Έλλη: “Μπορώ να χάσω 25 κιλά χωρίς να κάνω αυστηρή δίαιτα;”

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 17 χρονών, 1.70μ. ύψος και ζυγίζω 100 κίλα. Έχασα το προηγούμενο καλοκαίρι 14 κιλά, αλλά μετά κουράστηκα και δυστυχώς, έβαλα πίσω τα κίλα που με πολύ κόπο έχασα. Τι δίαιτα θα προτείνατε για άτομα σαν και έμενα, που θέλουν να χάσουν πάνω από 25 κιλά, χωρίς όμως να μπουν στην διαδικασία μιας πολυ αυστηρής δίαιτας; Ευχαριστώ.
Έλλη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έλλη,
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε πρέπει να ακολουθήσεις κάποια πολύ αυστηρή δίαιτα, γιατί τα αποτελέσματα που θα έχεις μπορεί να σε ικανοποιήσουν όμως θα είναι περιστασιακά. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι αρχικά να εφοπλιστείς με υπομονή γιατί θα χρειαστεί αρκετός χρόνος να επιτύχεις το στόχο σου, εξάλλου μη ξεχνάς ότι ο ασφαλής ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0,5-1 κιλό την εβδομάδα, δηλαδή 2-4 κιλά το μήνα και δεύτερον να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, όπως αυτό της δίαιτας ORAC.

Με ένα τέτοιο διαιτολόγιο, δε θα στερηθείς απολύτως τίποτα αντιθέτως θα εμπλουτίσεις τον οργανισμό σου με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που έχεις ανάγκη. Επίσης, για να χάσεις το βάρος που θέλεις, δε χρειάζεται να στερηθείς αγαπημένα σου τρόφιμα, αλλά να τα περιορίσεις. Προσπάθησε να καταναλώνεις 3-5 γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και δύο ενδιάμεσα σνακ), να πίνεις αρκετό υγρά (νερό, χυμοί, πράσινο τσάι, ημίπαχο γάλα) και να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερη φυσική δραστηριότητα. Να είσαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις. Καλή σου επιτυχία!

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More