Χωρίς τελειωμό ο πύρινος εφιάλτης στην Χίο – Οι δυνατοί άνεμοι κάνουν την κατάσταση δραματική!

Για δεύτερη μέρα η Χίος είναι παραδομένη στις φλόγες. Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο δυτικό και νότιο τμήμα του νησιού καίγοντας πεύκα και μαστιχόδεντρα.

Λίγο μετά τις 09:00 παραδόθηκε στις φλόγες και το χωριό Αυγώνυμα καθώς τα πρώτα σπίτια του οικισμού ήδη καίγονται σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε τηλεφωνικά στον «Πολίτη της Χίου» ο πρόεδρος του χωριού Κώστας Δρόσινος. Όπως ανέφερε ο ίδιος πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή ενώ οι κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει το χωριό.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις σε όλες τις εστίες. Πάνω απο 50.000 καμμένα στρέμματα γης είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της φωτιάς. Mεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα μέτωπα στη Νότια Χίο όπως Ελάτα και Αρμόλια ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και σε Λιθί Αυγώνυμα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος από τον Άγιο Γεώργιο Σηκούση ενώ προς την Ελίντα κινείται η φωτιά στα Αυγώνυμα.

Tο μέτωπο ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα και το εργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι οι οποίοι σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται προς το μεσημέρι να ενισχυθούν.

Στους οικισμούς στρέφεται η προσοχή της Πυροσβεστικής ώστε να προφυλαχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από αναζωπυρώσεις.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 71 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, 79 στρατιοωτες ενώ απο αέρος επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου μετέβει στη Χίο και ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης προκειμένου να συντονίσει την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για τη συμμετοχή τους στην κατάσβεση της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, φυλάκια του στρατού έχου υποστεί ζημιές από τη πυρκαγιά, η οποία αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις λόγω των ενισχυμένων ανέμων.

Συνεχής ενημέρωση για τα μέτωπα της φωτιάς στο NewsIt

Read More

And More