Εκτός και επί τα… καυτά! Ώρα να ασχοληθούμε με τη διακόσμηση των εξωτερικών χώρων του σπιτιού

Ο interior designer, Ευάγγελος Μιχέλης, αναγνωρίζει ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τους εξωτερικούς χώρους και προτείνει tips, ιδέες και υλικά που θα κάνουν τη διαφορά…

Ο υδράργυρος ανεβαίνει, το καλοκαίρι πλησιάζει και ήρθε επιτέλους η στιγμή να ασχοληθούμε με τους εξωτερικούς χώρους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την εσωτερική διακόσμηση. Κήποι, βεράντες, αυλές, ταράτσες και μπαλκόνια έχουν πια την τιμητική τους, ενώ λουλούδια, διακοσμητικά αξεσουάρ, outdoor υφάσματα και χαλιά, έπιπλα κήπου και όχι μόνο, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρόλα αυτά, καλό θα είναι να σημειώσουμε ότι ο εξωτερικός χώρος της κύριας ή εξοχικής κατοικίας δεν μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, αντίθετα θα πρέπει αισθητικά να αποτελεί προέκταση του εσωτερικού -μια νοητή συνέχειά του.

 

Καινοτομίες, φυσικά υλικά και vintage αίσθηση
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει στο να έχουμε πλέον στη διάθεσή μας μια πληθώρα υφασμάτων και σχεδίων, ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε μοναδικές συνθέσεις που παράλληλα αντέχουν στις συχνά “σκληρές” εξωτερικές συνθήκες (ήλιος, βροχή, υψηλές θερμοκρασίες κ.λπ.). Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπουμε πως στη συγκεκριμένη βεράντα έχουν συνδυαστεί ένα τραπέζι και αξεσουάρ εσωτερικού χώρου με outdoor υφάσματα σε χαλί, καναπέ και πουφ με print που μοιάζει με μάρμαρο. Αυτομάτως δημιουργείται ένα μοναδικό σκηνικό κομψότητας με κύρια, ωστόσο, χαρακτηριστικά την άνεση και την εργονομία. Ταυτόχρονα, η μελετημένη τοποθέτηση φυτών και λουλουδιών παίζει βασικό ρόλο στην αίσθηση χαλάρωσης.

Σε προστατευμένα αίθρια μάς δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα για πλούσια διακόσμηση. Η χρήση ταπετσαρίας με έμπνευση από τη φύση αλλά και η παρουσία φυτών είναι μια δυνατή τάση που κερδίζει τις εντυπώσεις δημιουργώντας ένα διάλογο ανάμεσα στο μέσα και το έξω. Ευφάνταστα prints, γεωμετρίες και χρώματα ενισχύουν τη διάθεση ανανέωσης, ενώ φυσικά υλικά, όπως: ξύλο, ψάθινα χαλιά και ανεμιστήρες οροφής από μπαμπού αποτελούν μια κλασική επιλογή που βοηθά στην αποσυμπίεση από την ένταση της καθημερινότητας.

Τα vintage έπιπλα κήπου είναι και θα παραμείνουν διαχρονική αξία, παρότι φέτος τα προτείνουν σαν την πιο hot τάση της διακόσμησης. Ξαπλώστρες από μπαμπού σε λευκό χρώμα σε συνδυασμό με 70’s υφάσματα και fer forge καρέκλες και τραπέζια δίνουν το στίγμα του παρελθόντος.

Οι εναλλαγές χρήσης και διαφορετικών δράσεων στους εξωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με την κατάλληλη διακόσμηση, προκαλούν ένα ευχάριστο συναίσθημα. Για παράδειγμα, η ιδέα της δημιουργίας ενός ιδιαίτερου εξωτερικού ντους περιτριγυρισμένο από μπαμπού και τροπικά φυτά στη βεράντα, δημιουργεί μια όαση δροσιάς μέσα στο αστικό τοπίο δίνοντας την ψευδαίσθηση της απόδρασης στη φύση.

Η διακόσμηση του περιβάλλοντα χώρου μιας πισίνας μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία, όπως αυτά που έχουμε ήδη αναφέρει -φυτά, ξύλο, εντυπωσιακά print- αλλά και πουφ με διπλή χρήση, για ηλιοθεραπεία, είτε περιμετρικά της πισίνας είτε μέσα σε αυτή.

Outdoor χαλιά σε έντονες αποχρώσεις και η μίξη διαφορετικών σχεδίων και μοτίβων στα υφάσματα δημιουργούν μια από τις μεγαλύτερες διακοσμητικές τάσεις για εξωτερικούς χώρους, όπως προτείνει και η εταιρεία Osborne & Little.

Για όσους δεν επιθυμούν συνθετικά υφάσματα αλλά είναι λάτρεις των φυσικών υλικών, η εταιρεία Pierre Frey εφηύρε μια καινοτόμα τεχνολογία με εφαρμογή στο λινό, που το κάνει ιδανικό -και ανθεκτικό- για εξωτερική χρήση. Με βασική εφαρμογή σε ξαπλώστρες πισίνας ή θαλάσσης, έπιπλα κήπου ή βεράντας, αποτελεί, παρόλα αυτά, εξαιρετική επιλογή και για την εσωτερική διακόσμηση σπιτιών σε παραθαλάσσιες κατοικίες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενες βίλες κ.λπ.

 

Εξωτερικοί χώροι με προσωπικότητα
Όπως προανέφερα, η βεράντα, το αίθριο και οι λοιποί εξωτερικοί χώροι πρέπει να αποτελούν μια φυσική συνέχεια της εσωτερικής διακόσμησης και, εννοείται, οφείλουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες, το προσωπικό ύφος και το budget του κάθε πελάτη. Με μότο μου το “κάποιοι δημιουργούν αισθητική και κάποιοι απλά την αναπαράγουν”, προσπαθώ σε κάθε μου project να προσεγγίσω τα θέλω των πελατών και να τους προτείνω την καλύτερη λύση για το δικό τους εξωτερικό χώρο, ώστε να συνδυάζει την άνεση και τη χαλάρωση με τη χρηστικότητα. Πάντα μέσα από το πρίσμα της προσωπικότητας του ατόμου που έχω απέναντί μου.

Follow me… 😉

 

Read More

And More