Οι σειρές… Τιτανικοί και το… παγόβουνο της Nielsen!

Στρώνεται το κόκκινο χαλί, η μπάντα παίζει, τα ροδοπέταλα πέφτουν και η ελληνική μυθοπλασία κάνει το ντεμπούτο της στους δέκτες μας με κάθε μεγαλοπρέπεια. Κάθε ελληνική σειρά που ανοίγει την αυλαία της στοχεύει στην κορυφή. Τι γίνεται όμως όταν μια παραγωγή κάνει πρεμιέρα μετά βαΐων και κλάδων και η συνέχεια δεν είναι το ίδιο θριαμβευτική;
Σε σοβαρό πονοκέφαλο εξελίσσεται για τους ανθρώπους του ΑΝΤ1 η φετινή δουλειά του Λευτέρη Παπαπέτρου «Στο καλό γλυκιά μου συμπεθέρα». Η πολυαναμενόμενη σειρά του ταλαντούχου δημιουργού όχι μόνο δεν κατάφερε να εξελιχθεί στην κορυφαία επιτυχία του χειμώνα (όπως πίστευαν πολλοί, μια και πρόκειται για την πρώτη δουλειά του Λευτέρη μετά το… σαρωτικό «Κάτω Παρτάλι»), αλλά κινδυνεύει να πάει… σπίτι της μία ώρα αρχύτερα. Παρά το πολύ καλό της σενάριο και το εκλεκτό της καστ, η «Συμπεθέρα» δεν έχει καταφέρει -για την ώρα- να σταθεί στο ύψος των τηλεοπτικών περιστάσεων.

Ετσι, οι άνθρωποι του ΑΝΤ1 στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τη συγκεκριμένη παραγωγή, αποφάσισαν να της αλλάξουν μέρα μετάδοσης. Πλέον δεν θα μεταδίδεται κάθε Δευτέρα βράδυ, αλλά κάθε Παρασκευή στις 10.15μ.μ.! Με αφορμή αυτό το φετινό… ναυάγιο στους πίνακες τηλεθέασης, κάνουμε ένα γρήγορο φλας-μπακ για να θυμηθούμε σειρές που αν και ήρθαν με… φόρα στους δέκτες μας, στην πορεία έριξαν αυλαία άρον άρον!

Ηταν κάπου στις αρχές του 2000 όταν μέσα από το Mega βγήκε στον αέρα η σειρά «Θύματα Ειρήνης», μια δραματική νεανική σειρά με τους Αννα Μαρία-Παπαχαραλάμπους, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Αγη Εμμανουήλ και Χάρη Μαυρουδή, η οποία δεν τα κατάφερε να ξεχωρίσει, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι του Mega την είχαν πιστέψει πολύ…
Παρ’ όλα αυτά, το Μεγάλο Κανάλι δεν το έβαλε κάτω και εξακολούθησε να επιμένει νεανικά με επιλογές που λατρεύτηκαν, αλλά και με σειρές που έμελλε κι αυτές να μην τις δεχτεί με θέρμη το κοινό. Μία τέτοια σειρά ήταν και το 2006 το «Πάλι από την αρχή», με τους Αντα Λιβιτσάνου, Κωνσταντίνο Παπαχρόνη και Μέμο Μπεγνή. Το 2007 είναι η σεζόν που ο ΑΝΤ1 ζει αυτό που ονομάζουμε… πανωλεθρίαμβο!

Το κανάλι του Αμαρουσίου αποφασίζει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να βγάλει στον αέρα μια τηλεοπτική υπερπαραγωγή. Φυσικά μιλάμε για τη μεταφορά του «Γιούγκερμαν» στη μικρή μας οθόνη. Το βιβλίο του Καραγάτση ζωντανεύει στις οθόνες μας με μια πλειάδα εκλεκτών ηθοποιών (Μαρκουλάκης, Μακρυπούλια, Ξυλά) με φοβερά κοστούμια και εξωτερικά γυρίσματα, αλλά δεν πείθει, και έτσι το φινάλε γράφεται άδοξα και πρόωρα.

Την πικρή γεύση της αποτυχίας γεύεται την ίδια χρονιά και το Mega με τους «31 Δρόμους». Μια σειρά για τη διαφήμιση της οποίας είχαν χυθεί τόνοι μελάνης, ήταν εξολοκλήρου γυρισμένη στη Νέα Υόρκη, αλλά ο συνδυασμός της Σοφίας Καρβέλα και του Ανδρέα Γεωργίου δεν… πέτυχε, με αποτέλεσμα οι τηλεθεατές να μην τους χαρίσουν την πολυπόθητη ψήφο της εμπιστοσύνης τους.

Από «Κούκλες» λόγω της τηλεοπτικής… κακουχίας έγιναν «πανούκλες»! Η σειρά που ήρθε στο Mega το 2010, επιχερώντας κατά κάποιο τρόπο να φέρει στην εγχώρια τηλεόραση το γνωστό σε όλους μας «Sex and the City» αλά ελληνικά, με τις Δήμητρα Ματσούκα, Λίνα Σακκά, Ράνια Σχίζα, αφήνει τους τηλεθεατές παντελώς αδιάφορους. Το 2011 το Μεγάλο Κανάλι τολμά να κάνει τη διαφορά και εντάσσει στο πρόγραμμά του την πρώτη ελληνική σειρά animation.

Μια προσπάθεια σαφέστατα σημαντική, η οποία όμως δεν βρήκε τον δρόμο για να καταφέρει να φτάσει και να μπει μέσα σε όλα τα σπίτια. Κάπως έτσι το «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» έρχεται με φόρα στις οθόνες μας και μέσα σε μόλις δυο-τρεις εβδομάδες κατεβάζει ρολά.

«Ελεύθερος και ωραίος» δήλωνε το 2012 ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, αμ δε! Η κωμική σειρά του ΑΝΤ1, που στήθηκε με πολύ μεράκι στο Μαρούσι, κάνει πρεμιέρα και οι τηλεθεατές τής γυρνούν την πλάτη, μια και αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος μάλλον δεν βρήκαν τη συγκεκριμένη προσπάθεια τόσο χαριτωμένη όσο πίστευαν τα στελέχη του καναλιού.
«Φεύγα» ήταν ο τίτλος της σειράς και μάλλον αποδείχθηκε… προφητικός, μια και η αλήθεια είναι πως όντως έφυγαν νωρίς.

Πρόκειται για δραματική, νεανική σειρά που έπαιξε στο Mega και πρωταγωνιστούσαν οι Ιωάννα Παππά, Φαίη Ξυλά, Γιώργος Καραμίχος. Μετά βαΐων και κλάδων έκανε το 2014 το ντεμπούτο του στους δέκτες μας ο Πέτρος Φιλιππίδης. Ο γνωστός ηθοποιός, έχοντας τότε στο ενεργητικό του την πολύ πρόσφατη επιτυχία των «50-50», πήγε στον ΑΝΤ1 και προσπάθησε να «εξαργυρώσει» αυτή την επιτυχία κάνοντας και πάλι κωμωδία.

Ομως, αυτήν τη φορά ο κόσμος δεν ήταν εκεί για να τον χειροκροτήσει με πάθος. Οι «Καλές δουλειές» έμελλε να γράψουν ιστορία ως οι… «κακές δουλειές» του καναλιού του ΑΝΤ1. Την ίδια σεζόν, όμως, ακόμα μία κωμική σειρά του καναλιού του Αμαρουσίου μάς κλείνει πονηρά το μάτι, αλλά εμείς της αντιστεκόμαστε. Οι «Τρίχες» του Αλέξανδρου Ρήγα βγαίνουν στον αέρα και παρά την κάτι παραπάνω από έντονη προώθησή τους και αφού μας είχαν τάξει και οι ιθύνοντες του καναλιού και οι συντελεστές της πως θα παρακολουθήσουμε την απόλυτη κωμωδία, τελικά μείναμε με την όρεξη.

Το σενάριο ήταν απίστευτα «κουρασμένο», επαναλαμβανόμενο και προβλεπόμενο, και έτσι ήρθε το τέλος μια ώρα αρχύτερα. «Θύμα» των χαμηλών πτήσεων τηλεθέασης ήταν το 2015 και οι «Ηρωίδες» του Mega. Μια σειρά εναλλακτική, μοντέρνα, με διαφορετικό τηλεοπτικό λόγο, η οποία δεν μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς την κορυφή, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να εξαφανιστεί από τους δέκτες μας ως διά μαγείας!

Τέλος, αναμφισβήτητα ως τη μεγαλύτερη αποτυχία των τελευταίων ετών θα θυμόμαστε την περσινή κωμωδία του Alpha «Μη με σκας». Το κανάλι της Κάντζας μάς… έσκασε εν όψει της συγκεκριμένης πρεμιέρας, με τους Πέτρο Φιλιππίδη και Γιάννη Μπέζο να κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά τσάμπα κόπος. Παρά την… εντατική υποστήριξη, το αποτέλεσμα που είδαμε ήταν άκρως απογοητευτικό και «κατάπιε» με εντυπωσιακό τρόπο τους δύο χαρισματικούς πρωταγωνιστές του.

Πηγή: TV Εθνος

Read More

And More