Από που ψωνίζει; Τι προτιμά; H Mαρία Μπακοδήμου μιλάει στο ΤLife για τις fashion συνήθειές της!

Η Μαρία Μπακοδήμου είναι αγαπημένη για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η αισθητική της, η άποψή της και το γούστο της όσον αφορά στη μόδα. Η ίδια μαθαίνει, ενημερώνεται κι ενώ φαίνεται να ακολουθεί πιστά τη φετινή 60s τάση της σεζόν, παραδέχεται πως ενώ την αγαπάει πολύ, δεν αγχώνεται ώστε οι στιλιστικές της επιλογές να είναι απόλυτα μοδάτες και επίκαιρες.
Πάντα τα 60s και τα 70s ήταν αγαπημένα μου σαν εικόνες κι αν θυμηθώ στιλ σε μαλλιά, ρούχα, μήκη ακόμη και σε έπιπλα ήταν και είναι αγαπημένα μου μέχρι σήμερα. Αυτό που ποτέ δεν με τρέλανε ήταν τα παπούτσια εκείνης της εποχής. Προτιμώ τα πιο μοντέρνα! Πάντα λοιπόν την αγαπούσα, δεν είναι φετινό trend. Απλά φέτος επειδή είναι στην επικαιρότητα υπάρχουν ρούχα και αξεσουάρ στο στιλ αυτό σε αφθονία Αν έβρισκα και τις προηγούμενες χρονιές θα ήταν σαφέστατα η εικόνα μου συνδεδεμένη με τη συγκεκριμένη δεκαετία“.

Η Μαρία, που σίγουρα όταν τη δεις στην εκπομπή της μαζί με τον Φώτη θα τις ρίξεις τις κλεφτές ματιές σου να δεις τι φοράει, μίλησε στο TLΙFE και μοιράστηκε μαζί μας τις fashion αδυναμίες της αλλά και όλα όσα έμαθε μέσα στην πορεία της.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου σχεδιαστής;
“Yπάρχουν σχεδιαστές που τους θαυμάζεις για το τρομερό ταλέντο τους αλλά δεν μπορείς να τους φορέσεις. Ανεξάρτητα όμως από αυτό θα σου πω πως αγαπώ πολύ τον οίκο Alexander McQueen. Μου αρέσει πολύ και ο Galliano, ενώ ο Tom Ford απλά και μόνο για αυτό που είναι! Είτε σαν σχεδιαστής είτε σαν προσωπικότητα ακόμη κι από τον τρόπο που πουλάει τα αντικείμενά του τον βρίσκω τρομερή προσωπικότητα. Αυτοί οι τρείς μου έρχονται πρώτοι στο μυαλό και είναι αναμφισβήτητα από τους πιο αγαπημένους μου. Εάν τώρα σκεφτώ πιο πρακτικά θα σου πω τον Marc Jacobs ενώ αγαπώ κι έχω κομμάτια Chanel”.

Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αρπάξω την ευκαιρία και να μην ρωτήσω ποια είναι αυτά τα αγαπημένα Chanel κομμάτια της γκαρνταρόμπας της. Η απάντηση που πήρα; Φυσικά οι τσάντες Chanel, ένα πολύ αγαπημένο της παλτό αλλά και η κλασική ζακέτα του οίκου. Επενδύσεις, με λίγα λόγια, για πάντα.

Λέγοντάς μου την αδυναμία στον οίκο Chanel, μου δημιούργησε την εντύπωση πως η ίδια αγαπάει πολύ τα διαχρονικά κομμάτια. Σκέψη που ισχύει αφού μου λέει πως το διαχρονικό έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: το έχεις για πολύ περισσότερα χρόνια. Χωρίς όμως να αναιρεί και τη διάθεση για ό, τι είναι στην επικαιρότητα. Ο Μarc Jacobs και τα ρούχα του είναι πιο μοντέρνα και μου αρέσουν πολύ. Και για να είμαι ειλικρινής με την τηλεόραση και με την εκπομπή είμαι συνέχεια μέσα σε ρούχα, δοκιμάζω νέα πράγματα, βάφομαι, φτιάχνομαι και το μάτι έχει χορτάσει οπότε έχω την ανάγκη για νέα πράγματα και στιλ που μπορεί να λαχταρίσω. Αυτό και μόνο με κάνει να θέλω και τα πιο μοδάτα”.



Τόσα χρόνια στην τηλεόραση ποια είναι τα μυστικά που έμαθες όσον αφορά στο ντύσιμο αλλά και στη μόδα;

«Aυτό που έμαθα –επιβεβαίωσα θα έλεγα, αφού ενστικτωδώς το είχα από μικρή – είναι πως ό, τι κι αν φοράς το σημαντικότερο όλων είναι να νιώθεις καλά μέσα στα ρούχα σου. Είτε είναι φθηνό είτε είναι ακριβό είτε είναι στη μόδα είτε δεν είναι. Αν νιώθεις ωραία με τα ρούχα επάνω σου πείθεις πάρα πολύ! Το έχω δει και στους ανθρώπους γύρω μου, το έχω νιώσει και στον εαυτό μου».

Κι όταν λέει πως από μικρή έμαθε αλλά εμπειρικά δίπλα σε επαγγελματίες επιβεβαίωσε, δεν θα μπορούσα να μην την ρωτήσω ποιος ή ποια είχε το ρόλο του μέντορα της μόδας στη ζωή της.
Αφοπλιστικά μου απάντησε: «Κανείς. Επειδή ήμουν μοναχοπαίδι και μεγάλωσα με έντονη την προσοχή από όλη μου την οικογένεια, μου έδωσε πολύ μεγάλη ασφάλεια για τον εαυτό μου αλλά και για το ποια είμαι. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση αφού με μεγάλη αποδοχή οι δικοί μου άνθρωποι ό, τι κι αν έκανα το επικροτούσαν. Έτσι λοιπόν μέσα στα χρόνια ό, τι κι αν φορούσα μου έδινε την εντύπωση πως ο καθένας κάνει τη μόδα του ανάλογα με αυτό που γουστάρει να φορέσει και αυτό που του πάει».

Είναι όμως η Μαρία από τις γυναίκες που ξεφυλλίζουν περιοδικά ώστε να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις; Όχι! Η Μαρία Μπακοδήμου εάν έχει στα χέρια της περιοδικό, θα το κοιτάξει για να δει όμορφες εικόνες και όχι για να δει τι θα ψωνίσει ή τι θα φορέσει φέτος. «Δεν κοιτάω με σκοπό να αποκωδικοποιήσω αλλά για να δω όμορφες εικόνες μίας νέας εποχής».

Η ίδια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια απόλυτα υγιής γυναίκα αφού δεν παθιάζεται, ούτε αγχώνεται για το αν αυτό που αγοράζει είναι η τελευταία λέξη της μόδας. Άλλωστε η ίδια δεν έχει και πολύ χρόνο για βόλτες στις boutique –είναι και κάτι που δεν της αρέσει και πάρα πολύ να κάνει αφού την κουράζει και την απογοητεύει.
Με εκπλήσσει πολύ ευχάριστα όταν μου λέει πως ψωνίζει τα πάντα από το διαδίκτυο. «Ψωνίζω από το Internet τα πάντα. Πρέπει να σου πω πως ακόμη και τα έπιπλα του σπιτιού μου τα πήρα όλα από το διαδίκτυο. Μπαίνω χαζεύω κι ό, τι μου αρέσει το παίρνω».


Έχει όμως άγχος με την εξωτερική της εμφάνιση; Kαλύπτει ατέλειες; Και τι κάνει όταν το volume της αυτοπεποίθησής της δεν είναι στο full;
Όπως όλες οι γυναίκες έτσι και η Μαρία ντύνεται ανάλογα με τον σωματότυπό της αφού παραδέχεται πως όπως όλες μας όταν δοκιμάζει κάτι για πρώτη φορά αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι μόνο το πόσο μοδάτο είναι αλλά το να την κολακεύει.

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή της που παρ’ όλο που έχει ετοιμαστεί κι έχει ντυθεί, τελικά αυτό που περιμένει και ψάχνει είναι η αποδοχή στα μάτια των φίλων και των δικών της ανθρώπων. Γεγονός που το έχουμε ζήσει όλες! Ενώ μου εξηγεί πως έχει καθαρά να κάνει με την ψυχολογία της. “Αν είμαι καλά ψυχολογικά δεν επιζητώ καθόλου την επιβεβαίωση. Είμαι οκ με τον εαυτό μου και συνήθως είναι και οι φορές που κάνω και την λιγότερη προσπάθεια”.

Κι όταν είναι λίγο down… όπως όλες μας επιλέγει ρούχα «στολές» ώστε να την βγάζουν ασπροπρόσωπη. «Αγαπημένα ρούχα όταν δεν είμαι και στα καλύτερά μου είναι οι φόρμες που είναι τελείως χύμα ή υπάρχει και η πιθανότητα να ντυθώ απόλυτα grande».

Για τις Ελληνίδες, για εμάς δηλαδή, πιστεύει πραγματικά πως είμαστε πολύ καλοντυμένες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που ενημερώνομαστε και έχουμε μια πολύ όμορφη εξέλιξη. Η ίδια κατά τη διάρκεια της απάντησής της μου λέει «ναι, οι Ελληνίδες είναι καλοντυμένες. Ιδιαίτερα εάν τις δεις συγκριτικά με τις γυναίκες άλλων χωρών…”
“Ίσως δίπλα στις Ιταλίδες να κομπλάρουν αφού εκεί η αύρα που έχουν οι άνθρωποι είναι αλλιώτικη. Είναι αξιοσημείωτο πως όσο άσχημοι κι αν είναι δεν σταματούν λεπτό να αποπνέουν μια φινέτσα που σε κάνει να αναρωτιέσαι ‘τώρα αυτός τι έχει κάνει’.

Κρίνεις τους ανθρώπους από την εξωτερική τους εμφάνιση;
«Ναι τους κρίνω. Δεν σημαίνει πως θαυμάζω κάποιον επειδή είναι ντυμένος με την τελευταία λέξη της μόδας. Περισσότερο έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση του καθενός. Δηλαδή μια γυναίκα που προσπαθεί πολύ, που αγχώνεται για να είναι με την τελευταία λέξη της μόδας και παράλληλα καταλήγει να μην το ευχαριστιέται η ίδια, αυτό αυτόματα προδίδει την ανασφάλεια που νιώθει μέσα της. Και μπορεί να δεις και γυναίκες που η αισθητική τους δεν είναι και 3Α, ούτε οι ίδιες φιγουρίνια κι όμως καταφέρνουν να φοράνε πράγματα και να τις βλέπεις και να τις γουστάρεις. Άρα καταλήγουμε, πως σίγουρα κρίνουμε τους άλλους από την εξωτερική τους εμφάνιση. Το αμπαλάζ σίγουρα λέει πράγματα για έναν άνθρωπο».

Οι γυναίκες ακολουθώντας πιστά τη μόδα πολλές φορές καταλήγουν να χάνουν το σεξαπίλ τους και τον αυθορμητισμό τους. Πόσο σύμφωνη είσαι με αυτή τη θεωρία;
To sexy δεν ορίζεται αυτόματα από το μήκος της φούστας ή το έντονο ντεκολτέ. Sexy είναι το πόσο καλά νιώθεις μέσα στα ρούχα που φοράς και πόσο το σώμα σου μπορεί να αναδειχθεί. Sexy είναι ο αυθορμητισμός. Οτιδήποτε στημένο παύει να είναι sexy.

Και τώρα ας μιλήσουμε για αδυναμίες

Ποιο αξεσουάρ είναι η αδυναμία σου: τα παπούτσια ή οι τσάντες;
Περισσότερο έχω με τα παπούτσια. Τις τσάντες που αγαπώ, τις κρατάω συνέχεια ενώ με τα παπούτσια η σχέση είναι αλλιώς. Θέλω να έχω πολλά και καλά παπούτσια. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε προ κρίσης. Τώρα τα πράγματα έχουν περιοριστεί πολύ και οι αγορές είναι στο ελάχιστο. Δεν μου αρέσει να φοράω φλατ παπούτσια με φορέματα και φούστες οπότε τα ψηλά παπούτσια είναι αδυναμία μου. Αν και δεν τα φοράω στην καθημερινότητά μου. Εκεί θέλω να είμαι πρακτική”.

Το πρώτο πράγμα που κοιτάει όμως όταν αποφασίσει να κάνει ψώνια είναι τα φουστάνια! «Μου αρέσουν τα φορέματα πολύ, τα φοράς και πολύ. Πρώτες μου επιλογές είναι τα στενά και τα 60s σε έντονα χρώματα. Δηλαδή αν μου πεις έχεις ένα budget και μπορείς να πάρεις ένα και μόνο κομμάτι θα πάρω φόρεμα. Kαι τα φοράω και στην καθημερινότητά μου».

Ποιο είναι το ρούχο της γκαρνταρόμπας σου με το οποίο έχεις εμμονή;
“Έχω ένα t-shirt”! Όταν της ζήτησα να μου πει το γιατί, ο τρόπος που μου περιέγραφε πώς είναι αυτό το t-shirt που της κέρδισε την καρδιά, ήταν τόσο παραστατικός που οι λέξεις γέμιζαν το στόμα της. «Είναι ένα καφέ πολύ γλυκό χρώμα που ενώ έχει αλλοιωθεί δεν έχω ξανά βρει πουθενά αυτό το συγκεκριμένο χρώμα, ούτε το κόψιμο της μπλούζα. Αυτό το t-shirt είναι αγαπημένο. Α! έχω κι ακόμη ένα, γαλάζιο με τον David Bowie που έχει ξεθωριάσει και πλέον το φοράνε τα παιδιά μου στον ύπνο τους».

Στιλιστικό λάθος;
Όταν προσπαθείς πολύ και καταλήγεις σαν τη παραφορτωμένη γλάστρα. Τεράστια σφάλματα γίνονται τότε! Ενώ η χειρότερη δεκαετία που έχω δει τον εαυτό μου είναι τα 90s”!

Αγαπημένος fashion προορισμός;
Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος εκτός του Μιλάνου! “Αγαπώ το Μιλάνο κι έχω κάνει τα καλύτερα ψώνια της ζωής μου στις boutique της πόλης. Μου αρέσει τόσο που είναι μικρούλη και είναι όλα συγκεντρωμένα. Άλλαξαν οι εποχές όμως.. και πλέον όλοι κι όλα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και ποιός ξέρει πότε θα ξαναπάμε”

Read More

And More