Θέλεις να χάσεις κιλά; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Έχεις απορίες σχετικά με το αδυνάτισμα και τη διατροφή; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η επιστημονική ομάδα διαιτολόγων του απαντούν στις ερωτήσεις σου, δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις.

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 15 χρόνων και 45 κιλά. Τι πρέπει να τρώω για να διατηρηθώ στα κιλά μου; Ευχαριστώ.
Ευαγγελία

Απάντηση
Αγαπητή Ευαγγέλια,
Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο με κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, καστανό ρύζι), πρόσληψη άφθονων φρούτων, λαχανικών και υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα), περιορισμό γλυκών, λιπαρών και αλμυρών τροφίμων. Κατανάλωσε καθημερινά 2 λίτρα υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα). Οργάνωσε την καθημερινότητά σου ώστε να έχεις τακτική φυσική δραστηριότητα. Όσον αφορά στα γλυκά, απόλαυσε το αγαπημένο σου γλυκό μία φορά την εβδομάδα ενώ εάν επιθυμείς γλυκές γεύσεις σε καθημερινή βάση κάνε υγιεινές επιλογές όπως φρουτοσαλάτα με μέλι & καρύδια, γλυκό του κουταλιού, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως ή επιδόρπια χωρίς ζάχαρη.

Ερώτηση
Καλησπέρα, είμαι 16 ετών και είμαι περίπου 59 κιλά με 1.70 ύψος. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου δώσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής ώστε να γυμνάσω το σώμα μου!
Μαρία

Απάντηση
Αγαπητή Μαρία,
Σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος (20kg/m2), το βάρος σου θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό. Η καλύτερη συμβουλή είναι να βελτιώσεις τη διατροφή σου εφαρμόζοντας συχνότητα γευμάτων, κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, καστανό ρύζι), πρόσληψη άφθονων φρούτων, λαχανικών και υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα), περιορισμό γλυκών, λιπαρών και αλμυρών τροφίμων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα με το περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι. Ιδανική μορφή αεροβικής άσκησης αποτελούν η zumba, το τρέξιμο, το ποδήλατο και το γρήγορο περπάτημα. Η διάρκεια της θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά και να έχει συχνότητα 3-5 φορές την εβδομάδα. Στο ξεκίνημα η συχνότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2 φορές την εβδομάδα. Ολιγόλεπτη προθέρμανση, χαλαρό τρέξιμο, διατάσεις για τέντωμα των μυών και γενικές ασκήσεις.

Ερώτηση
Γεια σας! Προσπαθώ να χάσω κιλά και δεν μπορώ… Έχω κάνει πολλές δίαιτες αλλά τίποτα! Θέλω συμβουλή για να χάσω 10 κιλά. Σας ευχαριστώ.
Παναγιώτα

Απάντηση
Αγαπητή Παναγιώτα,
Απόφευγε τα ακραία διατροφικά σχήματα, που βασίζονται στη μονοφαγία και στην περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων. Όσον αφορά στη διατροφή σου προσπάθησε να:

  • Κάνεις μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Καταναλώνεις 2 φορές όσπρια την εβδομάδα
  • Καταναλώνεις 1 φορά λαδερό την εβδομάδα
  • Καταναλώνεις 2 φορές ψάρι την εβδομάδα
  • Καταναλώνεις 2 φορές κοτόπουλο την εβδομάδα
  • Καταναλώνεις 1 φορά ζυμαρικά ολικής αλέσεως την εβδομάδα
  • Προσλαμβάνεις αρκετά υγρά (νερό, τσάι, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμός)
  • Καταναλώνεις καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά
  • Αποφεύγεις τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, όπως μπρόκολο, λάχανο, παντζάρια, κουνουπίδι, πατάτες
  • Καταναλώνεις μέχρι 4-5φρούτα την ημέρα
  • Καταναλώνεις 1,5-2lt υγρών ημερησίως (νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, χυμοί, τσάι) για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου
  • Τέλος, 30 λεπτά άσκηση ημερησίως είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη περίπτωση


Ερώτηση
Καλησπέρα. Με λένε Μαρία, είμαι 34 ετών, 1.65 και 98 κιλά. Έχω υποθυρεοειδισμό εδώ και τέσσερα χρόνια, ανεβάζοντας τη δόση κάθε εξάμηνο και αντίσταση στην ινσουλίνη την οποία ανακάλυψα το τελευταίο τετράμηνο. Έχω προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να χάσω περιττό βάρος χωρίς αποτέλεσμα. Έχω πάει σε πολλούς γιατρούς, αμέτρητες εξετάσεις αλλά μάταια. Βιταμίνες, δίαιτες, χάπια και τελικά όλα χωρίς λόγο. Οι ποσότητες του φαγητού μου λιγότερες και από ενός ανθρώπου μισού από εμένα γιατί επέρχεται κορεσμός πολύ γρήγορα. Και μετά το φαγητό θέλω κάτι γλυκό ενώ δεν τρώω γλυκά γιατί δεν μου αρέσουν, ούτε αναψυκτικά, ούτε πολύ λιπαρά! Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω… Είμαι τόσο κουρασμένη και απογοητευμένη από κάθε μου προσπάθεια. Έχω κάνει επίσης διατροφή από γιατρό και αντί να χάνω κιλά έπαιρνα. Εκείνο το διάστημα νόμιζα θα τρελαθώ. Πείτε μου ειλικρινά υπάρχει ένας τρόπος να αρχίσω να χάνω κάποια κιλά, ένα κιλό την εβδομάδα έστω;
Μαρία

Απάντηση
Αγαπητή Μαρία,
Από τη στιγμή που ο θυρεοειδής σου ρυθμίζεται από το χάπι δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα να χάσεις βάρος.
Οι παρακάτω συμβουλές μου θα σε βοηθήσουν τα χάσεις το βάρος σου, αλλά και να εφαρμόσεις κάποια tips που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η ύπαρξη ινσουλινοαντίστασης, καθώς και η κοιλιακή παχυσαρκία (περισσότερο λίπος στην κοιλιά παρά στην περιφέρεια), είναι δύο παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν το σχεδιασμό της διατροφής.

  • Να καταναλώνεις μέχρι 2 φρούτα την ημέρα.
  • Να καταναλώνεις τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, καστανό ρύζι).
  • Να καταναλώνεις 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.
  • Να καταναλώνεις 1,5-2lt υγρών ημερησίως (νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, χυμοί, τσάι) για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου.
  • Να μειώσεις την κατανάλωση αλατιού, λόγω κατακράτησης υγρών που προκαλεί.
  • Να αποφεύγεις τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, όπως γλυκά, λευκό ρύζι/ψωμί.
  • Να αποφεύγεις τη ζάχαρη, καθώς και τα προϊόντα στα οποία προστίθεται.
  • Να περιορίσεις τα ζωικά λιπαρά αποφεύγοντας το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το λίπος και την πέτσα στα κρεατικά αλλά και τα προϊόντα στα οποία αυτά περιέχονται.
  • Να περιορίσεις την κατανάλωση τηγανητών.
  • Να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φρούτα και λαχανικά (5 μερίδες καθημερινά).
  • Να αυξήσεις την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων σε 1-2 φορές την εβδομάδα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι περιορίζουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ινσουλινοαντίσταση.
  • Τέλος, 30 λεπτά άσκηση ημερησίως είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη περίπτωση.

Ερώτηση
Ονομάζομαι Ειρήνη. Είμαι 47 χρόνων και 1.68. Παρόλο που τρώω τρία γεύματα και χωρίς να τρώω γλυκά ή να πίνω ποτά βάζω κιλά. Από 65 κιλά, έφτασα 74 σε 6 μήνες. Τι μπορώ να κάνω για να μην πάρω άλλα;
Ευχαριστώ

Απάντηση
Αγαπητή Ειρήνη,
Η καλύτερη συμβουλή είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας εφαρμόζοντας συχνότητα γευμάτων, κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, καστανό ρύζι), πρόσληψη άφθονων φρούτων, λαχανικών και υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα), περιορισμό γλυκών, λιπαρών και αλμυρών τροφίμων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα (π.χ.περπάτημα) και να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να φτάσει το επιθυμητό βάρος. Μην ενθουσιάζεστε με τη γρήγορη απώλεια βάρους, διότι όσο γρήγορα θα χάσετε τα κιλά, τόσο εύκολα θα τα ξαναπάρετε, αν δεν έχετε μάθει να τρώτε σωστά.

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

And More