Πόσο μπορεί η καραντίνα να “πλήξει” την αυτοπεποίθησή μας; Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου

Lockdown. Και η ψυχολογία μας μοιάζει με roller coaster. Μία την κουμαντάρουμε και ανεβαίνει, μία μας κουμαντάρει και πέφτουμε. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε πολύ ιδιαίτερες καταστάσεις και πρέπει να φανούμε αντάξιες του εαυτού μας. Να μην επιτρέψουμε στην καραντίνα να ψαλιδίσει την αυτοπεποίθησή μας και να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε από αυτήν την δύσκολη κατάσταση. Ας το δούμε σαν πρόκληση να γίνουμε καλύτερες, ας το δούμε σας πρόκληση να μάθουμε καινούρια, πιο θετικά πράγματα. Σε αυτήν την προσπάθεια, σύμμαχός μας είναι το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης και ενίσχυσης δεξιοτήτων για τη γυναίκα και το παιδί, Sandream. Οι ειδικοί του είναι εδώ για να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε χωρίς να “πληγώσουμε” την αυτοπεποίθησή μας και να βρούμε τη δύναμη που δεν ξέραμε ότι έχουμε. 

-Πόσο και πώς μπορεί η καραντίνα να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας;
Η περίοδος της καραντίνας, την οποία διανύουμε ξανά, μας κάνει τρωτούς και ευάλωτους, έτσι ώστε χάνουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα και, ως συνέπεια, την αυτοπεποίθησή μας. Θέλω όμως να επισημάνω ότι όσο περισσότερο ασχολούμαστε με τα αρνητικά που προκαλεί ο εγκλεισμός μας στο σπίτι, δηλαδή όσο περισσότερο τους δίνουμε αξία, τόσο η ψυχική μας υγεία κλονίζεται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενοχικών προβληματικών συμπεριφορών ως προς τον εαυτό μας. Άρα, ναι, θα μπορούσα να πω ότι η αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας επηρεάζεται αρνητικά από την καραντίνα, όσο αυτή δεν κάνει κάτι για να τη βιώσει διαφορετικά και να τη μετατρέψει σε μια ωφέλιμη για αυτήν κατάσταση. Είναι απαραίτητο κάθε γυναίκα να υιοθετήσει μια πιο θετική στάση την περίοδο αυτή, χωρίς βέβαια να κλείνει τα μάτια στις δυσκολίες. Πώς θα γίνει αυτό; Η αυτοπεποίθησή μας εξαρτάται από εμάς τις ίδιες και το κλειδί για να τη βρούμε είναι μέσα μας.

-Με δεδομένο ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μην πέσουμε, να μην χάσουμε την επαφή με τον εαυτό μας και να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας;
Προκειμένου, λοιπόν, να βιώσουμε όσο πιο ανώδυνα (και φυσιολογικά) γίνεται την κατάσταση αυτή, θα πρέπει να τροφοδοτούμε τον εαυτό μας με ερεθίσματα που μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς και μας ανεβάζουν τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη -γνωστές και ως “ορμόνες της χαράς”, τις χημικές ουσίες δηλαδή που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων, μειώνουν τις καταθλιπτικές διαταραχές, βοηθούν στον αυτοέλεγχο και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας. Το παν είναι να καταφέρουμε να χτίσουμε σωστά τον αυτοέλεγχο, για να μπορέσουμε να αντικρούσουμε το συναίσθημα της δυσφορίας που μας διακατέχει. Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία για να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, να δοκιμάσουμε πράγματα που πριν δεν προλαβαίναμε να κάνουμε και να υιοθετήσουμε μια διαφορετική στάση ζωής.

-Υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε; Κάποιες δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν;
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μικρό πλάνο δραστηριοτήτων για κάθε μέρα που περνά, έτσι ώστε να δίνουμε κίνητρα στον εαυτό μας. Αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε συναισθηματική δυσφορία ή ψυχολογική αστάθεια είναι η έλλειψη κινήτρων. Πρέπει να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει η περίοδος της καραντίνας.

Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι σε μια τέτοια κατάσταση μας δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουμε κάποιες βλαβερές συνήθειες και να δώσουμε ξεχωριστή σημασία στον υγιεινό τρόπο ζωής, π.χ. μαγειρεύοντας υγιεινά γεύματα. Εάν μάλιστα ζητήσουμε βοήθεια από τα παιδιά ή τον σύντροφό μας, εκτός του ότι βοηθάμε στην αποτοξίνωση του οργανισμού, δημιουργούμε μια σχέση υγειούς ισορροπίας και θετικής αλληλεπίδρασης με την οικογένεια ή τον σύντροφό μας.

Μια άλλη ενέργεια, την οποία θα έλεγα ότι οι περισσότεροι από εμάς φοβόμαστε να τολμήσουμε, είναι αυτή της ενδοσκόπησης και της συζήτησης με τον εαυτό μας. Παρότι ακούγεται περίεργο (ίσως και δύσκολο), την περίοδο αυτή μας δίνεται η ευκαιρία να βγούμε από τη ζώνη άνεσης και να ανακαλύψουμε -μέσα από την ανασκόπηση που θα κάνουμε- τυχόν λάθη ή παρορμητικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουμε ενδεχομένως άλλη προσέγγιση ή διαφορετικούς τρόπους χειρισμού μιας προβληματικής κατάστασης.

Η σωματική άσκηση, όπως και η εκμάθηση μιας νέας ξένης γλώσσας ή μια καινούρια πνευματική δραστηριότητα καταπολεμούν τα στρεσογόνα συναισθήματα. Πρέπει να μάθουμε την αρνητική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε χωρίς τη θέλησή μας, να τη μετατρέπουμε σε θετική. Είναι δύσκολο, το ξέρω, αν μονίμως όμως ψάχνουμε για δικαιολογίες, θα στερούμαστε τα θετικά που μπορούν να προκύψουν από την κατάσταση αυτή.

 

-Ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε; Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε;
Η φιλοσοφία μας στο Sandream είναι να μη λέμε και να μην επικεντρωνόμαστε ΠΟΤΕ στο τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε. Ο λόγος είναι ότι ο εγκέφαλός μας έχει την τάση πολλές φορές να προσκολλάται στα αρνητικά και να θέτει από μόνος του εμπόδια (που τείνουμε να τα θεωρούμε αξεπέραστα). Άρα, όταν βλέπουμε ότι κάτι -αντί να μας πηγαίνει μπροστά, μας δημιουργεί συναισθήματα δυσφορίας και μας καθηλώνει, το κλειδί είναι να ψάξουμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης, για να λύσουμε και να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.

 

-Από την εμπειρία σας, ποιο είναι το στοιχείο που υπονομεύει κυρίως την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας;
Πολλές φορές εμάς τις γυναίκες μας διακατέχει μια αναβλητικότητα που οδηγεί σε φαύλο κύκλο. Αναβάλλουμε εργασίες, δύσκολες συζητήσεις, συναισθήματα, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η σχέση με τον εαυτό μας και να χάνεται η αυτοπεποίθησή μας. Η αναβλητικότητα, λοιπόν, είναι κάτι που κάθε γυναίκα πρέπει να δουλέψει και να προσπαθήσει να αλλάξει, βρίσκοντας κίνητρα εκεί που φαίνεται ότι δεν υπάρχουν. Ακούγεται ανέφικτο, αλλά με κατάλληλες στρατηγικές και τεχνικές και αξιοποιώντας τον χρόνο προς όφελός της μπορεί να το καταφέρει, σπάζοντας έτσι τον φαύλο κύκλο αναβλητικότητας και έλλειψης αυτοπεποίθησης.

 

-Πώς θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε της καραντίνας και να βγούμε καλύτερες;
Θέλω να τονίσω κάτι που, άθελά μας πολλές φορές, συχνά ξεχνάμε: πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε και να μην παραπονιόμαστε συνεχώς για αυτά που μας λείπουν ή για αυτά που θα θέλαμε να έχουμε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η καραντίνα -παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί- μας κάνει τη χάρη να μας δώσει ένα πολύ σημαντικό αγαθό: αυτό της εκτίμησης όσων έχουμε κι όσων έχουμε πετύχει. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που καθημερινά βιώνουν άσχημες καταστάσεις και στερούνται πράγματα που για μας είναι αυτονόητα, όπως ένα σπίτι για παράδειγμα, στο οποίο γκρινιάζουμε ότι είμαστε κλεισμένοι. Άρα, όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να στεναχωριέται για μικροπράγματα ή να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια κατάσταση, θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να νιώσουμε ευγνωμοσύνη. Είναι κι ένας τρόπος αυτός για να βάλουμε φρένο στην ηττοπάθειά μας.

 

-Κλείνοντας, θα μπορούσατε να μας πείτε κάποιο “μυστικό”, κάποιο τρικ που θα μας βοηθήσει εκείνες τις στιγμές που νιώθουμε να χάνουμε τη δύναμή μας;
Όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κατάσταση, μαθαίνουμε να αλλάζουμε την οπτική μας για αυτήν. Στο Sandream δουλεύουμε έχοντας ως κύριο άξονα τη μετατροπή μιας αρνητικής κατάστασης σε θετική, με σκοπό να κερδίζουμε περισσότερα από όσα χάνουμε.

Επικεφαλής του κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης και ενίσχυσης δεξιοτήτων για τη γυναίκα και το παιδί Sandream είναι η κ. Σαντρίν Οσκιάν. Οι πεπειραμένοι life coaches και οι ειδικοί παιδαγωγοί του κέντρου  συνεχίζουν αυτήν τη δύσκολη περίοδο να παρέχουν online τις συμβουλευτικές τους υπηρεσίες.

Τηλ. επικοινωνίας: 6944367218
 
Follow us: 

And More