10 tips για να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή του και να ωφεληθεί και η …σχέση σας!

Ω ναι, έχουν και οι άντρες τις ανασφάλειές τους. Και με αυτές θα “δουλέψουμε” σήμερα. Γιατί αν φροντίσεις να ανεβάσεις το σύντροφό σου, τότε είναι φυσική συνέπεια να γίνει καλύτερη και η σχέση. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μας δίνει σήμερα τις ανάλογες συμβουλές για να τονώσεις την αυτοπεποίθηση του αγοριού σου και φυσικά να επωφεληθείς από αυτό 😉

1. Δεν ελέγχω διαρκώς τι συμβαίνει
Αφήνω το σύντροφό μου να αναλάβει πρωτοβουλίες, ακόμα κι αν αισθάνομαι πως θα κάνει κάτι λάθος, πχ. δεν θα κλείσει τραπέζι στο αγαπημένο μας εστιατόριο ή δεν θα κανονίσει έγκαιρα το ταξίδι μας… Άλλωστε, αν φέρομαι σαν μαμά του, πως θα τον αφήσω να “μεγαλώσει”;

2. Δίνω χώρο και χρόνο
Τον βοηθάω αφήνοντάς του χώρο να καταλάβει μόνος του τι είναι καλό και τι όχι για τη σχέση μας, χωρίς να παρεμβαίνω και να του λέω τι “πρέπει” να κάνει, χωρίς να είμαι ανυπόμονη. Αποφεύγω τις συγκρίσεις με τρίτους και το κυριότερο με πρώην συντρόφους.

3. Ενισχύω την προσπάθεια
Ναι, μπορεί να θέλω από το σύντροφό μου να είναι “αψεγάδιαστος και τέλειος”, ας μην ξεχνάω όμως πως πολλές φορές σημασία έχει ο πηγαιμός προς την Ιθάκη. Ας του επιτρέψω λοιπόν να καταλάβει την αξία της διαδρομής. Άλλωστε, όταν προσπαθεί και δεν παραμένει στάσιμος, όπως είναι φυσικό θα έρθει και το ανάλογο αποτέλεσμα.

4. Τον ενθαρρύνω να εκφράσει τα συναισθήματά του
Γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι άνδρες έχουν ενισχυθεί στο να είναι “σκληροί” και να μην αποκαλύπτουν -ως ειδικός θα τολμήσω να πω, να μην αναγνωρίζουν- πολλές φορές τα συναισθήματά τους. Και όμως, αν ενισχυθεί ένας άνδρας στην έκφρασή τους, τότε, μπορεί και ο ίδιος να “ακούσει” τις ανάγκες της σχέσης αλλά και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτογνωσία.

5. Γίνομαι σύμμαχός του
Ναι, χρειάζεται να νιώσει πως είμαι δίπλα του και όχι απέναντί του, άρα θα του είναι και πιο εύκολο να βάλει υψηλότερους στόχους και να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.

6. Είμαστε διαφορετικοί
Είτε μου αρέσει είτε όχι, είναι γεγονός πως είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικά βιώματα, διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης και συμπεριφοράς, ακόμα και διαφορετική σκέψη. Σημασία έχει να μπορούμε και οι δύο να αποδεχτούμε αυτή τη διαφορετικότητά μας, να μην μένουμε στον εγωκεντρισμό μας και να μην επιμένουμε να γίνονται τα πράγματα με το δικό μας τρόπο. Αντίθετα, μέσα από τη διαφορετικότητά μας και την κατανόησή της μπορούμε να αναπτυχθούμε πολύ περισσότερο ως ξεχωριστές οντότητες αλλά και να δώσουμε “μαζί” ευκαιρίες εξέλιξης της σχέσης μας.

7. Αναγνωρίζω τις ικανότητές του
Πόσο πιο όμορφο από το να νιώθουμε πως αναγνωρίζονται αυτά που κάνουμε; Όλοι μας έχουμε την ανάγκη άλλες φορές έμμεσα και άλλες πιο άμεσα, να ακούσουμε φιλοφρονήσεις για να “τονώσουμε” την αυτοπεποίθησή μας! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως καταφεύγουμε σε υπερβολές.

8. Ρεαλιστικές προσδοκίες
Δεν μπορώ να έχω απαιτήσεις επειδή “έτσι κάνει ο φίλος της φίλης μου…” Το τι προσδοκώ από το σύντροφό μου, ασφαλώς και έχει να κάνει με τις δικές μου προσδοκίες από εκείνον, χρειάζεται όμως “να πατούν στη γη”, διαφορετικά είναι άδικο για εκείνον, για εμένα αλλά και για τη σχέση μας!

9. Δείχνω την αγάπη μου
Δεν παραλείπω την αγκαλιά, το χάδι, το φιλί, τα γλυκά και τρυφερά λόγια. Τρόποι που δεν κοστίζουν αλλά αντίθετα μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά, εφόσον όπως έχει φανεί και από έρευνες μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις παράγονται ορμόνες που ενισχύουν την εγγύτητα και την οικειότητα.

10. Βελτιώνω και το δικό μου εαυτό
Ας έχω στο μυαλό μου πως χρειάζεται να δω που βρίσκομαι και εγώ σε σχέση με ό,τι ζητώ από τους άλλους. Αν θέλω λοιπόν πράγματι να βοηθήσω το σύντροφό μου στη δική του “ανάπτυξη”, χρειάζεται να φροντίσω και εγώ τις δικές μας εσωτερικές συγκρούσεις και να φροντίσω να αποκτήσω εμπιστοσύνη στον ίδιο μου τον εαυτό!

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Read More

And More