Τα 7 κλασσικά βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάθε παιδί

Δεν υπάρχει καλύτερη συντροφιά από εκείνη ενός καλού βιβλίου, καμιά φορά ξεπερνά και την συντροφιά των καλών φίλων. Η μυρωδιά τους, ο ήχος που κάνουν οι σελίδες όταν γυρίζουν και οι εικόνες που φτιάχνεις με το μυαλό σου καθώς διαβάζεις μια-μια τις λέξεις τους είναι δώρα που δύσκολα βρίσκεις αλλού.

Αυτήν την εμπειρία είναι σημαντικό να την ζήσουν και τα παιδιά και να μάθουν να αγαπούν τα βιβλία για να μπορούν να ξεφεύγουν μαζί τους σε νέους κόσμους μαγικούς και ξεχωριστούς.

Παρακάτω ακολουθούν 5 κλασσικά βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που πρέπει κάθε παιδί να διαβάσει…

Ο Μικρός Πρίγκιπας, Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερί

Η υπόθεση είναι γνωστή: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του στην έρημο και εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο αγόρι, τον μικρό πρίγκιπα, … που θέλει να μάθει τα πάντα για τους ανθρώπους. Ένα βιβλίο που απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους και συγκινεί. Γεμάτο φιλοσοφικούς στοχασμούς, αφορμή για σκέψη και ευαισθητοποίηση και σίγουρα ένας ύμνος για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη φιλία.

Ηλικίες: 7 +

Το καπλάνι της βιτρίνας, Άλκη Ζέη

Πρωταγωνιστές στο βιβλίο είναι δύο μικρά  κορίτσια που μεγαλώνουν στη Σάμο το1936. Το καπλάνι είναι ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται μέσα στη βιτρίνα του σαλονιού του σπιτιού τους, και η αφορμή για τις μαγικές ιστορίες που τους διηγείται ο ξάδερφός τους, ο Νίκος, φοιτητής στην Αθήνα. Το βιβλίο αυτό αποτελεί σταθμό για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και παρόλο που γράφτηκε το 1963 εξακολουθεί να αγαπιέται πολύ από τα παιδιά.

Ηλικίες: 11+

Παραμύθι χωρίς όνομα, Πηνελόπη Δέλτα

Τα γεγονότα της ιστορίας συμβαίνουν σε μια φανταστική χώρα, όπου ο  βασιλιάς της, ο Αστόχαστος, την έχει οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής.  Μονό ο γιος του, ο Συνετός μαζί με τη μικρή του αδελφή, την Ειρηνούλα,  προσπαθούν να σώσουν τη χώρα τους. Ο Συνετός, (προφανώς τα ονόματα  δεν είναι τυχαία- Παλάβω η βασίλισσα, Ζήλιω και Πικρόχολη οι άλλες δύο  κόρες) κατορθώνει τελικά να εμπνεύσει στον απελπισμένο λαό εμπιστοσύνη  και τελικά κατορθώνουν όλοι μαζί να αντιμετωπίσουν τους κακούς εισβολείς  και να αναδιοργανωθεί το κράτος.

 Ηλικίες: 9+

Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες, Ιούλιος Βερν

Ο Ιούλιος Βερν είχε το μαγικό χάρισμα να βλέπει και να φαντάζεται πολύ μπροστά από την εποχή του. Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Φιλέας Φογκ στοιχηματίζει πως μπορεί να κάνει τον γύρω του κόσμου σε 80 μέρες, και μαζί με τον υπηρέτη του, Πασπαρτού, ξεκινούν το ταξίδι τους. Οι καταπληκτικές περιγραφές του Ιούλιου Βερν αλλά και οι ολοζώντανοι ήρωές του είναι σίγουρο ότι θα συνεπάρουν τους αναγνώστες, και τα παιδιά θα μυηθούν εύκολα στη λογοτεχνία.

Ηλικίες: 8+

Μαίρη Πόπινς, Π. Λ Τράβερς

Mε μια ομπρέλα στο χέρι, ένα καπέλο με λουλούδια, τη φούστα ως τους αστραγάλους, αυτή είναι η Mαίρη Πόππινς. O ανατολικός άνεμος την έφερε, ο δυτικός την πήρε, φουσκώνοντας την ομπρέλα της. Έτσι ταξιδεύει η Mαίρη Πόππινς. Ξέρει τη γλώσσα των πουλιών και τη νύχτα σκαρφαλώνει σε μια σκάλα, για να κολλήσει αστέρια στον ουρανό. Όλα ξέρει να τα κάνει η Mαίρη Πόππινς. H Tζέιν και ο Mίκαελ θυμώνουν, καμιά φορά, μαζί της, γιατί είναι αυστηρή και τους ειρωνεύεται. Kι όμως, την αγαπούν με όλη τους την καρδιά. H “Mαίρη Πόππινς” είναι ένα μεγάλο κλασικό έργο της αγγλικής φιλολογίας που διδάσκει και ψυχαγωγεί τα παιδιά.

Ηλικίες: 12+

Ο θησαυρός της Βαγίας,  Ζωρζ Σαρρή

Ένα βιβλίο μυστηρίου και αγωνιάς είναι ο  γνωστός από τα παιδικά μας χρόνια θησαυρός της Βαγίας! Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αίγινα όπου μια παρέα παιδιών προσπαθούν να λύσουν ένα αίνιγμα από το παρελθόν, με σκοπό να βρουν έναν κρυμμένο θησαυρό. Τέλειο καλοκαιρινό βιβλίο για παιδιά με πολύ σασπένς!

Ηλικίες: 10+

Ο Τρελαντώνης, Πηνελόπη Δέλτα

Μια παρέα τεσσάρων αδελφιών έρχονται από την Αλεξάνδρεια για τις θερινές τους διακοπές στο αρχοντικό σπίτι της θείας Μαριέτας και του θείου Ζωρζή, στο λόφο της Καστέλας στον Πειραιά. Και τότε ένας ολόκληρος κόσμος, μια άλλη εποχή ξετυλίγεται. Πρωταγωνιστές είναι τα τέσσερα παιδιά, το καθένα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις ιδιαιτερότητές του. Η μεγάλη η Αλεξάνδρα, σοβαρή και πιο μετρημένη. Η Πουλουδιά –η λογοτεχνική περσόνα της Πηνελόπης Δέλτα- πιο αντιδραστική αλλά και πιο προβληματισμένη για τις συμπεριφορές παιδιών και ενηλίκων.

Ηλικίες: 7 έως 11

 

Read More

And More