Κυκλική ευεξία: Η φιλοσοφία διατροφής που ευθυγραμμίζεται με τους ρυθμούς της φύσης

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη σεζόν νιώθουμε φυσικά την ανάγκη για πιο «θρεπτικές» γεύσεις όπως σούπες, ζεστά ροφήματα, ψητά λαχανικά και μυρωδικά που θυμίζουν «γη».

Αυτή η ενστικτώδης στροφή δεν είναι απλώς συνήθεια, είναι έκφραση των κυκλικών μοτίβων της φύσης, που ασπάζονται η Ayurveda αλλά και η chrononutrition (διατροφή με βάση τον κιρκαδικό ρυθμό).

Η σοφία της Ayurveda

Σύμφωνα με την Ayurveda, κάθε εποχή επηρεάζει τα ενεργειακά μας συστήματα, τα λεγόμενα doshas. Το φθινόπωρο κυριαρχεί το Vata, στοιχείο που συνδέεται με τον αέρα και τον αιθέρα: ξηρότητα, κρύο, αστάθεια. Όταν το Vata είναι σε υπερένταση, μπορεί να νιώθουμε κούραση, νευρικότητα, αϋπνία ή προβλήματα πέψης.

Για να επαναφέρουμε την ισορροπία, η Ayurveda προτείνει ζεστά, μαγειρεμένα φαγητά, με έμφαση στις γλυκές, ξινές και αλμυρές γεύσεις. Οι τροφές αυτές «κατευνάζουν» το Vata και προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας.

Τι να προτιμήσεις:

  • Μαγειρεμένα δημητριακά όπως βρώμη, ρύζι, κινόα ή κεχρί.
  • Ρίζες και λαχανικά εποχής όπως γλυκοπατάτες, κολοκύθα, καρότα, παντζάρια.
  • Ζεστές σούπες με φακές, mung beans ή κολοκύθα.
  • Φρέσκα βότανα και μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ και κύμινο.
  • Καλή ενυδάτωση με ζεστά ροφήματα όπως γάλα με κρόκο Κοζάνης, τσάι με μάραθο ή χαμομήλι.

Αντίθετα, καλό είναι να μειώσεις τα ωμά, παγωμένα φαγητά, καθώς επιτείνουν το Vata, αφήνοντάς σε κουρασμένη.

Η προσέγγιση της chrononutrition

Η chrononutrition, δηλαδή η διατροφή σύμφωνα με τους κιρκαδικούς ρυθμούς, μας υπενθυμίζει ότι δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε.

Το σώμα μας αντιδρά διαφορετικά σε κάθε ώρα της ημέρας και η ευθυγράμμιση με αυτόν τον ρυθμό μπορεί να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία, την ενέργεια και τη διάθεση.

Το φθινόπωρο, καθώς η μέρα μικραίνει και το φως μειώνεται, το σώμα προσαρμόζεται σε πιο αργούς ρυθμούς. Για να το υποστηρίξουμε:

Πρωινό: Προτίμησε ένα ζεστό, θρεπτικό πρωινό όπως porridge με μήλο, κανέλα και καρύδια.

Μεσημεριανό: Το πεπτικό «πυρ» είναι στο ζενίθ του. Ιδανική ώρα για το κύριο γεύμα, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

Βραδινό: Θα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ και νωρίς, γύρω στις 19:00–20:00, για να επιτρέψει στο σώμα να αποτοξινωθεί τη νύχτα.

Όπως η φύση μαζεύει την ενέργειά της το φθινόπωρο, έτσι κι εμείς καλούμαστε να επιβραδύνουμε, να στραφούμε προς τη θρέψη και τη φροντίδα. Η εποχικότητα δεν είναι τάση, είναι τρόπος επανασύνδεσης με το σώμα και το περιβάλλον.

Φωτογραφίες: istock.

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164