Μαρία: “Πώς θα χάσω λίπος γύρω από την κοιλιά, αλλά και στα love handles;”

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 17 χρόνων, έχω ύψος 1.67μ. και τα κιλά μου είναι 58 (πριν τις διακοπές ήταν 54) και τώρα θέλω να πάω στα 52 κιλά. Το λίπος που πήρα έχει πάει στην κοιλιά και στα πλαϊνά (γύρω από τη μέση)! Πώς μπορώ να τα χάσω αυτά τα κιλά από την κοιλιά και τα πλαϊνά; Με διατροφή ή με γυμναστική;
Mαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη! Το σωματικό σου βάρος είναι απόλυτο φυσιολογικό (δείκτης μάζας σώματος = 20.7kg/m2) και για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να μην μειώσεις περαιτέρω το σωματικό σου βάρος. Για την ομοιόμορφη κατανομή λίπους καλό θα ήταν να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:

Μη μένεις ποτέ νηστική για περισσότερο από 3-4 ώρες. Αν πέσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρατηρείται υπερέκκριση ινσουλίνης με αποτέλεσμα ό,τι καταναλώνεις να αποθηκεύεται σε λίπος, καθώς και αύξηση βουλιμίας.

Να αποφεύγεις τους απλούς υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, ζάχαρη) που προκαλούν υπερέκκριση ινσουλίνης. Αντικατέστησέ τα με καστανό ρύζι, καστανή ζάχαρη, ψωμί ολικής καθώς και ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Έτσι αυξάνεται ομαλά το σάκχαρο στο αίμα μας και ο κορεσμός κρατάει για περισσότερη ώρα.

Πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες που μας προκαλούν τον κορεσμό, όπως είναι το αυγό, ψάρι, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο.

Μη ξεχνάς ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη πρόκληση του κορεσμού και αποβάλλουν το λίπος από τα κόπρανα. Επιπλέον ενυδατώνουν τον οργανισμό και αυτό βοηθάει στον καλύτερο μεταβολισμό.

Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα. Οι κοιλιακοί δε θα βοηθήσουν ιδιαίτερα, αλλά μια αερόβια άσκηση 30 λεπτών καθημερινά θα συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στις καύσεις του λίπους.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

And More