Μαρία: “Μετά από ένα χρόνο σχέσης μου εξομολογήθηκε ότι έχει ψυχαναγκαστική διαταραχή”

Γεια σας,
Με λένε Μαρία (35) και έχω 2 χρόνια σχέση με έναν άνθρωπο που με κάνει πολύ ευτυχισμένη. Είναι καλός, πιστός, ειλικρινής και κάθε μέρα μου δείχνει πόσο πολύ με αγαπάει. Είναι ο άνθρωπος που θα ήθελα να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου μαζί του και το ίδιο μου έχει δείξει κι αυτός.

Μετά από ένα χρόνο σχέσης μου εξομολογήθηκε ότι έχει ψυχαναγκαστική διαταραχή (ocd). Είναι μια διαταραχή, στην οποία το άτομο βομβαρδίζεται από κακές σκέψεις για τα πρόσωπα που αγαπάει και για να νιώσει καλύτερα μέσα του κάνει κάποιες αλληλουχίες πράξεων (π.χ. πλένει τα χέρια του 10 φορές). Ο σύντροφός μου έχει ξεπεράσει αυτές τις πράξεις (καταπιέζεται και δεν πλένει τα χέρια του π.χ.), για αυτό και δεν το κατάλαβα εξ’αρχής, αλλά έχει καθημερινά τον βομβαρδισμό από αυτές τις κακές σκέψεις και υποφέρει. Δεν μπορεί να ευχαριστηθεί απλές χαρές της ζωής, και ειδικά όταν κάτι γίνεται για πρώτη φορά, αυτό τον βασανίζει πάρα πολύ.

Προσπαθώ να τον βοηθώ και έχω κάτσει μαζί του άπειρες ώρες να συζητάμε για αυτό το θέμα και να προσπαθώ να του εξηγήσω με τη λογική ότι δεν είναι λογικό να υποφέρει και να ανησυχεί για αυτές τις σκέψεις, ότι δεν είναι αληθινές, αλλά δεν υπάρχει βελτίωση. Έχουμε κάνει αρκετή έρευνα σε ελληνικά και ξένα sites για να βρούμε τεχνικές και λύσεις αλλά δεν είναι εύκολο.

Η αλήθεια είναι ότι γίνεται πολύ κουραστικό και τελευταία έχει μεγάλη έξαρση και είναι το καθημερινό μας θέμα συζήτησης, το οποίο με καταβάλει ψυχολογικά, κυρίως επειδή δεν ξέρω πώς να τον βοηθήσω. Έχουμε συζητήσει επίσης να πάει σε κάποιον ειδικό, ψυχολόγο, και το σκέφτεται σοβαρά, παρόλο που είναι άνεργος αυτόν τον καιρό. Σκέφτομαι να τον υποστηρίξω και οικονομικά, αν θα το δεχτεί.

Φοβάμαι για το μέλλον μας, γιατί δεν ξέρω αν θα χειροτερέψει κι άλλο, αν θα μπορέσει να διαχειριστεί ψυχολογικά καταστάσεις όπως γάμο και παιδιά, όπου θα χρειαστώ κι εγώ κάποιο στήριγμα, ή αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε κάποια δουλειά στο μέλλον, λόγω της έξτρα πίεσης και των απαιτήσεων.

Εσείς έχετε ξανακούσει για αυτήν τη διαταραχή; Πιστεύω θα δεχτεί να κάνει μια προσπάθεια σε ψυχολόγο αλλά θα ήθελα να βρω κάποιον που ξέρει σίγουρα αυτό το θέμα και δεν θα χάσει χρόνο και χρήματα και με τον κίνδυνο να απογοητευτεί σε κάποιον που δεν έχει ξαναασχοληθεί. Τι μου προτείνετε να κάνω γενικά;

Μαρία

H γνώμη της ειδικού…

Αγαπητή Μαρία, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ανήκει στις διαταραχές παθολογικού άγχους. Τόσο τα αίτια εμφάνισής της, όσο και τα συμπτώματα, ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος όπου αντί οι τελετουργίες ή οι ιδεοληψίες που έχει το άτομο να οδηγούν στη μείωση του άγχους και στη βίωση ασφάλειας, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Αναφορικά με τη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, αποτελεσματικές είναι οι φαρμακευτικές θεραπείες και οι ψυχοθεραπείες. Αναφορικά με τις δεύτερες, θα μπορούσες να αναζητήσεις κάποιον ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή εξειδικευμένο στη συμπεριφοριστική ή τη γνωσιακή ψυχοθεραπεία, καθώς ερευνητικά αυτές φαίνονται να είναι πιο αποτελεσματικές στην εν λόγω διαταραχή.


ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ;

Το πρώτο φιλί, το πρώτο βλέμμα, η γνωριμία. Η αμηχανία, τα ευτράπελα, το συναίσθημα. Κεραυνοβόλος έρωτας, σχέση πάθους, σχέση λάθους, χωρισμός… Στείλε τη δική σου ξεχωριστή ερωτική ιστορία και δες την δημοσιευμένη.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. Δηλαδή τον πρώτο χρόνο ήσουν ευτυχισμένη και το δεύτερο χρόνο του κάνεις την ψυχολόγο; πώς ακριβώς σε κάνει ευτυχισμένη αυτός;

  2. Αγαπητη Μαρια ,δε θα πω πολλα και δε θα σε κουρασω …ειμαι ψυχολογος και εχω συναναστραφει σε προσωπικο επιπεδο ατομο με OCD … οποτε μπορω να σου πω τη γνωμη μου και ως ειδικος και ως ανθρωπος χωρις την επαγγελματικη μου ιδιοτητα… η επισκεψη σε ψυχολογο θα βοηθουσε ,δες αν ο δημος σου εχει ψυχολογο που παρεχει υπηρεσιες χωρις οικονομικη επιβαρυνση , ειναι νευρωση και οχι ψυχωση ,οποτε δεν κινδυνευεις αν σου εχει περασει απο το μυαλο ,δεν εχει να κανει με τρελα η σχιζοφρενια… το αντιθετο..ειναι μια αγχωδης διαταραχη που μπορει να ελεγχθει, οι ανθρωποι με ocd ξερουν οτι αυτο που σκεφτονται δεν ειναι λογικο, εχουν ελεγχο της πραγατικοτητας, απλως βασανιζονται …. αν ειναι ο ανθρωπος σου μην τον αφησεις να φυγει ,η ocd μπορει να υποχωρησει και να ειναι πιο λειτουργικο το ατομο , υπαρχουν τοσοι ανθρωποι αναμεσα μας που υποφερουν… χρειαζεται υπομονη βοηθεια ,οχι πιεση … ολα θα πανε καλα …

  3. Πώς είστε τόσο σίγουροι ότι ο φίλος σου ότι πάσχει από ψυχαναγκαστική διαταραχή; Έχει διαγνωστεί ή από ψάξιμο σε ιστοσελίδες στο ιντερνετ; Αφήστε τις διαγνώσεις για τους επιστήμονες. Αν το πρόβλημα είναι η έλλειψη χρημάτων ψάξτε στο Δήμο σας για δωρεάν ψυχολόγους (υπάρχουν και κάποιοι είναι εξαιρετικοί).

  4. Το θέμα αυτό θα πρέπει να το αξιολογήσει ένας έμπειρος ψυχίατρος. Δεν μπορεί κανείς να λύσει τέτοιου είδους σοβαρά θέματα ούτε από το internet ούτε από τις γνώμες άλλων που δεν είναι ειδικοί σε αυτά τα θέματα. Σίγουρα σε στενοχωρεί αυτή η κατάσταση αφού με αυτόν τον άνθρωπο σκέφτεστε για γάμο και για οικογένεια. Το ότι είναι ένας καλός άνθρωπος και σε αγαπάει είναι πολύ σημαντικό όπως πολύ σημαντικό είναι το μέλλον σου και το μέλλον των παιδιών που θα φέρετε σε αυτή την ζωή. Θέλει μεγάλη ωριμότητα και λογική πέρα από τα συναισθήματα που τρέφεις γιαυτον για να πάρεις πολύ σημαντικές αποφάσεις με την βοήθεια όπως είπα και πιο πάνω ενός έμπειρου ψυχιάτρου. Σου εύχομαι καλή τύχη.

  5. Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές. Να σημειώσω ότι και τον 2ο χρόνο της σχέσης μας είμαι ευτυχισμένη κι ερωτευμένη μαζί του, δεν σημαίνει ότι έχω αλλάξει αισθήματα για εκείνον, κι αυτός με αγαπάει, με στηρίζει σε ότι κάνω και τον νιώθω πλήρως αφοσιωμένο σε μένα. Θέλω να τον βοηθήσω, απλα νιώθω ότι σε αυτό το θέμα δεν μπορώ (δεν έχω τις γνώσεις, αλλά μάλλον ούτε και την υπομονή). Το ξέρω ότι ένας ψυχολόγος θα βοηθήσει και θα διαγνώσει σωστά το πρόβλημα, θα το ψάξω και για τους ψυχολόγους του Δήμου που μου προτείνατε, δεν το γνώριζα ότι υπάρχουν και δωρεάν, και θα του το προτεινω.

  6. Καλησπέρα Μαρία. Έχω και εγώ ocd και ήθελα να σου πω δυο λόγια. Η ιδιοψυχαναγκαστικη διαταραχή μπορεί να σε φέρει σε μια τρομερή κατάσταση. Να σε κάνει να φοβάσαι τις δικές σου τις σκέψεις. Να βυθιστείς στον δικό σου κόσμο, με τον χρόνο να μένει ακίνητος πολλές φορές, χωρίς να αισθάνεσαι ότι περνάει. Να αμφιβάλεις για το αν έκανες κάτι κακό η αν έκανες κάποιο λάθος .
    Πολλοί που έχουν αυτήν την ασθένεια νομίζουν ότι θα τρελαθούν και ότι θα χάσουν τα λογικά τους. Αυτό όμως Μαρία δεν συμβαίνει. Δεν οδηγεί σε άλλες σοβαρές ασθενείς όπως η σχιζοφρένια. Είναι ιάσιμη. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις νωρίς το πρόβλημα και να πας για βοήθεια σε κάποιον ψυχολόγο. Η φαρμακευτική αγωγή μαζί με την Γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία είναι η καλύτερη λύση.
    Πρέπει να έχεις υπομονή όμως προς τον σύντροφο σου. Ελπίζω να είστε ακόμα μαζί και να έχει λυθεί το πρόβλημα του φίλου σου.

Πες μας τη γνώμη σου, στείλε το σχόλιό σου!

And More