8 τροφές που θα του χαρίσουν μυαλό “κοφτερό”

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που θέλεις να έχει το παιδί σου, αυτό είναι σίγουρα της εξυπνάδας. Γιατί, κακά τα ψέματα, ποια μαμά δε θέλει το παιδάκι της να αριστεύει, να προοδεύει συνεχώς και το μυαλό του να είναι κοφτερό;

Άκου, λοιπόν, τι έχω να σου πω: Ήξερες ότι οι τροφές χωρίζονται σε αυτές που βοηθούν την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και σε εκείνες που δυσκολεύουν τη διαδικασία της σκέψης; Την πρώτη κατηγορία, οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν με το…έξυπνο όνομα: Braniac. Οι συγκεκριμένες τροφές έχει παρατηρηθεί ότι δίνουν στον παιδικό εγκέφαλο εκείνους τους “σπόρους” που στο άμεσο μέλλον θα του χαρίσουν καλύτερο μνημονικό. Και καλύτερη μνήμη = καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Άλλωστε, το να μπορεί να ανακαλεί σημαντικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τι διδάχτηκε στο μάθημα της Ιστορίας, πριν από περίπου ένα μήνα, είναι στοιχείο ευφυίας.

Ποιες είναι, όμως, οι τροφές που θα το κάνουν τον επόμενο Αϊνστάιν;

– Σολομός. Γενικά, τα λιπαρά ψάρια κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Ειδικά, ο σολομός, πλούσιος σε ω3 λιπαρά, θα κάνουν το μυαλό σου πιο κοφτερό και από ξυράφι.

– Αβγά. Ένα βραστό αβγό το πρωί, τελικά, προσφέρει πολύ περισσότερα από απλή πρωτεΐνη. Και αν σκέφτεσαι να του προσφέρεις μόνο το ασπράδι (γιατί, ο μύθος, σχετικά με την αύξηση της χοληστερίνης καλά κρατεί), απλά ξέχασε το. Στον κρόκο του αβγού θα βρεις τη χολίνη. Πολύ σημαντική χημική ένωση που βοηθά στην ανάπτυξη της μνήμης.

– Φυστικοβούτυρο. Το παιδάκι σου θα το λατρέψει, αφού κανένα τους δεν μπορεί να αντισταθεί στη γεύση του. Μία φέτα ψωμί με φυστικοβούτυρο θα του προσφέρει την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης E. Η τελευταία, με τη σειρά της, συντηρεί τους νευρολογικούς συνδέσμους του εγκεφάλου, εξασφαλίζοντας του καλύτερη λειτουργία.

– Γάλα, γιαούρτι και όλων των ειδών τα γαλακτοκομικά. Εμ, με τόση βιταμίνη B, που συμβάλλει στην ανάπτυξη των ιστών του εγκεφάλου, είναι δυνατόν να λείπει από το menu το παιδιού σου;

– Πολύχρωμα λαχανικά. Ευτυχώς, το χρώμα τους θα κάνει το παιδάκι σου να τα λατρέψει. Είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών και η λύση για να διώξεις μακριά τις ελεύθερες ρίζες από το εγκέφαλο του.

– Βρώμη. Ίσως να δυσκολευτείς λίγο παραπάνω να το εντάξεις στη διατροφή του, όμως, μόλις το πετύχεις, θα δεις μεγάλη διαφορά. Αρχικά, προσπάθησε να τους εξηγήσεις ότι είναι το cool υποκατάστατο των δημητριακών που όλοι οι φίλοι του θέλουν να δοκιμάσουν. Εμ, ενέργεια και το “καύσιμο” που χρειάζεται ο εγκέφαλος. Κρίμα να το χάσει…

– Μοσχάρι. Τα παιδάκια αγαπούν το κρέας και αυτό μόνο να διευκολύνει τη διαδικασία μπορεί. Το ψευδάργυρο, που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα, μεταξύ άλλων, υποβοηθά αρκετά τη λειτουργία της μνήμης.

– Φασόλια. Μία φασολάδα είναι η καλύτερη (και πιο γευστική) λύση για το κρύα βράδια του χειμώνα. Και το μυαλό του θα γίνει κοφτερό και το στομάχι του ζεστό.

 

 

Read More

And More