Νέα Κυβέρνηση: «Άρωμα» γυναίκας στα Υπουργεία – Ποιες κυρίες αναλαμβάνουν νευραλγικές θέσεις για πρώτη φορά

Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε και στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε για δεύτερη τετραετία Πρωθυπουργός της Ελλάδας. 

Το μεσημέρι της Δευτέρας 26/6, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε τους Υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το 25% είναι γυναίκες. Μετέχουν 15 γυναίκες. Τέσσερις υπουργοί, 1 αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί.

Υπάρχουν υπουργεία με… άρωμα γυναίκας, όπως για παράδειγμα το Υπουργείο Τουρισμού, με Υπουργό την Όλγα Κεφαλογιάννη και Υφυπουργό την Έλενα Ράπτη. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, μετά την εργασιακή της εμπειρία ως Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τώρα αναλαμβάνει υφυπουργός και αποτελεί ακόμη ένα νέο όνομα στη νέα κυβέρνηση.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αναλαμβάνουν ένα τέτοιο κρίσιμο αξίωμα για πρώτη φορά στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το TLIFE σου τις παρουσιάζει παρακάτω.

  • Όλγα Κεφαλογιάννη – Υπουργός Τουρισμού

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1975 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει. Είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του εκλιπόντος Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Βουλευτή Νομού Ρεθύμνης και Υπουργού και της Ελένης Κεφαλογιάννη, δικηγόρου. Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Εμπορικό Δίκαιο & το Δίκαιο Επιχειρήσεων και στο Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University στην Βοστώνη στις Διεθνείς Σχέσεις.

Το 2007 και το 2009 εξελέγη Βουλευτής του Νομού Ρεθύμνης με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι η μοναδική γυναίκα που έχει εκλεγεί Βουλευτής στην Κρήτη με τη Νέα Δημοκρατία. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, εξελέγη πρώτη σε ψήφους Βουλευτής, στην περιφέρεια Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 και διατέλεσε Υπουργός Τουρισμού της κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Επανεξελέγη τον Ιανουάριο, τον Σεπτέμβριο του 2015, τον Ιούλιο 2019 και στις εκλογές του 2023.

Από το 2021 είναι παντρεμένη με τον καταξιωμένο μουσικοσυνθέτη, Μίνω Μάτσα με τον οποίο απέκτησαν δίδυμα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

  • Ειρήνη Αγαπηδάκη – Αναπληρώτρια Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

To 2019 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεταξύ άλλων: του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

  • Έλενα Ράπτη – Υφυπουργός Τουρισμού

Γεννημένη στις 9 Μαΐου 1975 στη Θεσσαλονίκη, η Έλενα Ράπτη αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο της συμπρωτεύουσας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας στον χώρο των οπτικοακουστικών συστημάτων επικοινωνίας.

Η Έλενα Ράπτη έχει διατελέσει, επίσης, μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εδώ και μερικούς μήνες, η Έλενα Ράπτη έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο στην προσωπική της ζωή, καθώς είναι ζευγάρι με τον Γιάννη Μπρατάκο, πρώην αλλά και νυν υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ.

  • Βιβή Χαραλαμπογιάννη – Υφυπουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών

Η Παρασκευή (Βιβή) Χαραλαμπογιάννη, από τον Ιούλιο του 2019, είναι Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη διοίκηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό των δομών της Δημόσιας Διοίκησης. Σε αυτό το διάστημα, υπό τον συντονισμό της ολοκληρώθηκαν μεταρρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού στον δημόσιο τομέα, τη στοχοθεσία, αξιολόγηση και τα κίνητρα ανταμοιβής των υπαλλήλων, το προσοντολόγιο, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου καθώς και θέματα διαφάνειας και ακεραιότητας των δημοσίων υπηρεσιών, τον εξορθολογισμό αρμοδιοτήτων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, και την τηλεργασία. Επίσης, προεδρεύει στην Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα για τη χάραξη πολιτικών στελέχωσης στο Δημόσιο καθώς και στο Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Την περίοδο 2011-2014 διατέλεσε επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, Δ. Στεφάνου και εν συνεχεία του Θ. Λιβάνιου αρχικά στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και από το 2012 έως το 2014, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ως μόνιμη υπάλληλος του Τμήματος Προσωπικού της Βουλής των Ελλήνων, έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εφαρμογή πολιτικών διοίκησης προσωπικού.

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., κάτοχος ΜΒΑ του Ε.Α.Π. και υποψήφια διδάκτωρ του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του Ε.Κ.Π.Α.

  • Αλεξάνδρα Σδούκου – Υφυπουργός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

     

Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι δικηγόρος και κατέχει μόνιμη θέση στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από το 2004 εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στη δημόσια διοίκηση σε διάφορες θέσεις των Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ έχει απασχοληθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει εξειδικευθεί στο σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθηση ενεργειακών πολιτικών ως Σύμβουλος όλων των Υπουργών Ενέργειας από το 2007 έως το 2015.

Από το 2012 έως 2015 διετέλεσε Διευθύντρια του γραφείου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Από τον Οκτώβριο του 2017 εργάστηκε ως Σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Κατέχει πτυχίο Νομικής, Μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, καθώς και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Διεθνείς & Οικονομικές Σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  • Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου – Υφυπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Η νέα υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1964. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012. Εχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Έγγαμη με τον Θωμά Παπαδημητρίου, φοροτεχνικό-λογιστή, πρώην δήμαρχο στη Πέτρα Πιερίας καθώς και πρώην πρόεδρος Ν.Ο.Δ.Ε. Πιερίας. Έχουν δύο κόρες, τη Μελπομένη, Χημικό Μηχανικό και την Αθηνά, Δικηγόρο.

  • Χριστίνα Αλεξοπούλου – Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υφυπουργός στο υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει η βουλευτής Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Οκτωβρίου 1978. Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Θεόδωρο Τζαμαλούκα και έχουν μία κόρη 2 ετών, την Πηνελόπη.

Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Εργάζεται αδιαλείπτως από τα φοιτητικά της χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.

Ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στον χώρο της υλοποίησης δημόσιων έργων, ατομικά ή μέσω εταιρειών της, όπως το Τεχνικό Γραφείο Χρ. Αλεξοπούλου και η Ασφαλτική Πατρών, έχει συμμετάσχει, επιβλέψει ή αναλάβει την υλοποίηση δεκάδων έργων, μικρής και μεγάλης κλίμακας, στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια ΔΕΠΙΝ (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά).

Το 2004–2010 διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Το 2006 εξελέγη νομαρχιακή σύμβουλος Αχαΐας, πρώτη στον συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τη λήξη της θητείας της στην Αυτοδιοίκηση, το 2010, ασχολείται πολιτικά με τον επαγγελματικό της κλάδο, εκλεγόμενη σε διάφορες θέσεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Είναι μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, εκλεγμένη με την παράταξη που υποστηρίζει η Ν.Δ. Δραστηριοποιείται επίσης στον κοινωνικό τομέα, μέσα από φορείς ή θεσμούς όπως η Εκκλησία, ο εθελοντισμός και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

  • Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου – Υφυπουργός Εξωτερικών 

Η νέα υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου του 1957. Έχει πτυχίο Νομικής και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις/Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ.

Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά ενώ έχει ένα παιδί. Το 1981 ξεκίνησε τη μακρά θητεία της στο ελληνικό διπλωματικό σώμα, από το υπουργείο Εξωτερικών ως ακόλουθος Πρεσβείας και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει μια πλούσια καριέρα στο ελληνικό διπλωματικό σώμα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Νίκη Κεραμέως συνεχίζει από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Λίνα Μενδώνη «κρατάει» το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Σοφία Ζαχαράκη αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του νεοσύστατου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας με υφυπουργό τη Μαρία Κεφάλα. Η Ζέττα Μακρή και η Δόμνα Μιχαηλίδου παραμένουν και στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ως υφυπουργοί στο υπουργείο Παιδείας, ενώ και η Σοφία Βούλτεψη παραμένει ως Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Read More

And More