9 tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις σωστή επιλογή συντρόφου!

Όλες ψάχνουμε τον έναν και μοναδικό. The one. Και τελικά αυτό που ακούμε περισσότερο είναι κορίτσια, γυναίκες, φίλες, γνωστές να δηλώνουν χαριτολογώντας ότι έχουν τον “μ…μαγνήτη”. Είναι σαφές όμως ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιου τύπου μαγνήτης, απλά δικές μας κακές, λανθασμένες επιλογές συντρόφου. Γιατί η αυτοπεποίθησή μας είναι στα τάρταρα, η ανασφάλειά μας στο ζενίθ ή τα φαντάσματα του παρελθόντος κάνουν ακόμα πάρτι μέσα μας. Όπως και να ‘χει, η επιλογή συντρόφου είναι μια σημαντική υπόθεση και από αυτή εξαρτάται το παρακάτω μας, η ευτυχία μας και η ψυχική μας γαλήνη. Ο ψυχολόγος Ντόρα Μίνου είναι εδώ για να μας βοηθήσει να επιλέξουμε σωστά. Πώς; Αν τηρηθούν οι παρακάτω προϋποθέσεις…

1. Ξεφορτώσου τα φαντάσματα
Για να προχωρήσεις παρακάτω, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην έχεις εκκρεμότητες με το παρελθόν. Να έχεις ξεπεράσει ό,τι είναι να ξεπεράσεις και να έχεις ξεμπερδέψει με απωθημένα και κολλήματα. Όπως λέει και η ειδικός: “Αν το παρελθόν σε καταδιώκει ακόμα, καλύτερα να φροντίσεις να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα μέσα σου. Δεν είναι ωραίο να πληρώνει ένας “αθώος” τα λάθη ενός προηγούμενου. Και είναι γνωστό πλέον ότι οι σχέσεις “χάντζαπλαστ” δεν έχουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα.”

2. Meeting με τον εαυτό σου
Κάνε έναν εσωτερικό διάλογο, μια “συζήτηση” με τον εαυτό σου θα σε βοηθήσει αρκετά, αρκεί να είσαι αντικειμενική και ειλικρινής. “Η αυτογνωσία είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Καλό λοιπόν είναι να βλέπουμε τα λάθη του άλλου, αλλά να αναγνωρίζουμε και τα δικά μας. Σκέψου λοιπόν και εντόπισε τα λάθη σου. Παραδέξου τα και προσπάθησε να μην τα επαναλάβεις.”

3. Μη βιάζεσαι
Ναι, μερικές φορές μας πιάνει άγχος. Μια βιασύνη να προχωρήσουμε στον επόμενο, χωρίς να έχουμε σιγουρευτεί ότι είμαστε έτοιμες. “Καλό είναι να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου πριν προχωρήσεις παρακάτω”. Δεν είναι κακό να μείνεις για λίγο μόνη.

4. Ξέρεις τι θέλεις;
Σχέση να ‘ναι κι ότι να ‘ναι; Όχι. Να βρεις κάποιον, όποιος κι αν είναι, όπως κι αν είναι προκειμένου να μην είσαι μόνη; Όχι. “Σκέψου καλά. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Τι έχεις ανάγκη; Πώς θέλεις να είναι ο άνθρωπος που θα έχεις δίπλα σου; Τι σημαίνει σχέση για σένα; Γίνε συγκεκριμένη και μείνε πιστή στις επιθυμίες σου. Μην κάνεις εκπτώσεις στα βασικά θέλω σου”.

5. Έχεις αυτοεκτίμηση;
Το πόσο αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό έχεις φαίνεται. Στο παρελθόν σου, στο παρόν σου, στις πράξεις σου. Αγαπάς τον εαυτό σου; Αν όχι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις την απαραίτητη δουλίτσα με τον εαυτό σου. “Ενίσχυσε την αυτοεκτίμησή σου. Η καλή σχέση με τον εαυτό μας δύσκολα μας παρασύρει σε λάθη που ‘δεν μας αξίζουν’.”

6. Ο άντρας των… ονείρων σου
Μη γελάς. Είναι σημαντικό να έχεις μια εικόνα της σχέσης που θα ήθελες, του συντρόφου που θα επιθυμούσες. Έχεις παρατηρήσει πως ό,τι φοβάσαι συνήθως γίνεται. Ε, συμβαίνει και το αντίθετο. “Κάνε εικόνες, οραματίσου, ονειρέψου. Οπτικοποίησε στο μυαλό σου τη σχέση, φτιάξε την εικόνα που θέλεις. Προσδιόρισε πώς ακριβώς θα ήθελες έναν σύντροφο δίπλα σου. Εσύ ξέρεις τις ανάγκες σου”. Λίγο πριν σε πάρει ο ύπνος λοιπόν, αντί να μετράς άγχη και φοβίες, ταξίδεψε στην ιδανική σου σχέση. Όσο πιο συγκεκριμένη γίνεσαι τόσο καλύτερα. Καλό είναι να κάνεις και μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που θέλεις.

7. Cool girl
Μην σε πιάνει πανικός. Μην εγκλωβίζεσαι σε αυτό που δεν έχεις (σύντροφο στην προκειμένη περίπτωση) και χάνεις όλα αυτά που έχεις. Cool… “Προσπάθησε να μην χάνεις την ψυχραιμία σου και να μην σου γίνει έμμονη ιδέα η αναζήτηση συντρόφου. Μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτό. Αν ζεις μόνο για αυτό, χάνεις όλα τα υπόλοιπα.” Άσε που έχω την υποψία ότι το μπλοκάρεις και το καθυστερείς. Και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, η έντονη αυτή επιθυμία να σε οδηγήσει και σε λάθος επιλογές που δεν σου αξίζουν.

8. Τα όριά σου
Τα ξέρεις; Έχεις; Η οριοθέτηση είναι κάτι που προτείνουν όλοι οι ψυχολόγοι. “Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να θέτει τα όριά του. Η πραγματικότητα έχει αποδείξει πως όταν τα όρια είναι ασαφή ή ακόμα και ανύπαρκτα, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος, ούτε καν εκείνος που “φαινομενικά” η κατάσταση είναι υπέρ του. Και κυρίως σταματάει να σέβεται.” Μπορεί τα όρια να σε φοβίζουν, μπορεί να καταργούν τον “άνευ όρων” μεγάλο έρωτα, όμως δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Τελικά είναι οι ζώνες ασφαλείας μιας σχέσης. Και της ψυχολογίας σου φυσικά.

9. Αλήθεια λες;
Μήπως έχεις δηλώσει κάτι μόνο και μόνο για να γίνεις αρεστή; Μήπως έχεις κάνει κάτι μόνο και μόνο επειδή ήξερες ότι θα αρέσει στον άλλον, αλλά δεν είναι του στιλ σου; “Να είσαι ειλικρινής” επιμένει η ειδικός. “Να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι αυθεντική. Μην υποδύεσαι ρόλους, μην υποκρίνεσαι κάποια άλλη. Μην υιοθετείς συμπεριφορές που πιστεύεις ότι θα “επισπεύσουν” τις καταστάσεις. Δείξε ποια πραγματικά είσαι χωρίς να φοβάσαι την απόρριψη. Καλύτερα να ξέρει από την αρχή ποια είσαι και να μην το ανακαλύψει στην πορεία. Σε όποιον αρέσουμε… που λέμε. Μόνο έτσι τα πράγματα γίνονται σωστά.”

Read More

And More