Ασβέστιο: απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη!

Πόσο ασβέστιο πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί καθημερινά; Ποιες είναι οι πλουσιότερες πηγές ασβεστίου; Πόσο σημαντικό είναι για τον οργανισμό του -τώρα αλλά και στο μέλλον;

Η Μαριέττα Μιχαήλ Διαιτολόγος Διατροφολόγος απαντά:

Ποια είναι τα οφέλη του ασβεστίου;
Το ασβέστιο είναι μέταλλο ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Αποτελεί το δομικό συστατικό των οστών και κρίνεται απαραίτητο στη διατροφή τους, ώστε να επιτευχθεί η σωστή ανάπτυξη. Η συμβολή του, όμως, στην καλή υγεία δεν περιορίζεται εκεί. Επιπλέον, χαρίζει στα παιδιά γερά δόντια, βοηθάει στην πήξη του αίματος και, ακόμη, δημιουργεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοπόρωση.

Τι λένε τα στοιχεία;
Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι δεν προσλαμβάνουν καθημερινά αρκετό ασβέστιο ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Υπολογίζεται ότι λιγότερο από 1 κορίτσι στα 10 και μόνο 1 αγόρι στα 4, ηλικίας 9 έως 13 ετών, λαμβάνουν ποσότητες ασβεστίου ίσες ή μεγαλύτερες απ’ αυτές που απαιτεί ο οργανισμός τους.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς ότι έχει τεράστια σημασία η κατανάλωση ασβεστίου στις ηλικίες από 11 έως 15 ετών, λόγω της κρίσιμης αύξησης της οστικής μάζας που παρατηρείται σε αυτήν τη φάση της ζωής. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι τα παιδιά άνω των 9 ετών και οι έφηβοι χρειάζονται σχεδόν διπλάσιο ασβέστιο απ’ ό,τι τα παιδιά κάτω των 9 ετών.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεται ένα παιδί;
Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου, και αποδίδουν περίπου το 55% του ασβεστίου που προσλαμβάνεται από τη διατροφή. Γι’ αυτό και οι γονείς χρειάζεται να φροντίζουν ώστε αυτές οι τροφές να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών τους.

Ένα μικρό παιδί χρειάζεται καθημερινά 1.000 mg ασβεστίου. Αυτά μπορούν να καλυφθούν από:
• 4 ποτήρια γάλα (πλήρες ή αποβουτυρωμένο)
• 2 ποτήρια γάλα και 100 γραμμάρια φέτα ή 80 γραμμάρια γραβιέρα (τα σκληρά τυριά είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο)
• 1 ποτήρι γάλα + 1 κεσεδάκι γιαούρτι + λίγο τυρί.

Δεν αρκεί…
Δεν αρκεί το παιδί να λαμβάνει αρκετό ασβέστιο με την τροφή του. Το ασβέστιο αυτό πρέπει να αφομοιώνεται σωστά και από τον οργανισμό του. Στην αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου συμβάλλουν πολλοί παράγοντες, όμως τον σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι βιταμίνες D και C. Γι’ αυτόν τον λόγο, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίζονται συνήθως, με τις βιταμίνες αυτές.

Ασπίδα για την οστεοπόρωση
Η ορθή ανάπτυξη των οστών στην παιδική ηλικία έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η περισσότερη οστική μάζα που θα υπάρχει στην ενήλικη ζωή δημιουργείται στις ηλικίες από 9 έως 19 ετών. Μεταξύ 11 και 15 ετών, τα παιδιά δημιουργούν περισσότερο από 25% της οστικής μάζας που θα έχουν ως ενήλικες. Μέχρι που θα συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους, γύρω στα 17, θα έχει δημιουργηθεί περίπου το 90% της ενήλικης οστικής μάζας τους. Μετά την εφηβεία, ο σκελετός συνεχίζει να αυξάνει σε πυκνότητα μέχρι περίπου την ηλικία των 30 ετών. Αν ένα άτομο δεν επιτύχει τη βέλτιστη οστική πυκνότητα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, έχει περισσότερες πιθανότητες να πάσχει μελλοντικά από οστεοπόρωση.

Read More

And More