Οδηγός για ενοικιαστές: Πώς να “σουλουπώσεις” τη φθαρμένη ή ταλαιπωρημένη κουζίνα σου σε χρόνο dt

Όπως είπαμε και εδώ, κάποιοι τυχεροί μπορεί να έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν στη συντήρηση ή και αποκατάσταση ενός χώρου που… πάσχει από βασικά τεχνικά και αισθητικά προβλήματα. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που νοικιάζοντας ένα διαμέρισμα ή μια μονοκατοικία θα έρθουν αντιμέτωποι με την πρόκληση της αποκατάστασης μιας κουζίνας που είναι σε άμεση ανάγκη έκτακτης ανακατασκευής! Και αυτές οι περιπτώσεις γίνονται ακόμη πιο δύσκολες, όταν οι ιδιοκτήτες αρνούνται να προχωρήσουν σε μια τέτοιου είδους επένδυση. Και τότε, είναι απαραίτητο να “κατεβάσεις” ιδέες και να χρησιμοποιήσεις όλο το απόθεμα φαντασίας και έμπνευσης που σε χαρακτηρίζουν, για να καταφέρεις να κάνεις μια κουζίνα φθαρμένη από το χρόνο και την κακή χρήση κατάλληλη για ένα σπίτι που σέβεται τον εαυτό του! Και επειδή το interior design είναι ο αγαπημένος σου τομέας, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να φέρεις την κουζίνα σου στα… ίσια της!

Το πρόβλημα με δωμάτια όπως η κουζίνα και το μπάνιο είναι πως η κατασκευή τους είναι πολύπλοκη. Δεν έχεις να κάνεις μόνο με τοίχους, πατώματα και οροφές, αλλά και με μια σειρά από επιπλέον στοιχεία, όπως είναι τα πλακάκια, τα σταθερά αντικείμενα, όπως οι πάγκοι και τα ντουλάπια, αλλά και οι “βαριές” συσκευές, όπως ψυγεία, πλυντήρια και φούρνοι. Και εδώ χρειάζεται μια έξτρα προσπάθεια από την πλευρά σου, διότι ο “χαρακτήρας” των συγκεκριμένων δωματίων είναι σχεδιασμένος για… βαρέα και ανθυγιεινά! Εφόσον, όμως, η ανακαίνιση δεν είναι στα άμεσα πλάνα θα πρέπει να δουλέψεις με ό,τι έχεις και να το βελτιώσεις, ώστε να δώσεις εντελώς διαφορετική χροιά στον “κουρασμένο” χώρο και να τον ανανεώσεις με βασικά βήματα!

Πάρε, λοιπόν, μερικές ιδέες παρακάτω και φτιάξε την κουζίνα σου όπως ακριβώς (ή περίπου) θα την ήθελες!

Κάλυψε τα πλακάκια με αυτοκόλλητα

Ευτυχώς, οι κατασκευαστές έχουν ήδη σκεφτεί το πρόβλημα και πλέον στο εμπόριο μπορείς να βρεις τεράστια γκάμα ειδικών αυτοκόλλητων που “μιμούνται” το πλακάκι και επενδύουν αυτές τις επιφάνειες σαν ταπετσαρίες. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσεις από τα ακαλαίσθητα πλακάκια που μπορεί να κοσμούν την κουζίνα σου ή να “κρύψεις” τις μικρές ή μεγάλες φθορές τους!

Άλλαξε τα πόμολα και τις χειρολαβές των επίπλων

Ακόμα και αν δεν σου επιτρέπεται να παρέμβεις… χρωματικά στα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να ανανεώσεις την εμφάνισή τους και δεν είναι άλλος από την αλλαγή των λαβών τους! Οι επιλογές είναι άπειρες και σίγουρα θα βρεις τα στοιχεία που ταιριάζουν τόσο στο γούστο σου, όσο και στο στυλ του χώρου. Τα χάλκινα πόμολα έχουν άλλωστε την τιμητική τους αυτό τον καιρό και σετάρονται με σχεδόν τα πάντα!

Φρόντισε τις κουρτίνες των παραθύρων

Εφόσον η κουζίνα σου έχει δικό της παράθυρο, τότε η κατάλληλη επιλογή σκίαστρου θα δώσεις εντελώς νέα “πνοή” στο χώρο! Roman, στόρια και κουρτίνες είναι στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν πολύ την αισθητική του χώρου, αλλά και να δημιουργήσουν μία συνέχεια στο design της κουζίνας και των υπόλοιπων χώρων του σπιτιού.

Βάλε ταπετσαρίες στα “ανοιχτά” ντουλάπια

Αν η κουζίνα σου διαθέτει ντουλάπια με ανοιχτή, γυάλινη πρόσοψη, μπορείς να ομορφύνεις την εμφάνισή τους, χρησιμοποιώντας ταπετσαρία στο εσωτερικό τους! Με αυτό τον τρόπο θα δώσεις έμφαση στο εκάστοτε pattern που θα χρησιμοποιήσεις, ενώ παράλληλα θα θέσεις τον τόνο γύρω από τον οποίο θα “κινείται” η διακόσμησή σου!

Κρέμασε κάδρα και καθρέφτες

Όπως και κάθε άλλος χώρος του σπιτιού, έτσι και η κουζίνα μπορεί να προσαρμοστεί στο στυλ και την αισθητική σου και τα αγαπημένα σου και stylish posters είναι η ιδανική λύση για να αλλάξεις τη… βαρετή όψη της κουζίνας σου! Με αυτό τον τρόπο θα “τραβήξεις” τα βλέμματα πάνω στην… τέχνη που φιλοξενεί ο χώρος και όχι στις ατέλειές του. Παράλληλα, οι καθρέφτες θα δώσουν την αίσθηση πως το δωμάτιο είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην πραγματικότητα.

Χρησιμοποίησε χαλιά διαδρόμους με pattern

Ειδικά στην περίπτωση που η κουζίνα σου είναι στενόμακρη, ένας διάδρομος θα κάνει “θαύματα”! Με αυτό τον τρόπο θα δώσεις έμφαση στο χώρο και την χωρητικότητά του, προσδίδοντας μήκος, ενώ παράλληλα θα καλύψεις τις φθορές ή την ανεπιθύμητη εμφάνιση του πατώματος!

Read More

And More