300 εκατ. ευρώ η μαύρη τρύπα-Δεν πιάσαμε το στόχο των εσόδων

300 εκατ. ευρώ η μαύρη τρύπα-Δεν πιάσαμε το στόχο των εσόδων | tlife.gr

Μπορεί το 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου τα έσοδα να παρουσίασαν αύξηση 5,4%, αλλά δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα»!

Τα κρατικά έσοδα δεν κατάφεραν να «πιάσουν» τον ετήσιο στόχο του 9%. Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2010, η υστέρηση εσόδων είναι 2,6 δισ. ευρώ. Αλλά με βάση όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2011, η απόκλιση είναι 300 εκατ. ευρώ.

Την παρτίδα ουσιαστικά έσωσαν η αύξηση του ΦΠΑ, η εντατικοποίηση των ελέγχων, τα χρήματα των 600.000 πολιτών που έσπευσαν να ανταποκριθούν στην περαίωση αλλά και η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα τα έσοδα αυξήθηκαν με μέσο μηνιαίο ρυθμό 4,7%, ενώ τους πρώτους οκτώ μήνες ο μέσος ρυθμός αύξησης δεν ξεπέρασε το 4,05%.

Ειδικά τους τελευταίους τρεις μήνες μετά το φοροσαφάρι σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την είσπραξη του ΦΠΑ, τα έσοδα από τη συγκεκριμένη φορολογία αυξήθηκαν με υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Δεν ήταν όμως αρκετά για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργήσει η ύφεση στην αγορά.

READ more