Πόνοι περιόδου, πονοκέφαλος, αϋπνία, φούσκωμα… Ποιες τροφές μπορούν να σε βοηθήσουν;

Πόνοι περιόδου; Πονοκέφαλος; Αϋπνία; Φούσκωμα; Νεύρα; Στρες… Το ήξερες ότι υπάρχουν τροφές που βοηθάνε στους ενοχλητικούς πόνους; Η σωστή διατροφή δεν βοηθάει μόνο στο αδυνάτισμα, αλλά και στην υγεία μας. Μάθε λοιπόν ποια φαγητά βοηθούν σε τι και ξεκίνα να προσέχεις τον εαυτό σου… Πρόσθεσέ τα στο καθημερινό σου μενού και απάλυνε τους πόνους!

1. ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Ο μεγαλύτερος πόνος -μετά τη γέννα- που μπορεί να αντέξει μια γυναίκα. Ακόμα και ο χωρισμός μοιάζει παιχνιδάκι μερικές φορές μπροστά του. Μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ανυποχώρητο και βάρβαρο πόνο μέσω της διατροφής μας; Σίγουρα μπορούμε να τον απαλύνουμε. Επιλέγοντας κάποιες από τις παρακάτω τροφές, οι οποίες συντελούν αρκετά στο να αντιμετωπίσουμε τον πόνο της περιόδου.

Τροφές: δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηροί καρποί

ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ
Σύμφωνα με μια έρευνα, οι προσταγλανδίνες (ορμόνες) επηρεάζονται από τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία και ευθύνονται για αυτούς τους αφόρητους πόνους της περιόδου. Οπότε μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές ίνες, λαχανικά και χόρτα και κυρίως χαμηλή σε λιπαρά, μειώνει τη συγκέντρωση των οιστρογόνων, μιας και αυτά αυξάνονται μέσω της κατανάλωσης λιπαρών τροφών ενώ ταυτόχρονα μειώνει και την παραγωγή προσταγλανδίνης. Έτσι αυτόματα μειώνεται και ο πόνος που νιώθουμε στην κάτω κοιλιακή χώρα από την περίοδο.


2. ΧΩΝΕΨΗ

Επειδή μερικές φορές τρώμε λαίμαργα και γρήγορα, κάτω από συνθήκες άγχους, δυσκολεύουμε το στομάχι μας στο να χωνέψει το φαγητό μας. Για να μην επιβαρύνουμε το στομάχι και για να μην έχουμε αρνητικά αποτελέσματα μετά (ξέρεις δυσπεψία, φούσκωμα κτλ), καλύτερα να προτιμήσουμε κάποιες από αυτές τις τροφές.

Τροφές: γιαούρτι, αρακάς, σπόροι chia, παπάγια, βρώμη, νερό

ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ
Το στομάχι για να ξεφουσκώσει χρειάζεται έναν συνδυασμό από προβιοτικά, φυτικές ίνες και υγρά. Τα βακτήρια του γιαουρτιού βοηθούν να ρυθμιστεί η χώνεψη ενώ οι φυτικές ίνες του αρακά ή των σπόρων chia βοηθούν στο να απομακρυνθεί εύκολα κάθε περιττή και βαριά για το στομάχι τροφή. Σε περίπτωση που νιώθεις πολύ φουσκωμένη, η κατανάλωση παπάγιας θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα να χωνέψεις, καθώς περιέχει παπαΐνη, ένα ένζυμο-καταλύτης στην πέψη.


3. ΑΫΠΝΙΑ

Και είναι και εκείνα τα βράδια που στιφογυρίζουμε στο κρεβάτι και μάτι δεν μπορούμε να κλείσουμε. Όλα μας φταίνε και όλα μας ενοχλούν, ακόμα και το σεντόνι. Τι να κάνουμε για να ηρεμήσουμε και να κοιμηθούμε ευχάριστα; Να φάμε κάποια από τα επόμενα τρόφιμα!

Τροφές:
ανανάς, πορτοκάλια, μπανάνες

ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ
Όπως διαπιστώθηκε από έρευνα, τα τρία αυτά φρούτα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της μελατονίνης στο σώμα μας. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που βοηθάει στο να ελέγχουμε καλύτερα τον κύκλο του ύπνου και της αφύπνισής μας. Καταναλώνοντας λοιπόν αυτές τις τροφές ακόμα και δύο ώρες πριν τον ύπνο, βελτιώνουμε τις συνθήκες του ύπνου και κοιμόμαστε πολύ πιο εύκολα και ευχάριστα.

4. STRESS/ΑΓΧΟΣ
Δεν υπάρχει μέρα (καθημερινή τουλάχιστον) που να μην είσαι στρεσαρισμένη και αγχωμένη. Με τη δουλειά, την οικογένεια, το σχολείο ακόμα και με τη σχέση σου. Εκτός από το να ξεφυσήξεις δυνατά και να κάνεις αισιόδοξες σκέψεις τι άλλο μπορεί να βοηθήσει; Σίγουρα αυτές οι τροφές anti-stress…

Τροφές:
σπαράγγια, ψάρι, bluberries

ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ

Σύμφωνα με μελέτη, η βιταμίνη C που περιέχουν τα blueberries βοηθά στο να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης. Τα σπαράγγια από την άλλη, είναι πλούσια σε φολικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που βελτιώνει τη διάθεση. Και φυσικά τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα των ψαριών, διατηρούν την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ένα ιδανικό γεύμα για να αποβάλεις το stress είναι: 1 φλιτζάνι σπαράγγια με 150 γραμμάρια (μαγειρεμένο) σολομό και σαν επιδόρπιο 1 φλιτζάνι blueberries.


5. ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

Έχεις συχνά ημικρανίες και πονοκέφαλο; Νιώθεις το κεφάλι σου έτοιμο να σπάσει; Λίγο σπανάκι θα σε βοηθήσει και θα κάνει τα πράγματα καλύτερα. Και σου εξηγώ το γιατί…

Τροφές:
σπανάκι, μαύρο τσάι, καφές

ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ

Η καφεΐνη βοηθάει στο να απορροφήσει το σώμα πιο εύκολα όλα εκείνα τα φάρμακα που σταματούν τον πόνο. Οπότε μετά από ένα παυσίπονο, πιες λίγες γουλιές από μαύρο τσάι ή καφέ για να νιώσεις πιο γρήγορα καλά. Επίσης, διάλεξε μια τροφή πλούσια σε ριβοφλαβίνη και βιταμίνη B, όπως είναι το σπανάκι, γιατί μειώνει αποτελεσματικά τις ημικρανίες.

6. ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Εάν νιώθεις πρησμένη και βλέπεις την κοιλίτσα σου να πιέζεται από το κουμπί του τζιν, τότε φάε κάποια από τις παρακάτω τροφές. Κάθε μία έχει ένα μαγικό συστατικό που βοηθά στο να ξεφουσκώσεις και να νιώσεις αμέσως καλύτερα. Μάθε πώς!

Τροφές: σπαράγγια, καφές, μαύρο ή πράσινο τσάι, λεμόνι, αβοκάντο, παπάγια, αγγούρι, μπανάνα

ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ
Όπως είπαμε τα προβιοτικά που έχει το γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Το μαύρο ή το πράσινο τσάι τώρα, μπορούν να μειώσουν την κατακράτηση υγρών, η οποία ευθύνεται κατά κύριο λόγο και για το πρήξιμο. Επίλεξε τροφές πλούσιες σε κάλιο (όπως μπανάνα και αβοκάντο) και χρησιμοποίησε λεμόνι ως φυσικό αντιοξειδωτικό. Τα σπαράγγια, πέρα από φυσικό διουρητικό, περιέχουν και προβιοτικές ίνες, που βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων ενώ αποβάλλουν τα αέρια και το φούσκωμα. Τέλος το πυρίτιο και η βιταμίνη C που περιέχει το αγγούρι, περιορίζουν το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών.


7. ΜΥΙΚΟΙ ΠΟΝΟΙ

Συνήθως μετά από μια έντονη άσκηση στο γυμναστήριο ή πολλές φορές και όταν ο καιρός αλλάζει, δεν νιώθεις τους μύες σου να πονάνε; Εντάξει δεν είναι επειδή γέρασες, αλλά επειδή οι μύες καταπονέθηκαν. Τι να κάνεις για να μην πονάς; Ή μάλλον τι να φας για να μην πονάς; Για δες λοιπόν…

Τροφές: μπανάνα, αβοκάντο, τζίντζερ, μπρόκολο, ξηροί καρποί, γλυκοπατάτα, ξινά κεράσια, κουρκουμάς

ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ
Ένας συνδυασμός από θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο έχει αποδειχθεί πως σταματούν τον πόνο και ιδιαίτερα αυτόν που προέρχεται από τους μύες. Εάν υποφέρεις από μυικούς πόνους, πρόσθεσε στη διατροφή σου αντιφλεγμονώδεις και αντοξειδωτικές τροφές, όπως το τζίντζερ και τα blueberries. Επίσης οι ανθοκυανίνες (η ουσία που δίνει και αυτό το έντονο χαρακτηριστικό χρώμα στα κεράσια και τα μούρα) λειτουργούν ως φυσικά αναλγητικά και διώχνουν μακριά τον πόνο.


8. ΝΕΥΡΑ

“Τα νεύρα μου, το αβοκάντο μου και ένα ταξί να φύγω!” Πριν κάνεις φόνο, φάε λίγο αβοκάντο ή λίγη μαύρη σοκολάτα και ηρέμησε. Μετά πάρε το ταξάκι που ζήτησες και πήγαινε παραλία, να αγναντεύεις το πέλαγος και να μην σκέφτεσαι τίποτα και κανέναν!

Τροφές:
σολομός, αβοκάντο, άπαχη πρωτεΐνη, γιαούρτι, βρώμη, μαύρη σοκολάτα

ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ
Την επόμενη φορά που θα θέλεις να σκοτώσεις άνθρωπο από τα νεύρα σου, φάε ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα! Γιατί αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και επαναφέρει τη διάθεση σε φυσιολογικά επίπεδα (καλά λέω εγώ πως με ένα γλυκάκι όλα φτιάχνουν). Εάν βέβαια δεν σου αρέσει η μαύρη σοκολάτα, προτίμησε το ψάρι, καθώς είναι καλή πηγή αμινοξέων και τρυπτοφάνης, τα οποία αυξάνουν και αυτά την παραγωγή σεροτονίνης. Και φυσικά η πρωτεΐνη που βρίσκουμε στο κρέας, τα αυγά και τα ψάρια, σταθεροποιεί την ενέργεια αλλά και το σάκχαρο του αίματος.

Read More

And More