Υπολόγισε μόνη σου το ΦΠΑ!

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, μίλησε για τις νέες αλλαγές στο ΤL!FE: “Τα βασικά προϊόντα με το νέο ΦΠΑ θα αυξηθούν από 4 μέχρι και 7%. Την προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες την απορρόφησε η βιομηχανία και το εμπόριο. Δεν την πέρασαν στον καταναλωτή. Τώρα όμως που θα αυξηθεί κατά δύο ακόμη ποσοστιαίες μονάδες και η προηγούμενη αύξηση το 2% και η καινούρια αλλά 2% σύνολο 4% θα περάσει τελικά στον καταναλωτή. Στα τρόφιμα ο ΦΠΑ θα πάει 11%, στα 21-22% είναι στα ηλεκτρικά είδη, στα είδη ένδυσης, υπόδυσης, στις παρεχόμενες υπηρεσίες, σε ξενοδοχεία, στα εισιτήρια, στα αυτοκίνητα.

Το 5,5% πάει στα νησιά που έχουν ένα ειδικό καθεστώς φορολόγησης και στα βιβλιοπωλεία. Το βασικότερο απ’όλα είναι ότι τελικά με τις μειώσεις των αποδοχών, δηλαδή του 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων, συν τις αυξήσεις στα προϊόντα και το πάγωμα των μισθών ο εργαζόμενος από το 2010 θα έχει μείωση στις οικονομικές του απολαβές 40% δηλαδή αν έπαιρνε 100Ε τώρα θα παίρνει 60Ε. Αυτό σημαίνει καταστροφή για την αγορά, καταστροφή για τον εργαζόμενο.

Θα δούμε χειρότερες καταστάσεις από αυτές που έχουμε δει σε κάποιες άλλες χώρες στην κρίση των κατοικιών. Δηλαδή άνθρωποι μισθωτοί οι οποίοι έπαιρναν το 13 και το 14ο μισθό συν τα επιδόματα ελιχαν προγραμματίσει να πληρώνουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους με βάση αυτά που παίρνανε. Όταν εσύ σήμερα του επιβάλλεις κυρώσεις σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να βγάλει τις υποχρεώσεις του! Άρα θα έχουμε μία ραγδαία αύξηση υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η κατάσταση είναι τραγική απλώς δεν έχουν αντιληφθεί οι κυβερνώντες ότι η κατάσταση είναι τραγική. Ένα μπουκάλι γάλα κάνει 1Ε. Τ’ωρα με το νέο ΦΠΑ θα κοστίζει 2Χ9=18+1.80=1.20. Κάπως έτσι θα υπολογιστεί. Τα καύσιμα θα πάρουν αύξηση κατά 10λεπτά δηλαδή από 1.45 ή 1.43 θα εκτιναχθεί στο 1.55. Δεν έχει καταλάβει ακόμη κανένας μας τίποτα.όταν θα δημιουργηθεί το μεγάλο το πρόβλημα τότε θα καταλάβουμε τί γίνεται. Τα μέτρα αυτά θα επιδεινώσουν την ύφεση. Η αγορά θα βρεθεί σε μία δύσκολη κατάσταση και το βασικότερο είανι ότι για το 2010 τουλάχιστον οι Έλληνες θα πρέπει να ξεχάσουν τις διακοπές

Κι αν είναι λίγο δύσκολο να κατανοήσεις όλα τα προηγούμενα, πήγαινε στο χρηστικό μέρος του ρεπορτάζ και μάθε να υπολογίζεις μόνη σου τον ΦΠΑ.

Αρχικά δες το παρακάτω πινακάκι για να ξέρεις την πραγματική αύξηση των προϊόντων και να προφυλαχτείς από τους κερδοσκόπους:

Από τον Ιούλιο λοιπόν αυξάνονται τα ακόλουθα προϊόντα με τον αντίστοιχο ΦΠΑ

ΦΠΑ 23% (από 21%)

ΦΠΑ 11% (από 10%)

ΦΠΑ 5,5% (από 5%)

Ένδυση, υπόδηση

Τρόφιμα

Εφημερίδες

Τηλεπικοινωνίες

Μη αλκοολούχα ποτά

Βιβλία

Παροχή υπηρεσιών

Ηλεκτρική ενέργεια

Περιοδικά

Τσιγάρα

Φυσικό αέριο

Θέατρα

Αλκοολούχα ποτά

Νερό

Έπιπλα-είδη οικιακής χρήσης

Διαμονή σε ξενοδοχεία κ.ά.

Αυτοκίνητα-Μοτοσυκλέτες

Μεταφορές

Καύσιμα

Οικοδομικά υλικά

Νεόδμητα ακίνητα (εξαιρείται η πρώτη κατοικία)

Πάμε τώρα και στην πράξη! Το ΤL!FE σου δείχνει πως μπορείς να υπολογίσεις και μόνη σου το νέο ΦΠΑ .

Καταρχάς κάνεις μία αποφορολόγηση και μετά πολλαπλασιάζεις με το νέο ΦΠΑ. Σημείωση: στα βασικά προιόντα (ψωμί γάλα μακαρόνια κτλ) ο νέος ΦΠΑ είναι 11% ενώ στα υπόλοιπα 23%.

Πχ ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου μαζί με το προηγούμενο ΦΠΑ έχει 110Ε. Με το νέο ΦΠΑ είναι 112Ε. Διαιρείς με το 1.21 που είναι το προηγούμενο ΦΠΑ και πολλαπλασιάζεις το νέο αποτέλεσμα με 1.23. Αυτή είναι η τελική τιμή του προϊόντος με το ΦΠΑ.

Το TL!FE σου δείχνει πώς μπαίνουν τα νέα μέτρα στη ζωή σου και τι πρέπει να προσέξεις.

Read More

And More