Βάτομουρο ή αχλάδι: Τί μέγεθος έχει αυτή την εβδομάδα το μωρό που έχεις στην κοιλιά σου;

Είναι πάντα πολύ χαριτωμένο να περιγράφεις το μέγεθος ενός μωρού που μεγαλώνει στην κοιλιά της μητέρας του, χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα μεγέθη φρούτων ή σπόρων. Εκτός από χαριτωμένο όμως, είναι και πρακτικό. Φαντάζομαι θα έχεις ακούσει κι εσύ τον μαιευτήρα σου να λέει, ότι το μωρό σου τώρα είναι τόσο μεγάλο όσο ένας σπόρος παπαρούνας ή αν είσαι κοντά στην γέννα, όσο ένα καρπούζι, που για να είμαστε ειλικρινής είναι και λίγο τρομακτικό, αλλά προκαλεί και ένα δέος ταυτόχρονα, ξέροντας πως αυτό το “καρπούζι” σε λίγες μέρες θα είναι το παιδί σου.

Αν λοιπόν είσαι στις πρώτες εβδομάδες της κύησής σου και θες να μάθεις πως θα μεγαλώνει το μωρό σου, συνέχισε να διαβάζεις…

1η-3η εβδομάδαΗ ημέρα που θα γεννήσεις υπολογίζεται έχοντας ως δεδομένο την ημέρα που ξεκίνησε η τελευταία σου περίοδος. Η σύλληψη συνήθως συμβαίνει περίπου 15 μέρες μετά από αυτή την ημερομηνία και τότε είναι που θεωρείσαι και επισήμως έγκυος. Σε 40 εβδομάδες, το μωρό σου θα έχει γίνει από ένα μικρό σποράκι, ολόκληρο καρπούζι.

4η εβδομάδα


Το γονιμοποιημένο ωάριό σου, γνωστό και ως ζυγωτής, είναι μια μπάλα από 32 κύτταρα και έχει το μέγεθος ενός σπόρου παπαρούνας. Σε αυτό το στάδιο τα κύτταρα διασπώνται σε τρία ξεχωριστά στρώματα, στα οποία αρχίζει και αναπτύσσεται το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα του μωρού σου.

5η εβδομάδα
Η μπάλα με τα κύτταρα, θυμίζει πια γυρίνο και έχει το μέγεθος ενός πιπερόκοκκου. Η δημιουργία του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού, της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων είναι ήδη σε εξέλιξη.

6η εβδομάδα
Το μέγεθος του μωρού σου έχει τριπλασιαστεί και προστατεύεται πια από το αμνιακό υγρό. Αν και έχει μεγαλώσει αρκετά, δεν παύει να μην είναι μεγαλύτερο από έναν σπόρο ροδιού.

7η εβδομάδα
Το μωρό σου τώρα είναι όσο ένα μικρό μύρτιλο. Τα χέρια του μόλις άρχισαν να αναπτύσσονται και σε αυτή τη φάση θυμίζουν πετάλια.

8η εβδομάδα


Ένα βατόμουρο και το μωρό σου έχουν το ίδιο μέγεθος σε αυτήν τη φάση. Τα χέρια και τα πόδια του έχουν δάχτυλα που ενώνονται από μια μεμβράνη. Σύντομα αυτός ο ιστός ανάμεσα στα δάχτυλα θα απορροφηθεί και θα δημιουργηθούν ξεχωριστά δάχτυλα.

9η εβδομάδα
Τώρα το μωρό είναι και επισήμως έμβρυο και έχει το μέγεθος ενός κερασιού. Ο πεπτικός σωλήνας και τα αναπαραγωγικά όργανα έχουν σχηματιστεί, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για ακόμη και έγια έναν γιατρό να σου πει εάν είναι αγόρι ή κορίτσι.

10η εβδομάδα
Το έμβρυο είναι πλέον όσο ένα κουμκουάτ και μπορεί να τεντώσει την σπονδυλική του στήλη. Τα μάτια και τα βλέφαρα έχουν αναπτυχθεί κι άλλο, ενώ έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και οι βλεφαρίδες.

11η εβδομάδα
Το μωρό σου είναι όσο ένα σύκο. Από τώρα και ως την 20 εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, το μέγεθός του θα αυξηθεί κατά 30 φορές σε βάρος και ύψος.

12η εβδομάδα


Το μωρό είναι πια σχεδόν 8 εκατοστά και θυμίζει πολύ το μέγεθος ενός δαμάσκηνου. Νύχια και κόκαλα έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και μια λεπτή στρώση τρίχας καλύπτει όλο του το σώμα.

13η εβδομάδα
Το υπέροχο μωρού σου τώρα αναπτύσσει τις φωνητικές του χορδές και είναι όσο ένα λεμόνι.

14η εβδομάδα
Καθώς μπαίνεις στο δεύτερο τρίμηνο της κύησής σου, το μωρό έχει μέγεθος ροδάκινου. Όλα τα όργανα αναπτύχθηκαν το πρώτο τρίμηνο και από δω και πέρα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται μέχρι να γεννηθεί.

15 εβδομάδα
Το μωρό είναι πλέον όσο ένα μήλο. Ο εγκέφαλός του μπορεί και ελέγχει όλους τους μύες του σώματος και μπορεί και κινείται. Κάνει ακόμα και κωλοτούμπες. Αν αυτό όμως, είναι το πρώτο σου μωρό, τότε θα αργήσεις λίγο ακόμα να αντιληφθείς τις κινήσεις του.

16η εβδομάδα
Έχεις πια ένα αβοκάντο που μπορεί και πιπιλάει τον αντίχειρά του, μέσα στη κοιλιά σου.

17η εβδομάδα


Το μωρό σου τώρα είναι όσο ένα αχλάδι. Ξαναείχε λόξιγκα, αλλά αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα το νιώσεις.

18η εβδομάδα
Τα μικροσκοπικά δαχτυλάκια του βρέφους που κυοφορείς, έχουν πια τα δικά τους μοναδικά αποτυπώματα, ενώ εκείνο είναι όσο μια γλυκοπατάτα.

19η εβδομάδα
Το μωρό είναι πια στο μέγεθος ενός μάνγκο. Τα πόδια του είναι πιο μακριά από τα χέρια του, ενώ θα αρχίσει να σου δίνει και μερικές κλωτσιές. Αν αυτή είναι η δεύτερη ή τρίτη εγκυμοσύνη σου θα μπορείς να τις νιώσεις λίγο, αν όμως είναι η πρώτη θα αργήσεις λίγο ακόμα να τις καταλάβεις.

20η εβδομάδα
Πια το μωρό είναι όσο και μια μπανάνα. Έχει λεπτά φρύδια και μερικά μαλλάκια στο κεφάλι

21η εβδομάδα
Το μωρό σου τώρα είναι τόσο μακρύ όσο ένα καρότο και το δέρμα του αντιδρά πια στο άγγιγμα. Αν πιέσεις λίγο την κοιλιά σου, θα δεις ότι θα κουνηθεί ή θα σε πιέσει και αυτό.

22η εβδομάδα
Μια παπάγια είναι πια στην κοιλιά σου. Τα πόδια αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς και θα αρχίσουν να παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται επιφανειοδραστική ουσία, η οποία βοηθά στο να μπορεί να αναπνεύσει, όταν γεννηθεί.

23η εβδομάδα
Το μωρό τώρα πια έχει το μέγεθος μια μελιτζάνας. Ο εγκέφαλος έχει αναπτυχθεί κι άλλο και αρχίζει πια να αναγνωρίζει την φωνή σου.

24η εβδομάδα
Σε αυτή την φάση το μωρό είναι όσο ένα καλαμπόκι. Τα ρουθούνια ανοίγουν και αρχίζει να εξασκείται στην αναπνοή. Θα κάνει τις ίδιες κινήσεις που θα έκανε και αν ανέπνεε κανονικά, μόνο που τώρα θα εισπνέει αμνιακό υγρό.

25η εβδομάδα


Το μωρό είναι τώρα όσο μια μικρή κολοκύθα. Μπορεί πια και σφίγγει πιο δυνατά, ενώ αρχίζει και πιάνει τον ομφάλιο λώρο. Επίσης τώρα είναι που αρχίζει και βγάζει γλώσσα, ευτυχώς μόνο κυριολεκτικά. Μεταφορικά θα αργήσει λίγο ακόμα.

26η εβδομάδα
Όσο είναι ένα κολοκύθι, τόσο είναι και το μωρό σου. Τα φρύδια και οι βλεφαρίδες έχουν πια σχηματιστεί, ενώ έχει και πιο πολλά μαλλάκια.

27η εβδομάδα
Το μωρό έχει πια το μέγεθος ενός κουνουπιδιού. Σε αυτή τη φάση μπορεί και ξεχωρίζει την δική σου φωνή από εκείνη του συντρόφου σου.

28η εβδομάδα
Ξέρεις την κολοκύθα kabocha; Αν όχι, γκουγκλαρέ την, γιατί αυτό το μέγεθος έχει το μωράκι σου, το οποίο τώρα αρχίζει και ανοίγει τα μάτια και μπορεί να βλεφαρίσει.

29η εβδομάδα
Συνεχίζουμε με τις κολοκύθες και σου λέω πως το μωρό σου τώρα είναι όσο μια κολοκύθα butternut. Το δερματάκι του είναι ακόμα ρυτιδιασμένο, αλλά όσο συσσωρεύεται το λίπος, θα αρχίσει να τεντώνει.

30η εβδομάδα
Το μωρό πια, μπορεί να κοιμάται και να ξυπνά, ενώ έχει το μέγεθος ενός μεγάλου λάχανου. Μετά από 30-90 λεπτά ύπνου, μπορεί να αισθανθείς μια κλωτσιά που θα σε κάνει να καταλάβεις ότι ξύπνησε.

31η εβδομάδα
Το μωρό έχει τώρα το ίδιο μήκος, όσο ένα μάτσο πράσα, ενώ θα παίρνει πια 225 γραμμάρια κάθε εβδομάδα, μέχρι να γεννηθεί.

32η εβδομάδα
Σε αυτή την φάση, το μωρό έχει το μέγεθος ενός λάχανου Napa, ενώ αρχίζει να αντιλαμβάνεται και την γεύση, που σημαίνει ότι θα αρχίσει να έχει προτίμηση σε συγκεκριμένα φαγητά.

33η εβδομάδα


Πια το μωράκι που θα κρατάς σε λίγο καιρό στην αγκαλιά σου, είναι όσο ένας ανανάς. Το λεπτό τρίχωμα που κάλυπτε όλο του το κορμάκι για να το κρατάει ζεστό, έχει αρχίσει και εξαφανίζεται, υπάρχει περίπτωση όμως να έχει μείνει λίγο στην πλάτη και στους ώμους του.

34η εβδομάδα
Τώρα το μωρό είναι όσο ένα πεπονάκι. Τα κόκαλα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και μπορεί και γυρνά το κεφαλάκι του, κάνει “πιρουέτες” και μετακινείται από την μια μεριά στην άλλη.

35η εβδομάδα
Σε αυτήν την φάση της κύησης το μωρό που έχεις στην κοιλιά σου είναι όσο ένα μεγάλο πεπόνι. Καθώς πλησιάζει η γέννα, εκείνο έχει ήδη πάρει ανάποδη θέση στην μήτρα σου.

36η εβδομάδα
Το μωρό είναι πια όσο ένα μεγάλο μαρούλι και το ρυτιδιασμένο κορμάκι του, έχει αρχίσει και γεμίζει.

37η εβδομάδα
Όσο είναι ένα σέσκουλο σε μήκος, τόσο είναι και το μωράκι σου. Επειδή έχει μεγαλώσει και δεν έχει πια πολύ χώρο στην μήτρα στο προτιμά να τεντώνεται, παρά να κλωτσά.

38η εβδομάδα
Από σέσκουλο το μωρό έχει γίνει ραβέντι. Συνδέσεις σχηματίζονται στον εγκέφαλό του που θα το βοηθήσουν να καταπιεί και να κοιμηθεί καλύτερα μόλις γεννηθεί.

39η εβδομάδα


Τώρα το μωρό είναι όσο μια μικρή κολοκύθα. Σε αυτό το σημείο, έχει αποβάλει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της λευκής κρεμώδους ουσίας που ονομάζεται vernix και το τρίχωμα που έχει καλύψει το δέρμα της από το μέσο του δεύτερου τριμήνου.

40η εβδομάδα
Φτάσαμε επιτέλους στο καρπούζι και ετοιμάζεσαι πια να γεννήσεις. Μην ανησυχήσεις αν το μωρό σου αποφασίσει να μείνει λίγο παραπάνω στην κοιλιά. Πολλά πρωτότοκα μωράκια αργούν να γεννηθούν, αλλά μόλις έρθει στον κόσμο θα δεις ότι άξιζε την αναμονή.

 

Read More

And More