Karl Lagerfeld: Η iconic Villa Jako που ταυτίστηκε με το όνομα του σπουδαίου οραματιστή

Για περισσότερα από 60 χρόνια, αποτέλεσε εμβληματική φιγούρα στον χώρο της μόδας, καταφέρνοντας να αλλάξει το τοπίο της βιομηχανίας και να ορίσει νέες βάσεις για την πορεία των μεγαλύτερων fashion houses του κόσμου. Ως creative director της Chanel για πάνω από τρεις δεκαετίες, αλλά και του οίκου Fendi από το 1965, ο Karl Lagerfeld υπήρξε ένας εμπνευσμένος δημιουργός που μετέτρεψε το όραμά του σε πολιτιστική παρακαταθήκη. Ως άνθρωπος των Τεχνών, καταπιάστηκε με όλες τις μορφές τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την έκθεση γλυπτικής, Architectures, την οποία παρουσίασε στην παριζιάνικη γκαλερί Carpenters Workshop τον Οκτώβριο του ’18 με τα πρώτα γλυπτά που φιλοτέχνησε ποτέ (περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ). Με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου οραματιστή σε ηλικία 85 ετών, θυμόμαστε ξανά την Villa Jako, την iconic έπαυλη που ταυτίστηκε με το όνομά του και αποτέλεσε το “haute couture” σπίτι του για περίπου μια δεκαετία.

Μπορεί να έχουν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία φορά που ο Karl Lagerfeld διέμεινε στην υπερπολυτελή βίλα του στο Αμβούργο, από όπου μάλιστα κατάγεται, ωστόσο μέχρι σήμερα η οικία διατηρεί αλώβητο το ξεχωριστό στυλ και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του κορυφαίου σχεδιαστή μόδας! Η έπαυλη που ο ίδιος απέκτησε το 1991 και ονόμασε Villa Jako προς τιμήν του αδικοχαμένου και επί 18 χρόνια συντρόφου του Jacques de Bascher, παρέμεινε στην ιδιοκτησία του για συνολικά επτά χρόνια, διάστημα κατά το οποίο ο Lagerfeld φρόντισε να αφήσει το αισθητικό “αποτύπωμά” του σε όλη την έκτασή της!

Σε μια ιδιωτική έκταση 12 στρεμμάτων, η Villa Jako -που χρονολογείται από το 1920- στέκει “αγέρωχη” για περίπου 100 χρόνια, καταγράφοντας την σύγχρονη ιστορία με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο! Αυτό διαφαίνεται και στην σημερινή όψη της, μιας και το αντιπροσωπευτικό δείγμα κλασικής αρχιτεκτονικής, αντλεί την έμπνευσή του από την Ρωμαϊκή εποχή, παρά τον μεταγενέστερο χαρακτήρα της, αντικατοπτρίζοντας έτσι τις διαφορετικές προσλαμβάνουσες που έλαβαν χώρα κατά τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η εκθαμβωτική βίλα βρίσκεται σε μια ιδιωτική περιοχή που απολαμβάνει την αποκλειστική θέα στον ποταμό Elbe! Με δύο ορόφους που “ξετυλίγονται” σε συνολικά 445 τ.μ., η έπαυλη ανακαινίστηκε πλήρως από τον Lagerfeld σε συνεργασία με την συντηρήτρια τέχνης, Renate Kant, και μέχρι σήμερα διατηρεί τις αισθητικές καταβολές του σχεδιαστή. Μάλιστα, η κατοικία αποτέλεσε ορόσημο στην ζωή του, μιας και κατά την χρονική περίοδο που έζησε σε αυτή έγραψε το βιβλίο του, Ein Deutsches Haus (Ένα Γερμανικό Σπίτι), ενώ εκεί έγιναν και τα γυρίσματα του ομώνυμου αρώματος Jako, που δημιούργησε ο ίδιος αποχαιρετώντας το σπίτι.

Κομβικό σημείο της βίλας αποτελεί το αίθριο που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του εσωτερικού της και γύρω από το οποίο εκτείνονται όλοι οι υπόλοιποι χώροι. Από εκεί, όπου πλέον “στεγάζεται” η τραπεζαρία, οδηγείται κανείς σε τρία διαφορετικά δωμάτια: την κουζίνα στην δυτική πτέρυγα, ένα κινεζικής αισθητικής καθιστικό στην ανατολική πτέρυγα, ενώ ακριβώς μπροστά του “απλώνεται” το κεντρικό σαλόνι του σπιτιού. Εδώ, σε 80 τ.μ., το καθιστικό περιλαμβάνει ένα μείγμα contemporary και κλασικού σχεδιασμού, όπως άλλωστε και ολόκληρη η έπαυλη. Με οροφές που έχουν επενδυθεί με φύλλο χρυσού, αλλά και τρεις θολωτές μπαλκονόπορτες που οδηγούν στους κήπους, το κεντρικό καθιστικό εκπέμπει την νεοκλασική αίγλη που τόσο αγάπησε ο designer. Άλλωστε, κίονες Ιωνικού και Δωρικού ρυθμού βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την έκτασή του, προσδίδοντας ακόμη περισσότερη φινέτσα σε έναν ούτως ή άλλως εμβληματικό αρχιτεκτονικό ρυθμό.

Στο δεύτερο επίπεδο του σπιτιού “φιλοξενούνται” οι τρεις κρεβατοκάμαρες σε μια έκταση 127 τ.μ., οι οποίες περιλαμβάνουν en suite μπάνια και γκαρνταρόμπες, ενώ η διάταξή τους μοιάζει να περιτριγυρίζει μία εκπληκτική βιβλιοθήκη, πάνω από το αίθριο. Μάλιστα, οι New York Times έχουν ανακηρύξει την Villa Jako ως το πιο όμορφο σπίτι που έχει δημιουργήσει ποτέ ο Karl Lagerfeld!

And More