Θλίψη στην κηδεία του σπουδαίου σκηνοθέτη, Σταύρου Τσιώλη – Φωτογραφίες

Ο Σταύρος Τσιώλης πέθανε στις 23 Ιουλίου 2019 σε ηλικία 82 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια απουσία στον κόσμο του κινηματογράφου. Ο σπουδαίος “καλτ” σκηνοθέτης έζησε μια συναρπαστική ζωή και έκανε μια εντελώς ανορθόδοξη καριέρα ως κινηματογραφιστής αλλά και θεατράνθρωπος.

«Μια τόσο μακρινή απουσία», «Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε», «Έρωτας στη χουρμαδιά», «Ας περιμένουν οι γυναίκες» και η τελευταία του «Γυναίκες που περάσατε από δω», έκαναν αίσθηση για το χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά τους στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, αγαπήθηκαν από κοινό και κριτική και βραβεύτηκαν. Το πρωί της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε η κηδεία του σπουδαίου σκηνοθέτη, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η κόρη, οι συγγενείς και οι σύντροφοί του, αποχαιρέτησαν με τρυφερά λόγια αγάπης τον Σταύρο Τσιώλη, σε κλίμα συγκίνησης. Η οικογένεια ζήτησε αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στο Ίδρυμα “Το σπίτι του ηθοποιού”.

Δες φωτογραφίες από το τελευταίο αντίο…

Μανώλης Δεστούνης

Κατερίνα Τσιώλη

Ζαχαρίας Ρόχας-Σπύρος Μπιμπίλας

Ζαχαρίας Ρόχας

Κώστας Λαμπρόπουλος

Σπύρος Μπιμπίλας

Λουκία Πιστιόλα

Ο Σταύρος Τσιώλης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1937 και σπούδασε σινεμά στη σχολή Σταυράκου, πριν βρεθεί στη σινε-φάμπρικα του Φίνου ως παιδί για όλες τις δουλειές και γρήγορα βοηθός σκηνοθέτη. Από το 1958 και για μια δεκαετία υπέγραψε από αυτό το πόστο 54 συνολικά ταινίες, πριν κάτσει ο ίδιος στη σκηνοθετική καρέκλα για τον «Μικρό Δραπέτη» (1968), ένα δυναμικά αφηγημένο μελόδραμα σε δικό του σενάριο, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Όπως και τα «Πανικός» με τον Κώστα Καζάκο και «Η Ζούγκλα των Πόλεων» (σε σενάριο Νίκου Φώσκολου) με τον Κώστα Πρέκα της επόμενης χρονιάς. Η καταξίωσή του ως ο απόλυτος δεξιοτέχνης και το μεγάλο ταλέντο της Finos Film, όμως, θα έρθει το 1971 με το περιπετειώδες δράμα «Κατάχρησις Εξουσίας» και πάλι σε σενάριο Νίκου Φώσκολου, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Νίκο Κούρκουλο.

Φωτογραφίες: NDP

Read More

And More