Kitchen goals: Η νέα μεγάλη τάση στο χώρο της κουζίνας είναι αφαιρετική και άκρως εντυπωσιακή

Θα έχεις ίσως προσέξει τους τελευταίους μήνες πως κάτι…. ψήνεται στις κουζίνες του κόσμου! Και όχι, δεν το εννοώ κυριολεκτικά! Βλέπεις, εδώ και λίγο καιρό, το ενδιαφέρον των interior designers έχει στραφεί σε αυτό τον άλλοτε “παρεξηγημένο” και ελαφρώς ξεχασμένο χώρο, δίνοντας σε όλους μας την ευκαιρία να “παίξουμε” με τη διακόσμηση και σε αυτό το δωμάτιο του σπιτιού. Σε αυτή την απρόσμενη εξέλιξη, μπορεί να έπαιξε κομβικό ρόλο η ανάδειξη του industrial design και των μεγάλων open plan χώρων σε απόλυτη τάση κατά τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που έφερε την κουζίνα στο προσκήνιο, κάνοντάς τη μέρος του σαλονιού και του γενικότερου living space μας. Και κάπως έτσι, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να επιλέγουμε ανάμεσα σε διαφορετικά στυλ κουζίνας και να ενημερωνόμαστε για τα εκάστοτε trends που αφορούν αυτό το μέρος του σπιτιού μας! Και ποια είναι η τελευταία μεγάλη τάση στο χώρο της κουζίνας; Θα το θέσω ως εξής: η μη ύπαρξη ντουλαπιών!

Και πάλι, όχι, δεν εννοώ πως οι κουζίνες μας θα αποτελούνται από εδώ και στο εξής μονάχα από νεροχύτη, φούρνο και ψυγείο! Γιατί, αυτό που επιτάσσει η νέα τάση (see what I did there?) είναι να “χτίζουμε” τις κουζίνες, αφαιρώντας από την εικόνα τα ντουλάπια που τοποθετούνται στους τοίχους! Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται χώροι πολύ πιο clean cut και λιγότερο συμπαγείς και φορτωμένοι, ενώ ταυτόχρονα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα κινήσεων, τόσο σε κυριολεκτικό, όσο και σε μεταφορικό επίπεδο! Και εξηγούμαι: Η κουζίνα που δεν περιέχει ντουλάπια κρεμασμένα στους τοίχους της είναι περισσότερο “ανοιχτή”, με ελεύθερο χώρο στον οποίο μπορεί να περιηγηθεί το βλέμμα μας, ενώ δεν “μπουκώνει” ο χώρος. Ταυτόχρονα, αυτή η απουσία αφήνει “έδαφος” που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε διακοσμητικά, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση στο interior design! Σκέψου πόσο περισσότερη έκταση θα έχεις για να χρησιμοποιήσεις το αγαπημένο χρώμα σου, να τοποθετήσεις ράφια που θα λειτουργούν ως “βιτρίνα” για τα stylish… κουζινικά σου, να κρεμάσεις chic posters ή φυτά που θα αιωρούνται πάνω από τον πάγκο σου και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς!

Και για να μην μακρηγορώ, κάνε το απαραίτητο scroll down για να δεις μερικές από τις πιο εμπνευσμένες και… ζηλευτές κουζίνες που δεν έχουν τα καθιερωμένα ντουλάπια στους τοίχους τους!

Η επιτομή του σύγχρονου boho μινιμαλισμού θέλει γήινες υφές, αλλά και γήινα υλικά και σε αυτή την περίπτωση το ξύλο συναντά την πέτρα και το μέταλλο. Απαλλαγμένη από ογκώδη ντουλάπια και με τις μπρούτζινες απλίκες να κλέβουν τις εντυπώσεις, αυτή η κουζίνα είναι από τις αγαπημένες μου!

Άλλο ένα εκπληκτικό δείγμα της τάσης, που “αγκαλιάζει” το minimal, αλλά και την τάση του subway tile. Κατάλευκο περιβάλλον, με καθαρές επιφάνειες και γεωμετρικές γραμμές, σε μια κουζίνα χωρίς ντουλάπια!

Εκεί που το σκανδιναβικό design συναντά το French girl’s style γίνονται θαύματα! Μάρμαρο, moody μπλε απόχρωση και γύψινες διακοσμήσεις, όλα “χωρούν” σε αυτή την κουζίνα που δεν έχει καθόλου ντουλάπια στους τοίχους της και προτιμά την τέχνη!

Άλλη μία περίπτωση που το contemporary design συνδυάζεται με το μαροκινό και bohemian στυλ. Χτιστός πάγκος, ξύλο και τσιμεντοπλακάκια με patterns είναι αρκετά για να γεμίσουν μια κουζίνα χωρίς καθόλου επιτοίχια ντουλάπια.

Σε αυτή τη βιομηχανικού στυλ κουζίνα, εισάγεται ο χρηστικός ρόλος του dexion για να αναπληρώσει το αποθηκευτικό κενό που αφήνει η απουσία των ντουλαπιών στους τοίχους. Τα industrial φωτιστικά σε συνδυασμό με τα γεωμετρικά ράφια ολοκληρώνουν την “καθαρή” εικόνα της!

Read More

And More