Κώστας Γαβράς: Παρουσίασε στην Αθήνα το νέο του βιβλίο, μετά τα fake news για την υγεία του!

Κώστας Γαβράς: Παρουσίασε στην Αθήνα  το νέο του βιβλίο, μετά τα fake news για την υγεία του! | tlife.gr

Μπορεί να ζει τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι, αλλά αυτές τις μέρες ο Κώστας Γαβράς βρέθηκε στην Αθήνα και παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Αυτοβιογραφία: Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατον να πας» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία πολλών ανθρώπων από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο.

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, που στα τέλη του Αυγούστου έγινε θέμα στα media της Ελλάδος, λόγω fake news που τον «πέθαναν», συνεχίζει το εξαιρετικό του έργο και δεν ξεχνά τα πάτρια εδάφη. Συγκεκριμένα, ένα ψεύτικο tweet  που υποτίθεται ότι έγραψε η νέα υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ήταν ικανό να παραπλανήσει δεκάδες μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Το αρχικό tweet ήταν: «ΕΠΕΙΓΟΝ. Έμαθα τώρα από το Παρίσι τα νέα του θανάτου του Έλληνα σκηνοθέτη και παραγωγού, Κώστα Γαβρά. Επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί σύντομα».

Στην συνέχεια με δεύτερο tweet ο Ιταλός δημοσιογράφος Tommasso Debenedetti μας ενημέρωνε ότι ο λογαριασμός είναι ψεύτικος. Ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς μάλιστα, είχε μιλήσει από το Παρίσι και στα ελληνικά Media αποκαλύπτοντας πως η είδηση του θανάτου του ήταν fake news.

Τώρα, πάντως, ο γνωστός σκηνοθέτης βρέθηκε στην Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του και φωτογραφήθηκε μαζί με τους εκλεκτούς καλεσμένους του. Ανάμεσά τους ήταν η Δανάη Στράτου, ο Γιώργος Νταλάρας με την Άννα Νταλάρα, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Θεανώ Φωτίου, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Βασίλης Βασιλικός και πολλοί ακόμη!

Δανάη Στράτου, Πηνελόπη Γαβρά, Κώστας Γαβράς

Λίγα λόγια για το βιβλίο του Κώστα Γαβρά:

Τα παρασκήνια του διεθνούς κινηματογράφου, τα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων 60 χρόνων, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς-μύθοι και ηγέτες που έμειναν στην ιστορία με τη ματιά του διασημότερου Έλληνα σκηνοθέτη. Μια ζωή σαν κινηματογραφική ταινία.

Η διήγηση ξεκινά το 1955 όταν φεύγει για το Παρίσι, με ελάχιστα γαλλικά και χρήματα, επειδή στην Ελλάδα, λόγω της πολιτικής ένταξης του πατέρα του, δεν μπορεί να σπουδάσει. Διέξοδος για τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παρισινή Ταινιοθήκη. Εκεί θα ανακαλύψει τη μαγεία του κινηματογράφου και θα αποφασίσει να ξεκινήσει σχετικές σπουδές. Ολοκληρώνοντάς τις αρχίζει να δουλεύει ως βοηθός σε διάφορες γαλλικές παραγωγές και γνωρίζεται με μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου όπως τον Ρενέ Κλαιρ, τον Ζαν Γκαμπέν, τον Μπελμοντό, τον Ντελόν, την Κατρίν Ντενέβ, την Τζέιν Φόντα. Από τις πιο σημαντικές συναντήσεις είναι αυτή με τη Σιμόν Σινιορέ και τον Υβ Μοντάν με τους οποίους θα παραμείνει πολύ στενός φίλος μέχρι τον θάνατό τους. Με τη βοήθειά τους θα γυρίσει την πρώτη δική του ταινία, το Διαμέρισμα Δολοφόνων.

Η μεγάλη επιτυχία θα έρθει με το βιβλίο ενός άγνωστου του τότε συγγραφέα, το Ζ του Βασίλη Βασιλικού, που του δίνει ο αδελφός του. Μια μέρα μετά την ανάγνωσή του κηρύσσεται δικτατορία στην Ελλάδα. Οι δυσκολίες για τη μεταφορά του Ζ στον κινηματογράφο πολλές· με την έξοδο όμως της ταινίας στις αίθουσες οι προτάσεις, γαλλικές και αμερικανικές, ακολουθούν η μία την άλλη. Η Ομολογία, η Κατάσταση Πολιορκίας, Ο Αγνοούμενος εκτοξεύουν τη φήμη του στα ύψη, τον φέρνουν στα Όσκαρ αλλά και σε σύγκρουση με εκπροσώπους διαφορετικών ιδεολογιών, κάνουν σταρ, όπως ο Ντάστιν Χόφμαν ή ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ να ζητούν συνεργασία μαζί του και τον οδηγούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συχνά μαζί με ηγέτες όπως ο Αλιέντε ή ο Αραφάτ και συγγραφείς όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές.

Από τη μετεμφυλιακή Ελλάδα στο Παρίσι των διανοουμένων, από τις βίλες των αστέρων του Χόλυγουντ στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς, από τις Κάννες των μεγάλων σκηνοθετών στα ορυχεία της Χιλής, από ταινία σε ταινία κι από ταξίδι σε ταξίδι ο διασημότερος Έλληνας σκηνοθέτης αναφέρεται στα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων 60 χρόνων, όπως τα έζησε από πολύ κοντά, και διηγείται μια ζωή εκπληκτική, πλήρη και σε προσωπικό επίπεδο, και εξαιρετικά δημιουργική, προετοιμάζοντας τη νέα του ταινία.

Δες φωτογραφίες:

Κώστας Γαβράς,   Βασίλης Βασιλικός

Πηνελόπη Γαβρά

Άννα Νταλάρα, Κώστας Γαβράς, Γιώργος Νταλάρας

Κώστας Γαβράς, Θεανώ Φωτίου

READ more