“Πώς θα χάσω κιλά από την κοιλιά; Θέλω γρήγορα αποτελέσματα, τι να κάνω;” Οι ειδικοί απαντούν…

Τα καλοκαιρινά ρούχα σε δυσκολεύουν; Θέλεις να χάσεις κιλά από την περιοχή της κοιλιάς για να βγεις στην παραλία; Αναρρωτιέσαι πώς θα κάνεις την ζυγαριά να ξεκολλήσει και να δεις επιτέλους αποτέλεσμα από τη δίαιτα και τη γυμναστική; Πώς θα επανέλθει η κοιλιά μετά την εγκυμοσύνη; Εσύ ρωτάς και ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης με την ομάδα του αναλαμβάνουν να σου δώσουν την απάντηση.

Ερώτηση
Είμαι 21 χρόνων, έχω ύψος 1,62μ. και ζυγίζω 66 κιλά. Δυστυχώς έχω σωματότυπο μήλο και το περισσότερο λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά με αποτέλεσμα να έχω ένα αντιαισθητικό σωσίβιο. Τα περισσότερα κιλά τα πήρα μετά τις πανελλήνιες, αλλά μέχρι τώρα δεν προσπάθησα πραγματικά και σοβαρά να τα χάσω. Τώρα το καλοκαίρι έχω αγχωθεί υπερβολικά με αυτό το σημείο του σώματός μου. Με κάνει να αισθάνομαι άσχημα όταν θέλω να ντυθώ. Πώς μπορώ να απαλλαγώ από αυτό; Ξεκίνησα εδώ και δύο εβδομάδες την δίαιτα που έχετε στο TLIFE για το κάψιμο περιττού λίπους και γυμναστήριο, αλλά θέλω πιο γρήγορα αποτελέσματα. Τι να κάνω; Έχω απελπιστεί…
Δήμητρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Για να μπορέσετε να χάσετε λίπος από την κοιλιά είναι σημαντικό να εφαρμόσετε συστηματικά ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Φροντίστε να κάνετε 5 γεύματα την ημέρα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό). Να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα σωστό πρωινό και να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού.

Ακόμη, ελατώστε την ζάχαρη και το αλάτι από το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Προτιμήστε δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Να μην ξεχνάτε και τους ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα.

Τέλος, η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες (3-4 ποτήρια καθημερινά) συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και με τη μείωση του κοιλιακού λίπους. Τέλος, καλό είναι να εντάξετε και φυσική δραστηριότητα (περπάτημα & κοιλιακούς).

Διονύσης-Άδωνις Πάνος,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι ένα κορίτσι μόλις 14 χρόνων και είμαι 78 κιλά με ύψος 1,72μ. Θα ήθελα να χάσω αρκετά κιλά, αλλά δεν βρίσκω την κατάλληλη δίαιτα. Θα ήθελα να μου πείτε τι μπορώ να κάνω.
Ευδοξία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ευδοξία,
Μια πολύ εύκολη και ισορροπημένη διατροφή είναι η αντιοξειδωτική δίαιτα orac. Περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και συμβάλλουν, μέσω μηχανισμών, στη μείωση λίπους.

Έτσι θα χάσεις με ασφάλεια το βάρος σου και θα κερδίσεις τη βέλτιστη υγεία. Επίσης, αυτή η διατροφή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που κι αυτό θα σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επιπλέον να πίνεις καθημερινά και 2lt υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, τσάι) γιατί ο ενυδατωμένος οργανισμός κάνει περισσότερες καύσεις.

Τέλος, λόγω του ότι βρίσκεσαι στην εφηβεία, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αυξημένος, καλό είναι να επισκεφθείς έναν πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα προσαρμόσει επακριβώς τη δίαιτα στις ανάγκες σου.

Ρούντου Αθηνά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc

Ερώτηση
Καλημέρα. Με λένε Μαρία και είμαι 29 χρονών 1,75μ. και ζυγίζω 80 κιλά. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή δουλεύω πολλές ώρες, αναγκάζομαι να τρώω μια φορά την ημέρα κατά της 9 το νωρίτερο. Ολή μέρα, εκτός από ένα γάλα το πρώι και καφέδες δεν τρώω τίποτα άλλο, με αποτέλεσμα να χάνω πολύ αργά βάρος. Γυμνάζομαι κάθε Σαββατοκύριακο, με ποδήλατο ή περπάτημα. Τι πρέπει να τρώω το βράδυ για να τα καταφέρω;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Αφήνοντας πολλές ώρες τον οργανισμό σου νηστικό, πέφτει ο μεταβολικός σου ρυθμός με αποτέλεσμα να μην μπορείς εύκολα να χάσεις βάρος αφού δεν κάνεις καλές καύσεις. Αν όπως λες δεν προλαβαίνεις λόγω δουλειάς, μπορείς να τρως το κυρίως γεύμα σου το βράδυ και το μεσημέρι να επιλέγεις κάτι πιο γρήγορο και ελαφρύ όπως μια πολύ ωραία σαλάτα ή γιαουρτάκι με φρούτα και ξηρούς καρπούς ή αραβική πιτούλα με γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά. Ενδιάμεσα, καλό είναι να έχεις κάποια σνακ όπως φρούτα, χυμό, 2-3 μπισκότα χωρίς ζάχαρη, 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς κ.α. Για το βραδινό σου γεύμα θα έχεις στο μυαλό σου ότι πρέπει να απέχει 2-3 ώρες από τον βραδινό ύπνο και να μην είναι πολύ μεγάλες οι ποσότητες.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc

Ερώτηση
Είμαι 34 χρονών, ύψος 1,65μ. και 55 κιλά. Παλαιότερα ήμουν 48 κιλά και εδώ και 3 χρόνια είμαι στα 55 και δεν πέφτω ούτε γραμμάριο. Πώς θα τα καταφέρω να επανέλθω στα 48 έστω και 50 κιλά; Το φαγητό μου είναι πολύ λίγο. Σας παρακαλώ πείτε μου μια εβδομαδιαία δίαιτα που θα μπορώ να ακολουθήσω και να χάσω 5-7 κιλά. rn
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το βάρος σου είναι ήδη χαμηλό και είναι αρκετά δύσκολο να μειωθεί επιπλέον. Αν βλέπεις στο σώμα σου ότι έχεις παραπάνω κιλά μπορεί να οφείλεται σε αυξημένο λίπος. Αυτό θα το διαπιστώσεις πραγματοποιώντας μια λιπομέτρηση.
Όσον αφορά της διατροφή σου προσπάθησε να:

· Κάνεις μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
· Καταναλώνεις 2 φορές όσπρια την εβδομάδα
· Καταναλώνεις 1 φορά λαδερό την εβδομάδα
· Καταναλώνεις 2 φορές ψάρι την εβδομάδα
· Καταναλώνεις 2 φορές Κοτόπουλο την εβδομάδα
· Καταναλώνεις 1 φορά Ζυμαρικά ολικής αλέσεως την εβδομάδα
· Προσλαμβάνεις αρκετά υγρά (νερό, τσάι, καφές, χυμός)
· Καταναλώνεις Γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά
· Καταναλώνεις 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.
· Προτιμάς τα τρόφιμα ολικής αλέσεως.
· Αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc

Ερώτηση
Καλησπέρα… Είμαι 1.60μ. και 55 κιλά. Πριν εννιά μήνες γέννησα. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πήρα δώδεκα κιλά και είχα φτάσει 67. Παρότι έφτασα πάλι στα κιλά που ήμουν πριν, η κοιλιά μου δεν λέει να γίνει όπως ήταν. Κάνω γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα και προσπαθώ όσον αφορά την διατροφή μου να καταναλώνω αυτα που πρέπει. Τι άλλο να κάνω;
Ανδρομάχη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ξεκινήσετε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Φροντίστε να κάνετε 5 γεύματα την ημέρα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό). Να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα σωστό πρωινό και να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού. Ακόμη ελαττώστε την ζάχαρη και το αλάτι από το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Προτιμήστε δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι και όσπρια. Να μην ξεχνάτε και τους ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα.

Τέλος, η συστηματική κατανάλωση (3-4 ποτήρια καθημερινά) πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και με τη μείωση του κοιλιακού λίπους, παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ερώτηση
Γεια σας, έχω μια κόρη 9 ετών και όλοι μου τονίζουν ότι θα πρέπει να χάσει 4-5 κιλά. Έχει ύψος 1,32μ και είναι 35 κιλά. Πηγαίνει κολυμβητήριο 3 φορές την εβδομάδα εδώ και ένα μήνα, αλλά δεν έχω δει διαφορά στο βάρος της. Ξέρω ότι είναι στην ανάπτυξη και δεν πρέπει να κάνει δίαιτα. Προσπαθώ να της δίνω φαγητά χωρίς λιπαρά και στο σχολείο σαν με λίγες θερμίδες. Μπορείτερ να μου προτείνετε ένα πλάνο διατροφής που να μπορέσει να χάσει βάρος χωρίς να στερηθεί το παγωτό μέρα παρά μέρα; Υ.Γ.: Δεν τρώει όσπρια! Ευχαριστώ!
Εμμανουέλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Εμμανουέλα,
Η κόρη σου είναι σε ηλικία που υπάρχει περίπτωση να περιμένει την πρώτη της έμμηνο ρύση. Αυτό σημαίνει ότι οι ορμόνες θα έχουν επηρεαστεί και αυτό θα έχει επίδραση και στο βάρος της. Προσπάθησε να τις κάνεις μικρά και συχνά γεύματα και να μην παραλείπει ποτέ το πρωινό της, επίσης να τρώει μέσα στην ημέρα 2-3 φρούτα και αρκετά λαχανικά. Να τρώει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και προτιμήστε τα τρόφιμα ολικής αλέσεως. Όσον αφορά το παγωτό μπορείς να τις βάλεις ένα όριο 1-2 παγωτά την εβδομάδα σαν απογευματινό.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Εδώ και 5-6 μήνες παίρνω βιταμίνες επειδή είχα αναιμία με αποτέλεσμα να μου ανοίξει η όρεξη και να πάρω κάποια κιλά. Έχω αρχίσει το μαύρο ψωμί, έχω κόψει τα γλυκά και κάνω step στο σπίτι. Έχετε να μου δώσετε καμιά συμβουλή για να τα χάσω πιο γρήγορα;
Χρύσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Αγαπητή Χρύσα! Θα μπορούσες επίσης να βάλεις στο πρόγραμμα της γυμναστικής και 30 λεπτά καθημερινό γρήγορο περπάτημα. Επιπλέον, εφαρμόζοντας τους βασικούς κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής και κάνοντας μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο καθημερινό σου διαιτολόγιο μπορείς να έχεις πολύ θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην απώλεια βάρους.

Συγκεκριμένα, εφάρμοσε μικρά και συχνά γεύματα, απόφυγε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη και φρόντισε να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Απαραίτητα καθημερινά να τρως 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών, 2 μερίδες γαλακτοκομικών και να καταναλώνεις άφθονα υγρά (νερό, χυμοί, τσάι). Επιπλέον, μείωσε την προσθήκη ζάχαρης και αλατιού και μείωσε την κατανάλωση φαγητού το βράδυ (προτίμησε γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γιαούρτι με φρούτα).

Διονύσης-Άδωνις Πάνος,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμαι 26 χρόνων, 63 κιλά με ύψος 1,70μ. Ξεκίνησα δίαιτα και είμαι 59 κιλά. Κάνω κάθε μέρα γυμναστική, ποδήλατο, κοιλιακούς και προσπαθώ να πετύχω σύσφιξη και να χάσω πόντους. Τι μπορώ να κάνω όταν θα κολλήσει η ζυγαριά;
Έφη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έφη,
Από τη στιγμή που είσαι τόσο τυπική όσο λες και κάνεις συνέχεια άσκηση δεν είναι εύκολο να κολλήσει ο μεταβολισμός σου. Παρ’ όλα αυτά αν συμβεί κάτι τέτοιο να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα, να επιμένεις στη δίαιτά σου και να αυξήσεις τα υγρά. Το νερό και το πράσινο τσάι που περιέχει διπλάσια ποσότητα σε κατεχίνες ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

Ρούντου Αθηνά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc

And More