Κρυολόγημα: Ποιες τροφές βοηθούν στην καταπολέμησή του!

Μια υγιεινή διατροφή με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να σε κρατήσει μακριά από το φαρμακείο, ακόμα και αν είσαι άρρωστη. Αν λοιπόν βρίσκεσαι σε μια φάση που θες από μόνη σου να καταπολεμήσεις τα κρυολογήματα και τις ιώσεις της εποχής, χωρίς να προτρέξεις σε φάρμακα, σιρόπια και χάπια, δες παρακάτω τι να εντάξεις στη διατροφή σου για να νιώσεις καλύτερα σε χρόνο “ντε-τε”…

Ροφήματα… πολλά ροφήματα
Μπορεί να αφήνουν το στομάχι σου άδειο, αλλά τα ροφήματα είναι ένας γευστικός τρόπος να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες υγρών. Αν λοιπόν έχεις το στομάχι σου, επέλεξε να πιεις τσάι με τζίντζερ ή μέντα, ενώ αν νιώθεις ζάλη και κούραση, φρόντισε να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φρέσκων χυμών που θα σου προσφέρουν καλές θερμίδες και ενέργεια! Αντίθετα, αν η μύτη σου και το αναπνευστικό σου δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, προτίμησε να ρίξεις μέσα στο τσάι σου λεμόνι ή ξύδι.

Επιπλέον, οφείλεις να γνωρίζεις ότι το πράσινο τσάι ενισχύσει το ανοσοποιητικό και ειδικά αν το συνδυάσεις με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, μπορείς να δημιουργήσεις το ιδανικό φάρμακο για τον πονεμένο σου λαιμό.


Εύπεπτη πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη, είτε είσαι άρρωστη είτε υγιής, καθώς ενισχύει τη δύναμη του σώματος. Δεδομένου όμως ότι το στομάχι δεν μπορεί να κάνει την κατάλληλη πέψη όταν εσύ διανύεις μια γρίπη ή ένα κρυολόγημα, καταλαβαίνεις ότι η μπριζόλα είναι ακατάλληλη επιλογή.

Άσε που σίγουρα σε αυτήν την κατάσταση δεν θα έχεις και ενέργεια να μαγειρέψεις ένα τόσο πολύπλοκο γεύμα. Επέλεξε λοιπόν ένα πιο εύκολο πιάτο που θα σου δώσει ενέργεια, θα το χωνέψεις εύκολα και δεν θα σε κρατήσει ώρα στην κουζίνα, όπως είναι το αυγό.


Φλαβονοειδή και εσπεριδοειδή

Το μαλακό “δέρμα” που υπάρχει στα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία αυξάνουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορείς να τα προτιμήσεις και σε ψητή μορφή σε συνδυασμό με κάποιο κρέας.


Γλουταθειόνη

Η γλουταθειόνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμάει τις λοιμώξεις. Μπορείς να τη βρεις μέσα από τα καρπούζια ή τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το απλό ή το κατσαρό λάχανο.


Σούπες και ζωμούς

Είναι σαφές ότι οι ζωμοί θα σε κρατήσουν ενυδατωμένη, θα μπορέσεις εύκολα να τους χωνέψεις και θα τους απολαύσεις ευχάριστα, ακόμα και αν δεν έχεις πολλή όρεξη. Μπορείς επίσης να επιλέξεις σούπες που περιέχουν λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και κάποιου είδους άπαχης πρωτεΐνης, που θα σου προσφέρουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Σύντομα θα νιώσεις καλύτερα, καθώς η ρίγη θα υποχωρεί και θα νιώθεις ενέργεια.


Τροφές πλούσιες σε Β6 και Β12

Οι βιταμίνες Β6 και Β12 έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και μπορείς να τις βρεις στα ψάρια, στο γάλα, στο ενισχυμένο γάλα σόγιας, στα δημητριακά, στις πατάτες, στο σπανάκι.


Γιαούρτι

Σε μια γερμανική μελέτη, τα προβιοτικά στο γιαούρτι βρέθηκαν να μειώνουν τα κρυολογήματα και τη γρίπη, μέσα σε δύο ημέρες σχεδόν. Επέλεξε αυτά που περιέχουν τα βακτηριακά στελέχη Lactobacillus casei ή Lactobacillus reuteri, τα οποία βρίσκονται μέσα στο ελληνικό γιαούρτι. Επιπλέον, είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, καθώς προσφέρει 10 γραμμάρια ανά μερίδα.

Read More

And More