στην καταληκτική ομιλία της χθές στο δικαστήριο , η εισαγγελέας Laura Pedio είπε ότι υπήρξε τρανταχτή απόδειξη ότι οι σχεδιαστές είχαν πραγματοποιήσει ένα εξελιγμένο σύστημα φοροδιαφυγής, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Η συνάδελφός της Gaetano Ruta είπε ότι η εταιρεία Gado – ένας συνδυασμός των ονομάτων των δύο ανδρών – ήταν ένα τεχνητό κατασκεύασμα, στόχος του οποίου ήταν να αποκτήσουν φορολογικό πλεονέκτημα. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να επιβάλλουν ποινή δύομιση χρόνων, αλλά ο δικαστής αποφάσισε να είναι πιο επιεικής.

Ο Massimo Dinoia, ο δικηγόρος των Dolce και Gabbana, είχε δηλώσει οτι η υπόθεση είναι «το παράδοξο των παράδοξων, επειδή το ποσό για το οποίο κατηγορούνται με φοροδιαφυγή υπερβαίνει το εισόδημα τους κατά μεγάλο ποσοστό.

Η καταδίκη σηματοδοτεί το πιο πρόσφατο σημείο σε ένα μακρύ και γεμάτο στροφές δρόμο που ξεκίνησε στο Λουξεμβούργο το 2004 και το 2005, όταν οι Dolce & Gabbana μεταβίβασαν τον έλεγχο των δύο εμπορικών σημάτων τους στην Gado – μια κίνηση οπου οι εισαγγελείς υποστήριξαν οτι έγινε σκόπιμα, προκειμένου να αποφύγουν το φόρο.

Το 2008, καθώς η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να εντείνει τις πιέσεις στα κρατικά ταμεία, οι ιταλικές αρχές άρχισαν έρευνα στην Gado. Η Ιταλία υπολογίζεται ότι χάνει 120 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο σε διαφυγόντες φόρους, μεγάλο μέρος από το οποίο κατέχουν εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες σε υπεράκτια κέντρα όπως το Λουξεμβούργο.

O πολυτελής οίκος μόδαςτων Dolce & Gabbana – που ιδρύθηκε επίσημα στο Μιλάνο το 1985, πέντε χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση των σχεδιαστών- είναι γνωστή για την παραγωγή εντυπωσιακών δημιουργιών σε διασημότητες, όπως η Kylie Minogue, η Kate Moss, η Scarlett Johansson και η Madonna, η οποία γιόρτασε και τα γενέθλιά της στη βίλα τους στο Portofino το 2009.

Ο Gabbana, ειδικότερα, υποστηρίζει έντονα την αθωότητα τους κατά τη μακρά νομική μάχη. Όταν η νέα δίκη διατάχθηκε το περασμένο χρόνο, δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Twitter που έλεγε: Όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα Έχει αναφέρει επίσης στο παρελθόν Το μόνο που με νοιάζει είναι να κατασκευάζω ρούχα, αυτό είναι όλο. Ας τους αφήσουμε να κάνουν και να πουν ό, τι θέλουν … το να κατηγορείσαι για κάτι που δεν είναι αλήθεια δεν είναι όμορφο πράγμα, αλλά η ουσία του πράγματος είναι, ποιος νοιάζεται; όλοι θα καταλήξουμε στο έδαφος στο τέλος.

Την Τετάρτη το βράδυ, όμως, δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τους σχεδιαστές που συνδέονται άμεσα με τη δίκη. Λίγο μετά την ετυμηγορία, ο Gabbana ανέβασε στο twitter μια φωτογραφία με λουλούδια.

Ο δικηγόρος τους είπε σε μια δήλωση του ότι ήταν «ειλικρινά έκπληκτοι» από την ετυμηγορία και ήταν σίγουροι ότι θα ανατραπεί.

Read More

And More